Ihmisoikeusjärjestö Seta toivoo, että sukupuolten moninaisuus otettaisiin huomioon myös joukkoliikenteen matkakorteissa.
MTV Uutiset kertoi eilen kauneustubettaja Henry Harjusolan joutuneen näyttämään matkakorttinsa lisäksi myös henkilötodistustaan lipuntarkastustilanteessa. Tarkastajan mukaan Harjusola vaikutti ulkonäkönsä perusteella enemmän naiselta. Tästä syystä tarkastaja oli pyytänyt nähtäväksi henkilöllisyystodistusta, sillä matkalippujen tarkastuslaite luokittelee sosiaaliturvatunnuksen loppuosan perusteella matkustajan mieheksi tai naiseksi.
HSL kertoi muuttavansa käytäntöjään ja sanoi jo nyt kouluttavansa lipuntarkastajiaan siihen, miten kohdata matkustajia, joiden sukupuoli ei käy selväksi ulospäin.
– Olemme iloisia, että HSL on kouluttanyt lipuntarkastajiaan kohtaamaan sukupuolen ilmaisun moninaisuutta. Olemme mielellämme kehittämässä HSL:n toimintaa sukupuolen moninaisuutta kunnioittavammaksi, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.
Seta osallistui helmikuussa Ihmisoikeusliiton ja HSL:n kampanjaan Stop! Päätepysäkki syrjinnälle. Yhteistyöllä tavoiteltiin turvallista ja syrjimätöntä matkustamista myös henkilöille, jotka ovat joutuneet rakenteellisen syrjinnän kohteeksi.
– Jokaisen on voitava käyttää joukkoliikennettä ilman pelkoa ja syrjintää. Tämä merkitsee, että monenlaiset sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisu otetaan huomioon. HSL voisi Helmet-kirjastojen tapaan tarjota (matkakorteissaan) matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja. Ihmisten tarpeiden huomioon ottaminen on hyvää palvelua ja osa yhteiskunnallista asennemuutosta, Lampinen jatkaa.
Setan mukaan monien elämää vaikeuttaa tilanne, jossa tietojärjestelmissä tunnistetaan ja tunnustetaan vain kaksi juridista sukupuolta.
– Julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella, Lampinen päättää.