Nuorten kokeilunhalu voi joskus riistäytyä käsistä.
Seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen kertoo nuorten kokeilevan seksin saralla asioita, joiden kuvittelevat olevan muotia tällä hetkellä.
– Ne ovat suurista puheista ja mielikuvituksesta lähtöisin olevia juttuja. Sellaisia, jotka on pakko kokea, vaikka rahkeet ja mieli eivät ihan riittäisikään mukaan.
– Esimerkiksi vähän aikaa sitten oli hirvittävän muodikasta olla bi. Se oli joillekin nuorille ihan itseisarvo, että jos olit tavallinen hetero, olit ikään kuin menneen talven lumia. Sen mukana tuli vastentahtoisia eli omaa suuntautumista vastaan tehtyjä kokeiluja. Ne eivät aina ole mieltä ylentäviä vaan pakolla tehtyjä. Tämä ilmiö liittyi yllättäen erääseen tosi-tv-ohjelmaan ja sen mukanaan tuomiin malleihin, Eronen kertoo.
Kokeilunhalu kuuluu toki nuoren elämään ja se myös kasvattaa.
– Kuitenkin se ”pakko kokea” tulee jostain ihan muualta, usein fiktiivisestä lähteestä ja epärealistisin odotuksin. Unohdetaan ehkä tosiasiat ja se, miten ihmistä voi sattua ja satuttaa. Seksistä puhutaan, seksiä näytetään ja ihannoidaan, mutta seksuaalisuudesta, joka on kaiken lähtökohta, ei juuri puhuta.
Jos seksiä harrastaa ”pakosta” eli sen vuoksi, että niin on tehtävä, kun muutkin tekevät, eivät seuraukset luonnollisestikaan ole mairittelevat.
– Saattaa seurata hyvin ikäviä asioita: nuoren itsearvostus romahtaa, eikä hän enää erota sitä, mikä saattaa vahingoittaa itseä pahasti. Hän ei osaakaan enää arvostaa tai puolustaa itseään. Oma keho voi tuntua arvottomalta, Eronen pohtii.
Yläasteikäisten hurja villitys
Seksivillitysten kohdalla puhutaan aina vain nuoremmista ja nuoremmista. Jo yläasteella teinit kokeilevat asioita, jotka tekevät lopulta vain hallaa minäkuvalle.
– Vähän aikaa sitten putkahti tietooni, että nuorilla on tällaisia niin kutsuttuja seksirinkejä. Termi on aika hurja, mutta siinä siis yhden tytön luona saattaa käydä monta poikaa toteuttamassa omia tarpeitaan. Tällaisesta asiasta minuun ovat ottaneet yhteyttä yläasteen kouluterveydenhoitajat ja ehkäisyneuvoloiden työntekijät, Eronen kertoo.
Vaikka ilmiö kuulostaa karulta, taustalla on vain hyväksyntää hakeva teini.
– Joskus äärimmäisillä seksikokeiluilla haetaan taloudellisia hyödykkeitä, mutta kenties sitä nämä saman ikäiset pojat eivät pysty tarjoamaan. Luultavasti tyttö siis hakee vain hyväksyntää. Ja onhan se tärkeää olla jonkun kanssa yhdessä ja olla haluttu ja tarvittu. Jokainen kuitenkin käsittää, ettei tuossa elämänvaiheessa ihminen ole kypsä ottamaan vastuuta ja ymmärtämään ihan kunnolla sitä, mitä tekee. Minä- ja kehonkuva sekä itsearvostus kärsivät, kun seksuaalisuus ja keho on siinä puuhassa vain kauppatavaraa.
Pojille on tietyssä iässä tärkeää saada kokemuksia, ja esittää kovempaa kuin onkaan.
– Se on sellaista opettelua, jossa ei loppuun asti ajatella. Joukossa tyhmyys tiivistyy, Eronen kiteyttää.
Jos kokeiluista tulee lopulta paha mieli, on tärkeää hakea apua.
– Jos koululaisesta on kyse, niin kouluterveydenhoito on paikka, josta apua saa. Tuollaisissa tilanteissa yleensä tarvitaan ulkopuolista apua. Kavereillekin voi toki purkaa, mutta vanhempien kanssa voi olla liikaa tunteita pelissä.
Vanhempien oltava läsnä
Seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen muistuttaa, että seksuaalikasvatuksen tulisi lähteä jo vauvaiällä liikkeelle vanhempien toimesta.
– Eli vanhemmat voivat silitellä ja hellitellä pientä vauvaa. Se saa ihmisen arvostamaan omaa kehoaan ja olemistaan, ja olo on rakastettu ja hyväksytty. Mitä enemmän ihminen sitä kokee, niin sitä enemmän hän osaa suojella ja arvostaa itseään.
Eronen kehottaa vanhempia puhumaan lapsille elämän realiteeteista suhteellisen oikein termein.
– Ei tarvitse kauhukuvia maalailla, mutta kertoo niin kuin asiat ovat. Keskustelu on tärkeää, asioista pitäisi aina keskustella, Eronen muistuttaa.
Miten Ensitreffit alttarilla -sarjan Roni ja Tanja pärjäsivät psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallion luona? Katso video!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.