Katolisista papeista seitsemää prosenttia epäilty lasten hyväksikäytöstä.
Australiassa seitsemää prosenttia katolisen kirkon papeista on epäilty lasten hyväksikäytöstä kuuden viime vuosikymmenen aikana, mutta epäilyt on jätetty tutkimatta, selviää tutkimuskomission tiedoista.
Komission mukaan kirkolle tehtiin runsaat 4 400 ilmoitusta epäillystä lasten hyväksikäytöstä vuosien 1980 ja 2015 välisenä aikana, kertovat muun muassa BBC ja ABC.
Australiassa päätettiin vuonna 2012 tehdä laaja selvitys lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun maassa oli paljastunut useita pedofiliaepäilyjä. Tutkimus ei ole rajoittunut vain katoliseen kirkkoon, vaan se on koskenut myös ei-uskonnollisia yhteisöjä kuten urheilu- ja nuorisojärjestöjä ja kouluja.
Neljä vuotta jatkuneiden tuhansien ihmisten kuulemisten jälkeen komission työ on nyt loppuvaiheessa. Maanantaina julkistetut luvut kertovat ensi kertaa hyväksikäytön laajuudesta.
Kertomukset "masentavan samanlaisia"
Kuulemisia hoitaneen asianajaja Gail Furnessin mukaan uhrien kertomukset ovat olleet "masentavan samanlaisia".
– Lapset jätettiin huomiotta tai mikä pahempaa, heitä rangaistiin. Syytökset jätettiin tutkimatta, Furness kertoo.
Hänen mukaansa syytösten kohteiksi joutuneita pappeja tai muita kirkon työntekijöitä siirrettiin muualle paikkoihin, joissa ei tiedetty heidän taustastaan.
– Mitään ei kirjattu ylös tai asiakirjoja tuhottiin. Salailu ja vaitiolo olivat voimissaan.
Uhrien keskimääräinen ikä oli 11 vuotta pojilla ja 10 vuotta tytöillä. Epäillyistä hyväksikäyttäjistä 90 prosenttia oli miehiä.
Kirkko perusti oman totuus- ja oikeusneuvoston koordinoimaan yhteydenpitoa tutkintaan. Neuvoston johtajan Francis Sullivanin mukaan ilmi tulleet tiedot ovat järkyttäviä.
– Numerot ovat järkyttäviä, ne ovat traagisia, ne ovat anteeksiantamattomia. Sullivan sanoi.
– Tilastot sekä kaikki se mitä olemme kuulleet neljän vuoden aikana voidaan tulkita vain yhdellä tavalla: Australian katolinen kirkko on vakavasti epäonnistunut tehtävässä suojella lapsia hyväksikäyttäjiltä.
– Katolisina me painamme päämme häpeästä.