Seksuaalirikokset herättävät pelkoa ja ahdistusta Oulun nuorissa – moni hakee apua mieluummin verkosta kuin omilta vanhemmiltaan: "Kiukkua, surua, raivoa, pettymystä ja hämmennystä"

2:08img
Tyttöjä houkutellaan seksiin esimeriksi alkoholilla.
Julkaistu 14.01.2019 16:34

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Oulun seurakunnan verkkokeskustelijat saivat viikonloppuna entistä enemmän yhteydenottoja nuorilta, jotka ovat huolissaan viime aikoina esille tulleista lapsiraiskaustapauksista. Omille vanhemmille ei uskalleta puhua häpeän ja seurausten pelosta.

Nuoret ovat hakeneet apua Oulun seurakunnan verkkokeskustelijoilta entistä aktiivisemmin viikonlopun aikana. Keskustelujen keskiössä ovat pyörineet oman tunnetilan ja kokemuksen käsittely. Yleisesti ottaen nuoret ovat kuitenkin suhtautuneet tilanteeseen aikuisia rauhallisemmin.

– Osaa asia ahdistaa tai pelottaa, mutta se vaihtelee paljon yksittäisen nuoren kohdalla, toteaa nuorisotyönohjaaja ja verkkokeskustelija Mono Kuoppala.

Nuoret voivat päätyä hakemaan aikuisen apua verkosta, kun aiheesta keskusteleminen omien vanhempien kanssa koetaan häpeälliseksi. Lisäksi nuoret voivat pelätä vanhempien antamia negatiivisia seurauksia.

– Osa nuorista kokee, että heidän omaa liikkumisenvapautta rajoitetaan, jos he puhuvat vanhempien kanssa, Kuoppala sanoo.

"Kiukkua, surua, raivoa, pettymystä ja hämmennystä"

Oulun seurakunnan viikonlopun aikana järjestämät tilaisuudet hiljentymistä, rukousta ja keskustelua varten eivät saaneet osakseen kävijäryntäystä.

Tuomiorovasti, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen kuitenkin uskoo, että vaikutus heijastui kirkon ovien ulkopuolelle.

– Jo se tieto rauhoittaa ihmisiä, että tällainen mahdollisuus on tarjolla. Meille tuli paljon positiivista palautetta sosiaalisen median kautta, että tällainen järjestettiin, Saarinen kertoo.

Seurakunnan tarjoamalle keskusteluavulle on Saarisen mukaan tarvetta ja ihmiset haluavat puhua. Keskusteluja käydään työntekijöiden ja seurakuntalaisten jokapäiväisissä kohtaamisissa.

– Niissä nousee esille näitä samoja tunteita kuin julkisuudessakin eli muun muassa kiukkua, surua, raivoa, pettymystä ja hämmennystä, Saarinen kuvailee.

Tuoreimmat aiheesta

Oulun hyväksikäyttötapaukset