Serbian presidentti Aleksandar Vucic on julistanut johtamansa SNS-puolueen maansa parlamentti- ja paikallisvaalien voittajaksi. Vucic kuvaili voittoa historialliseksi puheessaan.
– Olen kiitollinen kansalle saamastamme historiallisesta tuesta. Voitimme kaikkialla, voitimme paikoissa, joissa emme ole koskaan aiemmin voittaneet, Vucic sanoi voitonpuheessaan puolueensa päämajan ulkopuolella.
Keskustaoikeistolainen SNS on saamassa noin kaksi kolmasosaa annetuista äänistä, joista oli puolenyön tienoilla Suomen aikaa laskettuna noin 60 prosenttia.
Serbian vaalit olivat Euroopan ensimmäiset koronapandemian puhkeamisen jälkeen. Riippumattoman CRTA-tutkimusjärjestön mukaan äänestysprosentti on jäämässä alhaiseksi.
Kaksi tuntia ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista äänestysprosentti oli 45,5, mikä oli seitsemän prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuonna 2016.
Äänestysprosenttia on laskenut joidenkin oppositiopuolueiden vaaliboikotti.Vaalit eivät tiedä dramaattista käännettä Serbian politiikassa, sillä SNS on ollut vallassa jo vuodesta 2012 lähtien.
BalkanInsight-sivuston mukaan puolueen arvellaan saavan 187 istuinta maan 250-paikkaisesta parlamentista.
Presidentin suosio kasvanut koronan aikana
Presidentti ja puoluejohtaja Vucic oli jo ennen koronaviruspandemiaa suosittu, mutta suosio on pandemian aikana vain kasvanut.
Serbia on onnistunut varsin hyvin virustorjunnassa, sillä kahdeksan miljoonan asukkaan maassa on varmistettu reilut 12 800 tartuntaa ja noin 260 virukseen liittyvää kuolemaa.
Miljoonaa asukasta kohti Serbiassa on 30 koronaan liittyvää kuolemaa. Suomessa vastaava luku on Worldometer-tilastosivuston mukaan 59.
Vaalit oli alkujaan suunniteltu huhtikuulle, mutta ne siirrettiin pandemian vuoksi.
Sunnuntaina äänestyspaikoilla oli tarjolla käsidesiä sekä hengityssuojaimia. Vaalikampanjointi oli vaisua, koska useimmat vaalitilaisuudet oli peruttu.
Populistinen taktiikka
Vucic lähestyi vaaleja populistisella taktiikalla. Hän oli kampanjassaan luvannut erinäisiä infrastruktuurihankkeita ja palkankorotuksia kansalle.
Keskipalkkojen pitäisi Vucicin mukaan nousta 900 euroon kuussa vuoteen 2025 mennessä eli lähes kaksinkertaisiksi nykyisestä noin 500 euron tasosta.
Valtiotieteen professori Dusan Spasojevic Belgradin yliopistosta sanoo Vucicin soveltavan samoja teemoja kuin muutkin eurooppalaiset populistit.
– Hän on kehittänyt tavan puhua köyhien, heikosti koulutettujen ja syrjäseutujen asukkaiden puolesta tavalla, joka antaa heille toivoa.
Lisäksi Vucic saa vetoapua maan mediakentästä, joka on vankasti hallitusmyönteisten tiedotusvälineiden vallassa.