Saunajoogan kehittäjä Tiina Vainio voi napata töihin mukaan rasiallisen gluteenitonta mysliä, jonka hän saattaa napsia ihan kuiviltaankin poskeensa.
Keittiöelämää-sarjassa nähtävä Tiina Vainio haluaa syödä puhdasta ja hyvää ruokaa. Nainen on keliaakikko, joten hän on vuosien varrella tutustunut erilaisiin gluteenittomiin vaihtoehtoihin.
– Keliakia todettiin minulla 20 vuotta sitten. Olin silloin parikymppinen ja se oli ihan valtava muutos. Ennen olin syönyt kokoajan kotimaisia viljoja, eikä silloin ollut oikein gluteenittomia ruokia. Ajattelin, että pitääkö tässä syödä riisiä ja kanaa kaikilla aterioilla, hän muistelee.
– Se riisikakku tuntui niin tylsältä, että kiinnostuin siitä, että mistä löytäisin ruokaa mikä tekisi hyvää. Nyt monet ruokarajoitteisten ruoat ovat trendikkäitä ja helpommin saatavilla, nainen miettii.
Tiinaa ei kiinnosta kaloreiden laskeminen, vaan ensisijaisesti juuri hyvinvointi. Yksi hänen vakiovälipaloihinsa kuuluva herkku on lohtumysli.
Myslin hän saattaa napata rasiassa mukaan töihinsä, missä hän syö sen joko maidon tai jogurtin kanssa. Toisinaan hän kertoo napsivansa myslin sellaisenaan kuviana.
– Lohtumyslini pehmentää siirtymää unesta valveille liian lyhyen yöunen jälkeen tai myöhemmin päivällä se taltuttaa mukavasti makeannälän, hän kuvailee.
Pilkkomalla joukkoon tuoreita marjoja tai hedelmiä ja laittamalla päälle turkkilaista jogurttia myslistä saa aikaan pikku-aterian.
Myslissä on mukana kaurahiutaleita, jotka eivät sovi kaikille keliaakikoille.
Mysliin tarvitset:
5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl mantelilastuja
2 dl Pop-amaranttia (jos et käytä tätä, lisää 2 desilitraa kaurahiutaleita tai murskattuja riisikakkuja)
3–4 tl kanelia
1 dl pähkinöitä (esim. cashew- tai saksanpähkinöitä)
1 dl kookosöljyä
1 dl agavesiirappia tai hunajaa
2 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä (esim. mustikoita, karpaloita, omenoita, aprikooseja, inkamarjoja, mulperimarjoja, gojimarjoa tai rusinoita)
Mittaa hiutaleet, siemenet, mantelilastut, Pop-amarantti ja kaneli isoon kulhoon. Rouhi pähkinät pienemmiksi paloiksi ja sekoita muiden aineiden joukkoon.
Sulata kookosöljy, lisää siihen agavesiirappi tai hunaja, kaada seos kuivien aineiden päälle ja sekoita hyvin. Levitä mysli uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja paahda uunissa 100 asteessa noin 60 minuuttia. Sekoita mysliä välillä, ettei se kuivu liikaa tai pala reunoilta. Kun mysli on jäähtynyt, pilko joukkoon kuivatut marjat tai hedelmät.
Mysliin voi käyttää mitä tahansa siemeniä, hiutaleita ja pähkinöitä, joiden maku syvenee paahtamisen myötä.
– Itse haluan syödä tarpeeksi hyviä rasvoja, joten lorauttelen öljyjä ja syön avokadoja ja pähkinöitä. Sokeria välttelen, koetan korvata sen muilla asioilla. Mutta en ole sellainen, että vaatisin tietyn määrän proteiinia päivän aterioihin, nainen kuvailee ruokailuitaan.