Kahden rokotteen suoja putoaa 4–6 kuukaudessa – kolmannen antama suoja erinomainen: "Koronainfektio ei ole enää sellainen mörkö, mikä se aikaisemmin oli"

2:11img
Millainen epidemiatilanteen tulee olla, että rajoituksia voidaan purkaa – ja milloin se saavutetaan? Näin Mika Salminen vastaa
Julkaistu 17.01.2022 05:45
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Suomessa sunnuntaina toisen rokoteannoksen oli saanut 82,9 prosenttia yli 12-vuotiaasta väestöstä. Kolmannen annoksen oli saanut 38,5 prosenttia yli 12-vuotiasta. 

Rokotteet eivät täysin estä tartuntaa, mutta torjuvat hyvin vakavan taudin muotoa. 

– Kahden annoksen antama suoja on tippunut 4–6 kuukauden jälkeen pariin kymmeneen prosenttiinkin, tartunnalta nimenomaan, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi MTV:n Uutisextrassa lauantaina. 

– Mutta vakavalta sairastumiselta se suoja on yhä varsin hyvä. Kolmannen rokoteannoksen jälkeen erinomaisen hyvä, lähentelee jo 90 prosenttia. Koronainfektio itsessään ei ole enää sellainen mörkö, mikä se aikaisemmin oli, Salminen toteaa.

Erimielisyydet kuuluvat asiaan

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat olleet viime aikoina eri mieltä keinoista, joilla koronapandemiaa tulisi nyt hoitaa. Erimielisyyttä on aiheuttanut etenkin se, siirrytäänkö lähiopetuksesta etäopetukseen.

Salmisen mukaan asiantuntijaorganisaatioiden erimielisyydet kuuluvat asiaan. 

– On ihan luonnollista, että tällaisessa pitkittyneessä kriisissä tulee tilanteita, joissa tulee vähän tulkintaeroja. 

THL on asiantuntijaorganisaatio, joka perustaa arvionsa nykytilanteeseen ja tieteeseen. Salmisen mukaan STM joutuu ottamaan huomioon muitakin asioita.

– Ei tässä mitään ihmeellistä ole. Kai se olisi vähän outo maa, jossa olisi yksi ainoa konsensus, jota kukaan muu ei voisi kiistää tai olla eri mieltä. 

Julkisuudessa on puhuttu, että sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru olisi paimentanut terveyden- ja hyvinvoinninlaitosta sen sanomisista.

– Keskusteluja käydään ministeriön ja ministerin kanssa koko ajan, se on ihan normaalia kanssakäymistä. 

– Joskus on tiiviimpää yhteiskeskustelua, joskus ollaan eri mieltä, joskus samaa mieltä ja arviot voivat vaihdella, Salminen kommentoi. 

Katso videolta Mika Salmisen haastattelu Uutisextrassa kokonaisuudessan: 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Koulujen alku sujunut rauhallisesti 

Koulut alkoivat lähiopetuksessa joululoman jälkeen sosiaali- ja terveysministeri Kiurun vastustelusta huolimatta. Salmisen mukaan koulujen alku on sujunut hyvin. 

– Toistaiseksi näyttää rauhalliselta. Tiedot, mitä meillä toistaiseksi on, viittaavat siihen, että kouluissa ei ole mitään kovin erikoista koettu. Vähän sellaista tavallista flunssakautta. 

Salmisen mukaan ainakaan vielä ei ole nähtävissä mitään muutosta joulua edeltävään aikaan. 

Useissa Euroopan maissa koululaisia testataan ahkerasti. Myös Suomessa valmistellaan massatestauksia. 

Esimerkiksi Saksassa ja Sveitsissä testaus toteutetaan siten, että koko luokka tekee sylkitestin, jotka yhdistetään laboratoriossa ja tutkitaan PRC-analyysillä. 

Salminen ei näe vastaavanlaista testausjärjestelmää Suomessa tarpeellisena. 

– Täytyy sanoa, että  yleensä systeemit, jossa laitetaan kaikki yhteen ovat epäherkempiä.

– En näe, että tämä keinona olisi mitenkään ratkaiseva. Normaalit testit ovat käytössä silloin kun tapauksia tulee. Se on toiminut tähän mennessä aika hyvin. 

Lue myös: THL:n Mika Salminen: Koronastrategiaa pitää muuttaa – "Vähitellen täytyy siirtyä normaalimpaan sairauden käsittelyyn"

Virossa työnnetään tikku nenään kotona, Saksassa sylki kerätään samaan kuppiin – näin maailman kouluissa testataan koronaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus