SDP otti selvän gallupkaulan perussuomalaisiin Alma Median kyselyssä: "Eihän näin vappuna voi olla kuin tyytyväinen ja iloinen"

Muutoin puolueiden kannatuslukemat pysyivät verrattain paikoillaan.

Pääministeri Sanna Marinin sdp on Alma Median ja Iltalehden kannatuskyselyssä ottanut jo reipasta välimatkaa toiseksi suosituimpaan puolueeseen, pitkään kyselyjen ykköspaikalla olleeseen perussuomalaisiin.

Alman tuoreen kyselyn mukaan sdp:n kannatus on 24,1 prosenttia, missä on nousua maaliskuun kyselyyn tasan kolme prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten suosio sen sijaan on laskenut 20,1 prosentista 18,8 prosenttiin.

Kyselyn kysymys kuului seuraavasti: ”Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuonna 2023. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin juuri nyt, niin mitä puoluetta tai ryhmittymää ja sen ehdokasta äänestäisit?”

Kolmanneksi suosituimman puolueen kokoomuksen kannatus on muuttanut vain vähän 16,2 prosenttiin, jossa on laskua 0,6 prosenttiyksikköä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin johtaman keskustan kannatusmuutos on myös maltillinen, mutta toiseen suuntaan: nousua edelliseen Alma-mittaukseen tasan yksi prosenttiyksikköä 12,9 prosenttiin.

Sen sijaan vihreiden kannatuskäyrä on selkeästi laskeva Alman kyselyissä. Puolue on tullut alaspäin viidessä viimeisessä kyselyssä. Vielä viime kesäkuussa kannatus oli 13,6 %, nyt 9,7 %.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin henkilökohtainen suosio ei millään tunnu auttavan puoluetta, vaikka Andersson on ollut viime aikoina näkyvästi esillä hallituksen koronatiedotustilaisuuksissa. Vasemmistoliiton kannatus on nyt 7,3 %, jossa ei käytännössä ole juurikaan muutosta edellisiin Alman mittauksiin.

Ei virhemarginaalissa

Virhemarginaali on suurimman puolueen eli sdp:n kohdalla 2,4 prosenttiyksikköä, eli muutos on merkittävä.

Muiden puolueiden kuin sdp:n kohdalla ei ole tapahtunut tilastollisesti merkittäviä muutoksia.

Sdp:n kannatusnousu on ollut johdonmukaisesti nousevaa, sillä vielä viime vuoden kesäkuussa puolueen kannatus oli Alman kyselyssä 16,2 prosenttia.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm on luonnollisesti tyytyväinen Alman kyselyn tulokseen

– Eihän varsinkin näin vappuna voi olla siitä kuin tyytyväinen ja iloinen. Se on oikein hyvä luku, pitkästä aikaa, Rönnholm sanoo.

Rönnholm muistuttaa vanhasta politiikan totuudesta, että varsinkin nykymaailmassa tilanteet ja kannatukset voivat muuttua nopeastikin.

– Aika opettaa, että (kannatus)luvut pitää ansaita joka kuukausi ja joka vuosi.

”Kansainvälistä kehitystä”

Monet Iltalehden haastattelemat puoluesihteerit ja puheenjohtajat näkevät sdp:n nousussa samoja perussyitä - merkittävimpänä koronavirustilanteen.

– Gallupluvuissa näkyy sama ilmiö kuin muissakin maissa - pääministeripuolueen kannatus nousee. Koska puoluekannatus on nollasummapeliä, yhden nousu merkitsee jonkun muun laskua, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa.

– Ilmiöön voidaan nähdä ainakin kolme syytä. Ensinnäkin mediahuomio keskittyy hallitukseen ja pääministeriin. Toiseksi muut aiheet kuin korona ovat taka-alalla. Kolmanneksi kansalaiset hakevat akuutissa kriisitilanteessa turvaa päätöksentekijöistä ja ryhmittyvät näiden tueksi.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on samoilla linjoilla.

– Kannatusmittaus myötäilee kansainvälisesti nähtyä kehitystä. Koronakriisin aikana pääministeripuolueet ovat eri maissa nostaneet kannatustaan ja populistipuolueet menettäneet suosiotaan silloin, kun ihmiset odottavat kykyä kantaa vastuuta.

Myös Pirkkalainen on tyytyväinen Alman kannatusmittauskyselyyn, vaikka keskusta kannatusmuutos oli varsin maltillinen yksi prosenttiyksikkö.

– Keskustan osalta olen tyytyväinen kannatuskehityksen suunnasta. Alman mittauksissa tämä käänsi meidän osaltamme nyt suunnan ylöspäin ja se tekee mielen tietysti iloiseksi.

”Luottamusta pääministeriin”

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kuvailee Alman kyselyä ”poikkeusajan gallupiksi”.

– Kokoomuksen kannatuslukemat ovat odotetut. Opposition kantojen näkyvyys poikkeusaikana on hyvin rajallinen. Kriisiaikana pyrimme tukemaan hallitusta silloin kun se on kansakunnan etu ja toisaalta kirittämään hallitusta kansalaisten kannalta parempiin suorituksiin, Kokko sanoo.

– Sdp:n hyvä tulos heijastelee kansainvälistä trendiä, jossa kriisi nostaa pääministeripuolueen kannatusta. Sdp on kannatusnousussaan eurooppalaista keskitasoa.”

Kokolla on selkeä näkemys perussuomalaisten ja vihreiden kannatuslakun syystä.

– PS:n ja vihreiden kannatuksen lasku liittyy osin siihen, että keskustelu on siirtynyt pois populismin ja identiteettipolitiikan janalta.

Sdp:n Rönnholm yhtyy arvioihin, mutta uskoo suosioon olevan muitakin syitä kuin vain koronaviruskriisin medianäkyvyyden.

– Hallitukseen ja pääministeriin on yleisemminkin Suomessa luottamusta, eikä oppositiolta ole tullut hirveästi hirveästi rakentavia vaihtoehtoja. Pääministerin toiminta ja esiintyminen ovat vahvistaneet uskoa.

– Gallupluvut eivät ole ensimmäisenä mielessä kun hoidetaan koronakriisiä. Epävarmuuden maailmassa hallitus on tehnyt ratkaisut arvopohjalta.

Kansalaisten luottamus hallituksen koronaviruskriisin hoitaminen ei kuitenkaan näy vihreiden suosiossa, vaikka esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on sisäministerinä ollut tärkeässä ja näkyvässä roolissa hallituksen tiedotustilaisuuksissa.

– Koronakriisissä on nähty aika nopeita kannatusmuutoksia. Pääministeripuolueiden vahvistuminen näyttää olevan yleiseurooppalainen trendi akuutissa poikkeustilassa. Sen kummempaa analyysiä on vaikea muuttuvassa tilanteessa tehdä, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kommentoi.

Liikanen sanoo vihreiden ministerien onnistuneen työssään.

– Vihreät ministerit ovat hoitaneet vastuunsa hyvin ja puolueelle tuleva palaute on varsin myönteistä. Odotukseni on, että vihreät ratkaisut nousevat esiin, kun tehdään päätöksiä kestävästä jälleenrakennuksesta, turvaverkkojen vahvistamisesta ja kriisien ehkäisystä.

Näin kysely tehtiin

Tutkimuksen teki Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1500 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internetkyselyn yhdistelmänä 14.4.-29.4.2020. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 83,0 % vastaajista eli 1245 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyn taustatiedoista selviää, että perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattaja ovat varmimpia puoluekannastaan. Samoin miehet ovat hieman varmempia puoluekannastaan kuin naiset.

Puoluekannan varmuus paranee vanhempiin ikäryhmiin mentäessä.

Korjaus kello 20.36: Jutussa sanottiin virheellisesti, että Sanna Marin johtaa SDP:tä. Puolueen puheenjohtaja on Antti Rinne.

Lue myös:

    Uusimmat