Nuorelle lamaannuttava paikka: Ensimmäinen kondominhakureissu voi olla viimeinen

kondomit
Seksuaalineuvoja toivoo, etteivät kaupat ottaisi moraalinvartijan roolia kondomien myymisessä.Shutterstock
Julkaistu 12.08.2015 18:31
Toimittajan kuva

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Voiko nuorille kieltäytyä myymästä kondomeja? Seksuaaliterapeutti muistuttaa, että ensimmäinen kondominhakureissu voi olla myös se viimeinen.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, 12.8., kuinka myyjät eivät aina suostu myymään omasta mielestään liian nuorille pojille ehkäisyvälineitä. Tämä selviää Väestöliiton Poikien puhelimen vuosiraportista.

HS:n artikkelissa pohditaan, johtuvatko kondominmyyntikiellot siitä, että myyjät ajattelevat rikoslain määrittelemän 16 vuoden ikärajan koskevan kaikkea seksuaalista toimintaa. Ainakin seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen on kohdannut omassa työssään samat luulot.

– Koulutan itse terveydenalan ihmisiä. Kun mietitään, kuinka nuorille ehkäisyvälineitä voi myydä, olen huomannut sen, että sielläkin piilee vankka ajatus siitä, että ikäraja myymiselle on 16 tai jopa 17. Ihmiset eivät oikeasti tiedä, ettei siihen ole mitään ikärajaa, Eronen kertoo.

Kondomien myymiselle ei siis tosiasiassa pitäisi olla mitään erityisrajoitteita.

– Ei tietysti voi sanoa, että kuinka nuorelle tahansa pitäisi myydä, mutta pitäisi tottua siihen että se on väline, joka on koko ajan mukana ja sen käyttöä opetellaan jo ennen kuin siihen on edes tarvetta, Eronen sanoo.

Uskallus puuttuu, vaikka tarvetta olisi

Epämiellyttävä tilanne kassalla voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että nuori ei enää uskalla käydä ostamassa kondomeja, vaikka tarvetta olisikin.

– Nuorille on ihan hirvittävän hankalaa mennä ostamaan kondomeja ensimmäisen kerran. Se voi olla hauskakin juttu, mutta jos kaupan kassalla tehdään siitä numero, niin sehän varmaan lamaannuttaa aika lailla.

Voiko kaupan kassa kieltäytyä myymästä ehkäisyvälineitä?

– En tiedä, voivatko kaupat tehdä myymisestä omat päätöksensä, kuten energiajuomien kohdalla, eli että voiko joku ketju ottaa moraalinvartijan roolin, mutta toivottavasti ei. Sillä ei pötkitä pitkälle, Eronen varoittelee.

Helsingin Sanomien haastattelemien S- ja K-kaupan edustajien mukaan myyntirajoitteita ei ole.

Vanhempien syytä laskea kymmeneen

Vanhempien suhtautumisellakin on tärkeä rooli lasten seksuaalikasvatuksessa. Jos huomaa teininsä kantavan kondomeja mukaan, ei ole syytä kiukkuun.

– Ensinnäkin kannattaa aina laskea siihen kuuluisaan kymmeneen. Sen jälkeen voisi miettiä, miten omassa nuoruudessa olisi toivonut, että vanhempi suhtautuisi tällaiseen asiaan. Ei mitään ylireagointia tai kauhistelua. Vanhemman pitäisi pystyä keskustelemaan asiallisesti ja rauhallisesti teininsä kanssa. Omat tunteet voivat olla järkytys ja kauhistus ja ainahan sitä ajattelee suojelevansa omaa lastaan kaikelta, mutta edessä se keskustelu on joka tapauksessa kaikilla. Jos seksuaalisuudesta puhuttaisiin alun alkaenkin avoimesti, ei tietenkään mässäillen, niin varmasti myös vanhemmat saisivat oikeaa evästystä asiaan, seksuaaliterapeutti Eronen pohtii.

Pitäisikö vanhempien ostaa lapsilleen kondomeja?

– Se on perhekohtainen ja perheissä neuvoteltava asia. Jos lapsi ja vanhemmat ovat näin sopineet, ja se tuntuu kummastakin hyvältä, niin miksei. Tuntuisi kuitenkin hassulta, jos vanhemmat tuputtaisivat kondomeja lapsilleen. Se voi aiheuttaa lapsilla vastareaktion: ”Pidä kondomisi!”

– Tämä on sellainen aihe, joka vaatii niin teineiltä kuin vanhemmiltakin sellaista haistelua, että missä mennään ja mikä juuri meidän perheelle sopii. Hurjastihan siihen vaikuttaa myös se, miten vanhemmat ovat itse omassa nuoruudessaan saaneet seksuaalikasvatusta, Eronen muistuttaa.

Osittainen lähde: Helsingin Sanomat

äänestys

Tuoreimmat aiheesta

Lapset