Broilerinlihan kulutus kasvaa Suomessa, mutta tilojen talous sakkaa – "Ei ole kannattavaa tällä hetkellä"

6:18img
MTV kanatilalla: Broilerin kulutus kasvaa, mutta tilojen kannattavuus ei silti parane – mistä on kyse?
Julkaistu 27.07.2021 19:56
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Suomalaiset syövät aina vain innokkaammin broilerin lihaa, mutta se ei näy broileritilojen kannattavuudessa. Tuottajahinnat ovat laskeneet, vaikka tuotantokustannukset, esimerkiksi rehun hinta, ovat nousseet. Tuottajat toivovat, että hintoja voitaisiin muuttaa nopeammin, jos tuotantokustannukset yllättäen nousevat. 

Laaksosen tilalle Varsinais-Suomen Marttilaan on juuri tuotu uudet untuvikot. Yhdessä hallissa niitä on 33 000 ja toisissa halleissa lisää. 

– Meillä on 250 000 broileria tällä hetkellä. Vuodesta 1987 on kasvatettu ja pikkuhiljaa tehty laajennuksia, kertoo maatalousyrittäjä Eeva Korimäki

Broileritila, untuvikko

Broilerit kasvavat reilussa viidessä viikossa teuraskokoon.

Rehun hinta noussut 20 prosenttia

Juuri nyt ei Laaksosen tilalla eikä muillakaan Suomen noin 200 broileritilalla mene hyvin.

– Ei ole kannattavaa tällä hetkellä. Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet niin paljon. Rehun hintakin on noussut 20 prosenttia vuoden alusta tähän päivään. Se on aika paljon, pohtii Korimäki.

Vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet, broilerinlihan hinta on laskenut viime vuoden alusta lähtien. Tuottajilla ei ole keinoja vaikuttaa kaupan hintoihin.

– Nyt on annettu esimerkiksi ensi kevään hintoja, vaikka kukaan ei tiedä, millainen satokausi on. Pitäisi luoda mekanismi, että se hinta voitaisiin määritellä uudestaan, jos kustannukset muuttuvat, esittää Korimäki. 

Broileritila, Marttila

Eeva Korimäki toivoo, että broileritilojen kannattavuus paranisi.

Broileri maistuu suomalaisille

Suomalaiset syövät broileria vuosi vuodelta enemmän. Jo lähes kolmasosa syömästämme lihasta on broileria.

Tänä vuonna broilerinlihan kulutuksen arvioidaan olevan 146 miljoonaa kiloa ja tuotannon vajaat 140 miljoonaa kiloa. Kotimainen tuotanto ei siis riitä kattamaan kysyntää ja se johtaa tuonnin kasvuun.

Broileritiloilla ollaan valmiita lisäämään tuotantoa, mutta sen pitää olla kannattavaa.

– On mahdollista nostaa tuotantoa, mutta pitää saada kannattavuus kuntoon. Nämä ovat isoja investointeja, mitä tilat tekevät. Lainat on kuitenkin tarkoitus maksaa takaisin, muistuttaa Korimäki.

Broileritila, broilerit, Marttila

Suomen broilerintuotanto ei tällä hetkellä riitä kattamaan kysyntää.

Broilerin jalkoja haluttaisiin viedä Kiinaan

Tilat odottavat myös, että vientimarkkinat Kiinaan aukeaisivat.

– Suomessa ei kuluteta kaikkia broilerin osia. Esimerkiksi broilerin jalkoja ei meillä käytetä, mutta ne ovat kysyttyjä esimerkiksi Aasiassa. Näin lintu pystyttäisiin hyödyntämään kokonaisvaltaisesti. Onhan siellä iso markkina ja ehkä sieltä saisi parempaa hintaakin, toivoo Korimäki.

Broilerit kasvavat tilalla reilut viisi viikkoa ennen kuin päätyvät teurastamolle ja sieltä kaupan hyllyyn. Sen jälkeen kaikki tilat puhdistetaan ja desinfioidaan ennen uusien untuvikkojen tuloa. Vuoden aikana Laaksosen tilalla ehditään kasvattaa 6-7 broilerierää.

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous