Tutkija ennustaa Georgiaan epävakaita aikoja – "Maa voi olla poliittisen kriisin kynnyksellä"

Georgian oppositio ei ole hyväksynyt valtapuolueen voittoa eilisissä parlamenttivaaleissa. Tutkija ennustaa maahan epävakaita aikoja.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau ennustaa Georgiaan epävakaita viikkoja maassa eilen lauantaina järjestettyjen parlamenttivaalien jälkeen. 

Georgiaan on ennakoitu sunnuntaina alkavia suuria mielenosoituksia vaalitulosta vastaan.

Vaaliviranomaisten mukaan hallitseva Georgialainen unelma -puolue on vaalivoittaja noin 54 prosentin kannatuksella. Neljän länsimielisen oppositiopuolueen liittouman ääniosuus on noin 37,5 prosenttia.

Oppositio ei hyväksy vaalitulosta, vaan sen mukaan tulokset ovat vilpilliset.

– Vaalien laillisuus on kyseenalaistettu. Maa voi olla poliittisen kriisin kynnyksellä, Nizhnikau arvioi STT:lle.

Tutkija: Vaalit olivat epärehelliset

Nizhnikau uskoo itsekin, että vaalit eivät olleet rehelliset. 

Yksi perustelu vaalivilpille on Nizhnikaun mukaan ovensuukyselyiden ja vaalituloksen välinen ero. Oppositiota kannattavan televisioaseman tilauksesta tehdyssä ovensuukyselyssä heti äänestyksen päätyttyä opposition ääniosuudeksi kerrottiin liki 52 prosenttia ja Georgialaisen unelman vajaat 41 prosenttia.

Äänestys on tapahtunut pääosin sähköisesti, joten myös tekniikkaa on epäilty käytetyn vaalivilpin välineenä.

– Ensimmäistä kertaa Georgialaisen unelman kahdentoista vuoden valtakauden aikana oppositiolla oli mahdollisuus voittoon ja hallituksen muodostamiseen. Tässä mielessä mahdollisella vaalivilpillä on paljon merkitystä, Nizhnikau sanoo.

Hän arvioi, että ellei hallitus esimerkiksi kohdista mielenosoittajiin väkivaltaa tai tee muuta isompaa virhettä, tämänkertaiset mielenosoitukset tuskin kuitenkaan muuttavat tilannetta mihinkään suuntaan.

Venäjän vastaiset näkemykset vahvoilla

Nizhnikau on itse asunut Georgiassa. Hän kertoo nähneensä maan jakautuneisuuden ja polarisaation myös omassa tuttavapiirissään. Monet pääkaupunki Tbilisin asukkaat suhtautuvat myönteisesti EU:hun liittymiseen ja vastustavat hallitusta.

– He ajattelevat, että hallitus rapauttaa demokratiaa ja on tietysti iso este EU-toiveille.

Osa kansasta kuitenkin on kiinnostunut geopolitiikan sijaan omasta selviytymisestään. 

Nizhnikau sanoo, että heille Georgialainen unelma edustaa pysyvyyttä. Ihmiset pohtivat muun muassa sitä, miten valtapuolueen vaihtuminen voisi vaikuttaa heidän elämäänsä. Näin on erityisesti maaseudulla.

– Äänestyspäätös tehtiin isomman ja pienemmän pahan välillä, mutta se ei poista sitä, että tällä kertaa Georgialainen unelma pysyi vallassa vain vilpin avulla.

Nizhnikau korostaa, että Georgialainen unelma -puolue ei kannata Venäjää vaan vastustaa Eurooppaa ja demokratiaa. Tämän vuoksi Venäjä on sen liittolainen vain ikään kuin sattumalta.

– Hallitus ei ole ottamassa nopeita askelia Venäjän suuntaan vaalien jälkeen. Se ymmärtää, että georgialaisessa yhteiskunnassa Venäjän vastaiset mielipiteet ovat vahvoilla.

Tyytymättömyys Eurooppaan kasvanut

Venäjän lisäksi georgialaisten tyytymättömyys Eurooppaa kohtaan on kasvanut huomattavasti, Nizhnikau sanoo. 

Georgian sodassa vuonna 2008 georgialaiset jäivät hänen mukaansa yksin Venäjän kanssa, minkä vuoksi georgialaiset tunsivat lännen ja Euroopan pettäneen heidät.

– Moni georgialainen ajattelee, että Venäjän kanssa on tultava jotenkin toimeen, koska Venäjän armeija on Etelä-Ossetiassa vain muutamien kymmenien kilometrien päässä Tbilisistä.

Nizhnikaun mukaan vaalien tulos voi huonontaa Georgian ja Euroopan unionin välejä entisestään. Georgia on EU:n ehdokasmaa. EU on sanonut, että äänestys ratkaisee Georgian mahdollisuudet liittyä unioniin.

Georgia sai EU:n ehdokasmaan aseman viime vuoden joulukuussa. Viime kesästä saakka sen EU-taival on kuitenkin ollut käytännössä jäissä.

– Brysselin pitäisi kehittää uusi strategia Georgian varalle, Nizhnikau arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat