Näin Ilmari Nurminen aikoo johtaa Tamperetta – vastaa nyt Riikka Purran piikkiin

9:35imgKatso tuore haastattelu: Mihin suuntaan viet Tamperetta, Ilmari Nurminen?
Julkaistu 14.04.2025 17:54
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Tampereen uusi valtuusto pääsee heti ratkomaan talouden tasapainotusohjelmaa. Uusi pormestari sanoo, että pahoinvoinnin lisääntymiseen pitää kiinnittää huomiota.

Tampereen uudeksi pormestariksi nousee SDP:n Ilmari Nurminen, joka on johtanut kaupunginvaltuustoa päättyneellä kaudella. MTV Uutisten haastattelussa Nurminen sanoo hahmottavansa tulevan roolinsa niin, että pormestari vastaa viimekädessä kaikista päätöksistä ja toimii paikallisesti eräänlaisena keulakuvana. Henkilönä, joka johtaa omalla esimerkillään ja antaa tehdylle politiikalle kasvot. 

Alle vuorokausi vaalien jälkeen Nurminen ei lähde vielä tekemään tiukkoja linjauksia kaupungin suunnasta. Keskustelut eri valtuustoryhmien kesken ovat alkamassa ja neuvotteluihin mennään asiat edellä. Nurminen uskoo hyvän ohjelman syntyvän.

– Toki itselläni on myös kynnyskysymyksiä siitä, miten palveluista, yhdenvertaisuudesta ja ympäristö- ja ilmastokysymyksistä pidetään huolta. Näissä ei ole varaa ottaa takapakkia, vaan tiettyihin tavoitteisiin pitää sitoutua, hän sanoo.

– Tietysti nuorten kohdalla työttömyys on huolestuttava asia ja mielenterveysasiat. Ylipäätään pahoinvoinnin lisääntymiseen pitää kiinnittää huomiota. Ikääntyneiden puolella on paljon heikossa asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat täysin avun varassa. Se edellyttää meitä huolehtimaan hyvistä palveluista ja auttaa ikääntyneitä saamaan arvokkaan elämän. Kyllä asiat ja arvot yhdistävät yli sukupolvien.

Lue myös: Hän nousee Ilmari Nurmisen tilalle eduskuntaan: "Härdelli päällä"

Talous tasapainoon lähivuosina

Tiukkoja aikoja on tiedossa myös Tampereella, kun kaupungin talous pitää saada tasapainoon. Tasapainotusohjelman laatiminen alkaa ensi vuoden talousarvioprosessin yhteydessä. Valtuuston linjauksen mukaan kaupungin tulos on nolla tai parempi vuoden 2029 talousarvioesityksessä. Nurminen sanoo, että tasapainotuksessa veronkorotukset ovat viimesijainen keino.

Perussuomalaiset koki kunta- ja aluevaaleissa rökäletappion. Puheenjohtaja Riikka Purra totesi vaali-iltana melko happamasti, että SDP:llä ei todellisuudessa ollut tarjottavanaan mitään uskottavaa vaihtoehtoa, kun se haukkui hallituksen tekemiä leikkauksia. Tehdyssä politiikassa ei Purran mukaan ollut mitään vikaa, sitä olisi vain pitänyt pystyä perustelemaan paremmin.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva kolmannen kauden edustaja Nurminen sanoo, että politiikassa on aina olemassa vaihtoehtoja.

– Kyseenalaistimme sitä, että jos haetaan säästöjä, niin miksi juuri vanhuksilta, vammaisilta ja lapsiperheiltä. Ihmiset kokivat vahvasti, että tämä ei ole oikeudenmukaista eikä näistä voida säästää. Perussuomalaiset lupasivat, että pienituloisilta ei säästetä, mutta politiikan perusteella tämä on ollut aika kylmää kyytiä.

Lue myös: Rumat numerot paljastavat perussuomalaisten tappion syvyyden

"Viestintä epäonnistui"

Perussuomalaisten tappio oli tuntuva myös Tampereella, missä puolue menetti kuusi valtuustopaikkaa. Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Sami Kymäläinen on samoilla linjoilla puheenjohtaja Purran kanssa siitä, että puolue ei ole osannut viestiä politiikkaansa riittävän selkeästi.

– Jos emme tee näitä todella raskaita ja ikäviä säästötoimia, niin meille käy kuin Kreikassa. Eli olemme konkurssissa. Me emme onnistuneet viestimään tilanteen vakavuutta äänestäjille riittävän hyvin. Se on kyllä ollut meidän epäonnistuminen.

Sami KymäläinenMyös perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Sami Kymäläinen pitää epäonnistumisena puolueensa viestintää, ei politiikan sisältöä.MTV Uutiset

Kymäläinen tuli itse valituksi Oriveden kunnanvaltuustoon. Se ei kuitenkaan juuri lämmitä puolueen surkean tuloksen rinnalla. Tulos oli tosin jo nähtävissä etukäteen, sillä perussuomalaisilla oli monin paikoin suuria vaikeuksia löytää ehdokkaita nimenomaan kuntavaaleihin.

– Edellisissä kuntavaaleissa oli paljon helpompi löytää ehdokkaita. Aluevaaleihin saatiin täysi lista ja se meni varsin hyvin, mutta kuntavaaleissa oli jatkuvasti vaikeuksia saada ehdokkaita. Erityisesti me kärsimme siitä, mutta oli muillakin puolueilla vaikeuksia löytää ehdokkaita. Ihmiset eivät nykyään tahdo entiseen malliin laittaa omaa vapaa-aikaansa yhteisten asioiden hoitamiseen, mikä on ikävä asia, Kymäläinen toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Tampere