Oppositiopuolueet SDP ja vihreät avasivat lauantaina eduskuntavaalikampanjansa. SDP haluaa esimerkiksi maksuttoman toisen asteen koulutuksen ja parannuksia terveydenhuoltoon. Vihreiden teemoja ovat koulutus, ilmasto ja tasa-arvo.
SDP:n eduskuntavaalikampanjan avaustilaisuus Helsingissä sujui lauantaina innostuneissa – ellei jopa hurmoksellisissa – tunnelmissa, vaikka puoluejohdosta kiirineet sairausuutiset ovat viime päivinä himmentäneet mielialoja demarileirissä.
Helsinkiläishotellin suuri kokoussali täyttyi kerta toisensa jälkeen raikuvista suosionosoituksista, kun varapuheenjohtajat Sanna Marin ja Ville Skinnari, puoluesihteeri Antton Rönnholm, puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esittelivät suurimman oppositiopuolueen vaaliohjelmaa.
Sali oli täynnä demareita eri puolilta Suomea, sillä kampanja-avauksen yhteydessä järjestettiin koulutus puolueen eduskuntavaaliehdokkaille.
Riehakkaimmat aplodit kuultiin, kun esittelijät piikittelivät hallituspuolueiden edustajia ja hallituksen kompastellen edennyttä sote-uudistusta.
– Iso, iso ero muiden puolueiden linjaan on se, että meillä julkinen puoli on se, joka vastaa ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollosta, Paatero sanoi ja sai yli 500-päisen yleisön räjähtämään suosionosoituksiin.
Lindtman puolestaan riehaannutti yleisöä palauttamalla mieliin ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotot ja hallituspuolueiden epäselvän linjan suhteessa naisten oikeuksiin.
– Suomalaiset ansaitsevat ulkoministerin, jolle naisten oikeudet eivät ole vain pelinappuloita ja kauppatavaraa, Lindtman muotoili.
Myös kampanjastartissa esitelty SDP:n vaalivideo sai kokousyleisöltä innostuneen vastaanoton. Videossa bussia kuljettava puheenjohtaja Antti Rinne poimii pysäkiltä kyytiinsä joukon arkensa ongelmia pohtivia kansalaisia ja lausuu tässä yhteydessä puolueen kampanjasloganin "meillä taitaa olla sama suunta".
Vihreät tavoittelee nukkuvia ja epävarmoja
Moni asia muuttuu, jos vihreät pääsee valtaan seuraavissa eduskuntavaaleissa, lupaili puheenjohtaja Pekka Haavisto puolueen vaalikampanjastartissa Helsingissä lauantaina. Ilmastokysymykset otetaan vakavasti, koulutuksen kunnia palautetaan ja suomalaiseen köyhyyteen puututaan, Haavisto luetteli puolueen vaaliteemoja.
Vihreät tavoittelee eduskuntavaaleissa vähintään viiden prosenttiyksikön kannatuksen nostoa edellisvaaleista. Viimeksi puolueen kannatus oli 8,5 prosenttia, nyt tavoite on ainakin 13,5 prosenttia. Haaviston mukaan vihreät myös tavoittelee suurimman puolueen asemaa Helsingissä.
Haavisto kertoi vihreiden tavoittelevan ennen kaikkea nukkuvia tai epävarmoja äänestäjiä. Hänestä äänestysprosentin alhaisuudesta tulisi olla huolissaan Suomessa.
Hiilinegatiivinen Suomi
Vihreiden tavoite on tehdä Suomesta hiilineutraali ennen vuotta 2030. Lisäksi energiantuotannossa vaaditaan fossiilisista polttoaineista irtautumista kymmenen vuoden sisällä.
– Seuraavan hallituksen pöydälle tulee lähes varmasti se, että meiltä puuttuu vielä se kokonainen tiekartta hiilineutraaliin Suomeen. Meidän lähtökohta on se, että hiilineutraalius tulisi saavuttaa noin 2030 ja pian sen jälkeen Suomen pitäisi jo olla hiilinegatiivinen eli sitoa hiiltä enemmän kuin päästää, puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoi.
Vihreät myös haluaa uudistaa liikenteen sähköiseksi ja uusiutuvia polttoaineita käyttäväksi. Lisäksi puolue tukee joukkoliikenteen kehittämistä, kuten tunnin junaa Turkuun, nopeampaa päärataa, investointeja itärataan ja kaupunkiliikennettä raiteille. Vihreät esittää, että laaja raidepaketti toteutettaisiin seuraavalla eduskuntakaudella.
Kehuivat vuolaasti toisiaan
Mielipidekyselyt povaavat sekä SDP:lle että vihreille vaalivoittoa, joten puolueet voidaan hyvinkin nähdä loppukeväästä sorvaamassa yhteistä hallitusohjelmaa, SDP jopa pääministeripuolueen asemassa.
Lauantaisten kampanjastarttien perusteella sovun löytäminen hallitusohjelmasta puolueiden välillä ei tunnu ylitsepääsemättömän vaikealta. Vaikeammaksi yhtälö muuttuu, kun suurella todennäköisyydellä mukaan pitäisi ottaa myös jokin suuri porvaripuolue.
Rinnettä tuurannut varapuheenjohtaja Sanna Marin ei tiedotustilaisuudessaan suostunut ottamaan kantaa siihen, kumpi olisi SDP:lle mieluisampi hallituskumppani, keskusta vai kokoomus.
Luontaisimmat hallituskumppanit löytyisivät Marinin mukaan vasemmisto-oppositiosta, mutta vaalitulos ratkaisee hallituspohjan.
– Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP jakavat samankaltaiset arvot. Näiden puolueiden kanssa yhteistyön tekeminen olisi varmasti helpompaa ja hallitusohjelman muodostaminen olisi varmasti helpoimmin mahdollista, Marin sanoi.
– Vaalit käydään 14. huhtikuuta ja kansalaiset päättävät silloin, mitä puolueita he arvostavat ja kenelle he luottamusta antavat.
"Kynnyskysymykset ratkaisevat"
Haavisto kiitteli lauantaina vastavuoroisesti SDP:n ympäristölinjauksia.
– En muista, että SDP:llä olisi koskaan ollut näin vahvaa ympäristöpainotusta, siitä pitää antaa reilu tunnustus, Haavisto sanoi vihreiden kampanja-avauksessa.
Sen tarkemmin Haavisto ei kuitenkaan mahdollisia hallituskumppanuuksia lähtenyt ruotimaan. Hän ei nimeä etukäteen yhtään puoluetta, jonka kanssa hallitusyhteistyötä ei voitaisi tehdä. Kynnyskysymykset ratkaisevat, lähdetäänkö neuvottelupöytään.
– Jos joku haluaisi Suomen eroavan Euroopan unionista, ei haluaisi Suomen kunnioittavan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tai jollain tavalla edustaisi rasistista tai syrjivää politiikkaa, niin vihreät ei lähde sellaiseen mukaan.