– Tiedättekö mitä täällä ei ole tarpeeksi?" eläkeläismies kysyy Tverskajan tungoksessa ja vastaa itse saman tien: -Tankkeja!
Mies kieltäytyy esittäytymästä, mutta intoutuu hetkeksi muistelemaan 1990-luvun alkua ja suuria mielenosoituksia Moskovan keskustassa, joihin hän osallistui, "tottakai". Tunnelma on hänen mukaansa nyt sama, täynnä varmuutta ja tarmoa.
Toden totta, ihmisten kävellessä pääkatua pitkin ilmassa on toiveikkuutta ja uhmaa. Välillä väkijoukko yltyy huutamaan iskulauseita kuten "Putin on varas" tai taputtamaan ohiajavalle moottoripyörälle, jonka takapakkiin on kiinnitetty Venäjän lippu. Tverskajan varrella sijaitseva Pushkinskajan aukio on ääriään myöten täynnä.
Moskovalaiset kerääntyivät keskustaan korruptionvastaiseen mielenosoitukseen. Samanlaisia mielenosoituksia järjestettiin sunnuntaina kymmenissä kaupungeissa ympäri Venäjän. Monet niistä olivat luvattomia, samoin päämielenosoitus Moskovassa.
Ensimmäiset uutiset pidätyksistä tulivat aamuvarhain Vladivostokista. Moskovassa oli iltakuuteen mennessä pidätetty yli 500 ihmistä, enemmän kuin viisi vuotta sitten Bolotnajan aukion mielenosoituksissa.
Medvedevin rikkaudet viimeinen tippa
Ensimmäisten joukossa pidätettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi, jota käy kiittäminen mielenosoitusten sarjasta. Navalnyin korruptionvastainen säätiö julkaisi pari viikkoa aiemmin videon, joka kertoi pääministeri Dmitri Medvedevin rikkauksista.
Tutkimus sai Navalnyin mukaan alkunsa Medvedevin värikkäistä lenkkareista, jotka johdattivat tutkijat monimutkaisen säätiöverkoston jäljille. Lenkkarit toimivat symbolina myös mielenosoituksessa.
– Näette tässä ympärillä suuren määrän ihmisiä, joilla ei ole mitään merkkejä, kaikki kulkevat hiljaa ja vaikenevat, kaikki pelkäävät. Ainoa, mitä voimme näyttää, on tennarit, selittää Emiliksi esittäytyvä nuori mielenosoittaja. Emilin kaulassa roikkuvat musta-keltaiset Niken lenkkarit.
Huomaamattomuus ja vähäeleisyys olivat tällä kertaa mielenosoituksen idea, sillä mielenosoittajien oli tarkoitus kävellä edestakaisin Tverskajaa vastapäivään kiertävinä lenkkeinä. Silloin poliisin olisi ollut vaikea pidättää ketään, koska normaaleja kuljeskelijoita ei voi pidättää. Pian ihmiset alkoivat kuitenkin kertyä Pushkinskajalle, missä mielenosoittajien pidätykset alkoivat.
Miten käy Medvedevin?
Osa osui mielenosoituksen keskelle sattumalla. Sinisävyiseen maastotakkiin sonnustautunut Sergei pitää mielenosoitusta kaikin tavoin epäilyttävänä.
– Tämä on jonkinlainen provokaatio, mustaa PR:ää. Ehkä tässä on mukana lännen käsi, yritys heiluttaa vallanpitäjiä.
Vaikka Navalnyin korruptionvastainen tutkimus on syy mielenosoituksille, eivät kaikki mielenosoittajat kannata oppositiopoliitikkoa. Osa venäläisistä pitää Navalnyä epäilyttävänä hahmona, joka ajaa itse asiassa vallanpitäjien motiiveja.
Myös Medvedeviä koskevat tiedot on kyseenalaistettu. Pääministeri on jo ennestään yksi poliittisen eliitin epäsuosituimmista hahmoista, ja tutkimus nähdään yrityksenä ajaa hänet pois virastaan.
Niin tuskin tulee tapahtumaan. Sen sijaan lähipäivät näyttävät, tehdäänkö pidätetyistä mielenosoittajista varoittava esimerkki.
Jättimäiset mielenosoitukset ovat vallanpitäjille epämiellyttäviä erityisesti presidentinvaalien lähestyessä. Niihin aikoo osallistua myös Navalnyi.