Seta: Omasta sukupuolesta päättäminen pitää sallia myös lapsille – näin järjestön pääsihteeri vastaa lukijoiden kysymyksiin

18:01imgMTV Uutisten lukijat lähettivät kysymyksiä translain uudistuksesta. Voiko sukupuoltaan vaihtaa useita kertoja ja miten laki määritellään vankien näkökulmasta? Katso koko haastattelu tästä.
Julkaistu 07.10.2022 06:12
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Viime viikkoina translain uudistuksesta on käyty kiihkeää keskustelua niin eduskunnan täysistunnossa kuin sosiaalisessa mediassakin. Setan mukaan uudistus toisi mukanaan paljon hyvää, mutta suurin puute esityksessä on sukupuolijuridisen vahvistamisen ehtona pysyvä täysi-ikäisyys.

Keskeinen uudistus olisi se, että sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen eriytettäisiin lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Tällöin väestörekisterin sukupuolimerkinnän muuttamiseen ei enää tarvittaisi lääketieteellistä selvitystä tai diagnoosia transsukupuolisuudesta.

Nykyisessä laissa voimassa oleva vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistettaisiin myös.

– Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on tietenkin ihan valtava ihmisoikeusloukkaus. Nyt on korkea aika, että se tulee muuttumaan, kertoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Tällä hetkellä Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota. Nykyisestä translaistaan Suomi on saanut huomautuksia esimerkiksi Euroopan Neuvostosta.

Lain uudistus parantaisi transihmisten asemaa monella tavalla.

– Tarkoitus on vahvistaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Arjessa se tarkoittaa sitä, että transihmiset tulevat nähdyksi ja kohdelluksi siinä sukupuolessa kuin mitä he ovat, Tarjamo summaa.

Ikäraja alemmas

Lakiuudistuksssa on Tarjamon mukaan paljon hyvää, mutta parannettavaa vielä löytyy.

– Meidän järjestöjen näkökulmasta ehdottomasti suurin puute tässä lakiuudistuksessa on se, että tässä edelleen sukupuolijuridisen vahvistamisen ehtona pysyy täysi-ikäisyys.

Tarjamon mielestä Suomessa voitaisiin ottaa oppia esimerkiksi Norjasta.

– Norjassa voi 15-vuotias sen omalla ilmoituksellaan tehdä. Sitten 6-vuotias lapsi voi tehdä sen yhteistyössä huoltajiensa kanssa.

Tällöin koulunsa aloittavalla lapsella olisi mahdollisuus tulla nähdyksi omana itsenään.

Uudistus jakaa poliitikkojen mielipiteet

Tiistaina eduskunnassa äänekkäimmin lakiesitystä vastaan puhuttiin kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten riveistä. 

Esityksestä odotetaan jakavaa myös hallituksen sisällä. Keskustan ryhmäjohtaja Eeva Kalli kertoi tiistaina STT:lle, että keskustan eduskuntaryhmässä on "muutamia" kansanedustajia, joilla on vaikeuksia tukea hallituksen esitystä. Kallin mukaan ryhmän enemmistö on esityksen takana.

Uuden translain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

MTV Uutisten lukijat lähettivät kysymyksiä liittyen translain uudistukseen. Voiko sukupuoltaan vaihtaa useita kertoja ja miten laki määritellään vankien näkökulmassta? Koko haastattelu löytyy yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live