Seksuaaliterapeutti Maaret Kalliolle lähetettiin hieromasauva käyttöohjeineen Ylioppilaslehden toimesta. Kallio otti kantaa aiheeseen kuvaillen, että tapaus lähentelee jo seksuaalisen häirinnän merkkejä. Ylioppilaslehden päätoimittaja vastaa, mistä on kyse.
Lujasti lempeä -blogisti, seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Maaret Kallio sai erikoista postia, kun Ylioppilaslehden toimitus lähetti hänelle hieromasauvan käyttöohjeita sisältävän saatekirjeen kera.
Kyseessä on Yst. terv. Ylioppilaslehti -niminen palsta, jossa he lähettävät palautetta sekä konkreettisen esineen valitsemalleen henkilölle. Blogissaan Maaret Kallio ihmettelee, onko hieromasauvan tarkoitus olla huumoria, kritiikkiä – vai jo häirintää.
– Vuosia seksuaalisen häirinnän, hyväksikäytön ja väkivallan parissa työtä tehneenä asiantuntijana on vaikea käsittää lehden journalistiikkaa, Kallio moittii.
– Blogistani tutut otsikot oli Ylioppilaslehdessä käännetty ohjeiksi käyttää hieromasauvaa ja opastaa minua seksuaaliseen tutkimusmatkailuun itseni kanssa, Kallio kirjoittaa blogissaan.
– Palauteviestin kohdentaminen naisasiantuntijan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen lähentelee seksuaalista häirintää. Onko ilkeys ja häirintä sallitumpaa, jos sen pukee huumorin piikkiin?
Ylioppilaslehden tempaus herättikin nopeasti närää ja hämmennystä sosiaalisessa mediassa. Miksi ihmeessä Kalliolle lähetettiin hieromasauva?
Jos et näe twiittiä ja keskustelua aiheesta, voit katsoa sen täältä.
Lehti pahoittelee
Ylioppilaslehden päätoimittaja Antti Pikkanen kirjoitti maanantaina vastineen. Hänen mukaansa syytös seksuaalisesta häirinnästä on vakava.
– Ylioppilaslehden palstan tarkoitus on huumori, kritiikki tai jotain näiden välistä. Kirjeen lähettämisen tarkemmat syyt löytyvät kirjeestä itsestään, Pikkanen kirjoittaa.
– Aivan eri keskustelu on sitten se, ovatko palsta tai sen jutut hyvää vai huonoa huumoria. Hyvälle huumorille voi nauraa, huonoa huumoria voi aivan oikeutetusti haukkua. Niin tässäkin tapauksessa.
Lopussa Pikkanen kirjoittaa, että ”mikäli Kallio kokee tulleensa seksuaalisesti häirityksi, sitä haluan pyytää vilipittömästi ja puolustelematta anteeksi”.
Päätoimittajan vastauksen voi lukea kokonaisuudessaan lehden sivuilta täältä.
Vastaus on kuitenkin herättänyt lisää kysymyksiä.
”Hieno non-apology. ”Jos loukkasin, niin pyydän anteeksi” ei ole rehellinen anteeksipyyntö vaan sälyttää vastuun omasta virheestä vastaanottajalle”, kirjoittaa nimetön kommentoija Ylioppilaslehden sivuilla.
Monet kommentoijat kirjoittavat, etteivät he edelleenkään ymmärrä, miksi ihmeessä Maaret Kalliolle lähetettiin hieromasauva.
Aikaisemmin Ylioppilaslehti on lähettänyt terveisiä muun muassa jääkiekkovalmentaja ja -kommentaattori Juhani Tammiselle homoyleisölle suunnatun lifestyle-lehden muodossa. Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädylle lähettettiin teltta.
Emme tavoittaneet Maaret Kalliota kommentoimaan tapausta.
Lähteet: Maaret Kallion blogi, Ylioppilaslehti, STT