Vuohenkasvattajat teurastavat muutaman päivän ikäisiä kilejä vuohenjuuston vuoksi. Vuohen pitää poikia, jotta sen maidontuotanto käynnistyy. Maidosta valmistetaan suosittua vuohenjuustoa.
Kilien teurastaminen nousi esiin, kun Sveriges Radio kertoi, että Ruotsissa teurastetaan vuosittain vähintään 6000 kiliä vuohenjuuston tuotannon yhteydessä. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.
Tuottaja Marita Ollila Ilmajoelta kertoo, että he lopettavat vuodessa noin 150 pukkikiliä. Kuttukileistä valitaan parhaat itselle ja osa myydään muille tiloille. Loput niistäkin teurastetaan.
Ollila arvioi, että teurastettavia pikkukilejä on Suomessa arviolta 300 vuodessa.
Vuohi pystyy tuottamaan maitoa useamman vuoden poikimisen jälkeen.
– Lihalle ei ole markkinoita. Suomalaiset oudoksuvat vuohenlihaa, sitä käyttävät lähinnä afrikkalaiset maahanmuuttajat.
Ollila on myös Suomen Vuohiyhdistyksen puheenjohtaja. Perheen tila on yksi Suomen noin 20 vuohitilasta, jotka saavat pääelantonsa vuohenkasvatuksesta.
Tila toimittaa luonnonmukaisesti tuotettua vuohenmaitoa Juustoportille. Lypsäviä on 300.
Kasvatukseen kannustetaan palkkiolla
Suomessa on alettu maksaa tänä vuonna laatukilipalkkiota, jonka tarkoitus on kannustaa tuottajia kasvattamaan vuohet tietyn kokoisiksi.
Ollilan mukaan ainakin yksi tila on tarttunut tähän ja perustanut lähiruokapiirin. Itse hän ei aio lähteä kasvatukseen tilavaatimusten vuoksi.
– Meillä ei ole tarkoitukseen sopivia rakennuksia. Lähtisin kuitenkin mielelläni yhteistyöhön, jos löytyy joku, joka on kiinnostunut kasvatuksesta.
Lemmikeiksi Ollila ei halua pikkuvuohia laajasti jakaa. Eläin ei ole helpoin hoidettava, se osaa karata ja syödä puutarhan kasvit.
– Syksyisin eläimiä palautetaan tai myydään eteenpäin markkinapalstoilla. Tilalla ne elävät muutaman päivän onnellisina.
Maidosta pulaa
Vuohenjuuston suosion lisääntymisen vuoksi maidosta on kova pula. Juustoa menee myös vientiin, lähinnä Saksaan.
– Maitoa tarvittaisiin miljoona litraa lisää vuodessa, varastot ovat tyhjinä, Ollila kuvailee.
Se tarkoittaisi tuotannon kaksinkertaistamista nykyisestä.
Luomutiloja puolestaan tarvittaisiin Ollilan mukaan vähintään kaksi lisää, että tuotanto saataisi kunnolla pyörimään ja hyödynnettyä.
Nyt tila joutuu myymään maidon teollisuudelle tavallisen vuohenmaidon hinnalla.
"Yritän olla kiintymättä"
Ollila pohtii kilien kohtaloa.
– Pitää yrittää kylmettää itseään ja olla kiintymättä eläimiin.
Tuntuu myös pahalta panna ruokaa suoraan roskikseen, kun kilit lähetetään poltettaviksi. Parasta olisi, jos olisi joku muu vaihtoehto.