Kokot ovat tuttuja näin lankalauantaina Pohjanmaan suunnalla, mutta osataan sitä etelämpänäkin.
Helsingin Seurasaaressa kokko syttyi illan suussa 37. kerran, talkoohengellä. Perinne syntyi aikoinaan pohjalaisten päätyessä pääkaupunkiin.
Kokkoja on sytytetty jo vuosisatoja karkotustarkoituksissa.
– Kokkotraditio on hyvin vanha. Se on tullut 1700-luvulta. Aikoinaan on uskottu niin, että sillä karkotetaan pahoja henkiä. On ajateltu sillä tavalla, että juuri pääsiäislauantai-iltana, kun Jeesus on haudassaan, niin silloin ihmiset ovat erityisen alttiita vaaralle ja näille noidille ja sen takia niitä karkotetaan polttamalla kokkoja, kertoo tilaisuuden järjestäjätahon edustaja, Helsingin Keskipohjalaiset ry:n puheenjohtaja Eila Rekilä.
Kokon sytyttämisestä vastaava Esa Kukkola arvioi, että kokon sytyttämisessä kestää kymmenen minuuttia. Toisin kävi. Kokko roihahti hetkessä ilmiliekkeihin.
– Olen sytyttänyt tämän kokon nyt 11. kertaa enkä ole nähnyt vastaavaa! ihmettelee Kukkola.
Syykin paljastui nopeasti – kokon sisään oli laitettu tällä kertaa tuohta.