C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen niputtaa kerran kuussa Ruotsin jääkiekkoliiga SHLn mielenkiintoisimmat tapahtumat, onnistujat ja epäonnistujat videoiden kera.
Paras joukkue: Örebro
Uskomatonta kyllä Örebro johtaa SHLää kun lähdetään maaottelutauolle ja jos tarkkoja ollaan, niin tämä on vasta ensimmäinen kerta koko seuran historiassa! Neljän suomalaispelaajankin johdolla Örebro pelaa parasta syksyään koskaan ja taistelee tällä hetkellä tosissaan runkosarjan top 6-sijoituksesta joka olisi heille aivan käsittämätön suoritus. Rohkeaa, ennakkoluulotonta ja viihdyttävää peliä aivan uudella itseluottamuksella. Hankinnat ovat onnistuneet erittäin hyvällä prosentilla. Odotan suurella mielenkiinnolla, millainen on Örebron marraskuu! Muista hyvin pelanneista Rögle on edelleen heti sarjakakkosena vaikka kärsinytkin viime aikoina loukkaantumisista. Myös kolmonen Frölunda on edennyt lähes voitosta voittoon ensimmäisten kierrosten tappioputkensa jälkeen. Kärjen takana on syytä panna merkille myös Luulajan, Färjestadin, HV71n ja Skellefteånkin hyvä ja jopa hieman nousujohteinen suoritustaso.
Huonoin joukkue: Leksand
Kuntopuntari on armoton ja sen mukaan Leksand keräsi vähiten pisteitä lokakuussa ja on pudonnut sarjan häntäpäähän. 9 ottelun tappioputki sentään saatiin poikki kuun viimeisenä päivänä Myös Brynäs ja Linköping pelaavat edelleen alta tasonsa, etenkin viimeksi mainitun kohdalla paineet ovat alkaneet jo kasaantua aika lailla. Växjöstäkään on mahdoton vieläkään sanoa, onko se lintu vai kala koska joukkueen taso heittelee hurjasti. Maajoukkuetauon aikana juuri näissä seuroissa saattaakin tapahtua muutoksia niin pelaaja- kuin ehkä jopa valmennuspuolellakin. Oskarshamnin suuri hurmos oli ja meni, lokakuussa tappioputki oli pahimmillaan peräti 7 peliä ja Färjestadille kärsittiin kauden suurin yksittäinen tappio (12-0) mutta silti, niin hassulta kuin se kuulostaakin, joukkue pelaa silti yhä hieman ennakko-odotuksia paremmin.
Paras maalivahti:
Gustaf Lindvall, Skellefteå
Jos oli syyskuun parhaaksi valitsemani Tex Williamssonin tarina hieno, niin sama pätee myös Lindvalliin. Muutama kausi ensin Joni Ortion ja sitten Mantas Armaliksen selkeänä kakkosveskarina eivät jättäneet Lindvallista vielä kovin ihmeellistä kuvaa. Kun Armalis joutui viime kauden jälkeen pitkälle sairaslomalle, Skellefteån seurajohto päätti kuitenkin antaa Lindvallille mahdollisuuden ykkösenä ja mies on ollut sensaatiomaisen hyvä. 11 pelatun ottelun jälkeen Lindvallin torjuntaprosentti on peräti 92,53 ja Skellefteån jopa suurimmaksi kysymysmerkiksi arvioitu maalivahti on näyttänyt pitkää nenää epäilijöille. Aivan kuun lopussa Lindvall joutui toviksi sairaslomalle, jonka aikana Armalis on pelannut hyvin, marraskuussa seurataan mielenkiinnolla kumpi saa jatkossa ykköspaikan.
Paras puolustaja:
Ilari Melart, Växjö
Pakko vetää hieman kotiin päinkin. Kodie Curran on edelleen sarjan paras (ja tehokkain) pakki mutta polvileikkauksen jälkeen Växjön paitaan siirtynyt Melart on pelannut uransa tehokkainta jääkiekkoa. Kaikki tiesivät että Melart tuo hyvää fyysistä osaamista, taklauksia ja "äijämäisyyttä" omaan päähän mutta sen lisäksi hän on tukenut vahvasti hyökkäyspeliä ja aloitti Växjö-uransa iskemällä 6 ensimmäisessä pelissään 5 maalia (!). Vertailukohdaksi ehkä hyvä mainita että viime kaudella hän teki Färjestadille neljä maalia koko kauden aikana kun vielä pudotuspelitkin lasketaan mukaan. Kova hankinta.
Paras hyökkääjä:
Michael Lindqvist, Färjestad
Färjestad-laituri Lindqvist pelaa tällä hetkellä yli piste per peli-tahdin kautta ja johtaa myös maalipörssiä 9 osumallaan. Loistava snaipperi joka osaa iskeä yllättävistäkin paikoista. Ylivoimalla osunut peräti 7 kertaa, useimmiten koko sarjan pistepörssiä johtavan aisaparinsa Marcus Nilssonin syötöistä. Koko Färjestad-urallaan ollut käsittämättömän tehokas. Marraskuun maaottelutauolle lähdettäessä Lindqvist oli pelannut Färjestadissa 82 runkosarjapeliä ja tehnyt niissä 85 pistettä. Näillä näytöillä uskoisin että jo parin kauden ajan jahdattu NHL-paikkakin voisi olla realismia ensi syksynä. Sai ansaitusti kutsun myös Tre Kronorin paitaan Karjala-turnaukseen.
Parhaat suomalaiset:
Suomalaisittain lokakuun tehokkain oli Örebron laituri Sakari Salminen. Koko kauden saldona on 15 peliin 13 pistettä ja vire on ollut edelleen paranemaan päin. Melart tuli jo mainittuakin, lisäksi Örebron pakki Rasmus Rissanen pelaa tällä hetkellä SHL-uransa parasta kiekkoa. Tehojakin on tullut varman oman pään pelin lisäksi ja mies pokkasi itselleen myös jatkosopimuksen joukkueeseen. Samasta seurasta myös Kristian Näkyvän (maalinäyte videolla) vahva tasainen suorittaminen ykköspakkina on jatkunut pelistä toiseen. SHLn plusmiinustilastossa pakkiparinakin luutivat Rissanen ja Näkyvä ovat kaksoisjohdossa. Luulajan kultaleijonat Juhani Tyrväinen ja Arttu Ilomäki ovat joukkueensa luottomiehiä ja molempien suoritukset palkittiin myös maajoukkuekutsulla.
Parannettavaa:
Ville Leskisen asema Färjestadissa on viime aikoina ollut tapetilla. Mies aloitti ihan hyvin, oli hetken sivussa loukkaantumisen vuoksi ja sen jälkeen hakenut huippuvirettään. Viimeisessä ottelussa ennen sarjataukoa Leskinen oli vasta Färjestadin 13. hyökkääjä ja kilpailu pelipaikoista on todella kovaa. Frölundassa Joel Mustonenkin putosi välillä 13. hyökkääjäksi mutta on taistellut sittemmin itsensä takaisin vakioketjuihin. Myös HV71n Juuso Ikonen on ollut ainakin toistaiseksi selkeä alisuorittaja puhtaasti pisteiden valossa, toki myös HVssa taistelu peliajasta on erittäin kovaa.
Pelaajasiirtoja:
Suomalaisittain lokakuun aikana sopimuspelaajien kokonaismäärä nousi jo 19. kun maalivahti Karri Rämö siirtyi Djurgårdenin riveihin, Melart Växjön paitaan ja viimeisimpänä hyökkääjä Matias Myttynen Malmöseen. Rämö on toki tällä hetkellä lyhytaikaisella sopimuksella joten hänen pelaamisensa kauden loppuun asti SHLssä on vielä epävarmaa. Jarno Kärjen tuurauspesti Färjestadissa jäi muutamaan viikkoon mutta mies jatkoi suoraan Linköpingin riveihin. SaiPassa kauden lainapelaajana aloittanut Tuomas Kiiskinen debytoi vasta 31.10. Skellefteån paidassa. Muusta siirtoliikenteestä mainittakoon mm. Liigastakin tutun Sam Lofquistin siirto Linköpingiin, lisäksi huhuissa on vahvasti pyörinyt esimerkiksi Miika Koiviston hankkiminen Växjöhön.
Kuukausi on aina mukava päättää muutamilla highlighseilla joten tässäpä niitä:
Tuomas Kiiskisellä kesti peräti 39 sekuntia ennen kauden ensimmäistä SHL-maalia
Jarno Kärjen ensimmäinen maali Linköpingin paidassa
0:47
Karri Rämö osaa myös taklata!
Nils Höglanderin "Zorro-maali"
1:25
Markus Svenssonin paraatipelastus
Alexander Holtz maalaa kun ottelua pelattu vain 9 sekuntia
Joacim Erikssonille kävi "jarmomyllys-97"
0:54
Marraskuussa SHL näkyy C Moren kanavilla tutusti suomeksi selostettuna torstaisin ja lauantaisin. Lisäksi tämän kauden uutuutena vain cmore.fi suoratoistopalvelun puolella näytetään "lisäpelejä" alkuperäisselostuksella.
Marraskuussa SHL-joukkueet pelaavat Suomen ainoan 16 parhaan joukkoon selvinneen edustajan Tapparan lisäksi myös CHL-pudotuspelejä peräti 5 joukkueen voimin. Näistä peleistä C Moren tarjonnassa on ainakin tiistaina 12.11. pelattava Bern-Luulaja (alkaen klo 20.45).
C Moren suomeksi selostettavat SHL-ottelut joulukuun alun maaottelutaukoon asti:
to 14.11. klo 19.55 Djurgården-Luulaja
la 16.11. klo 18.55 Rögle-Frölunda
to 21.11. klo 19.55 Örebro-Linköping
la 23.11. klo 18.55 Skellefteå-Rögle
to 28.11. klo 19.55 Växjö-HV71
la 30.11. klo 18.55 Örebro-Djurgården
to 5.12. klo 19.55 Leksand-Oskarshamn
la 7.12. klo 18.55 Luulaja-Färjestad
Lisäksi cmore.fi suoratoistopalvelussa seuraavat "lisäottelut" katsottavissa alkuperäisselostuksella:
to 14.11. klo 19.55 Färjestad-Brynäs
la 16.11. klo 16.10 Luulaja-Oskarshamn
to 21.11. klo 19.55 Rögle-Färjestad
la 23.11. klo 16.10 Malmö-Brynäs
ti 26.11. klo 19.55 HV71-Örebro
to 28.11. klo 19.55 Rögle-Malmö ja Brynäs-Linköping
la 30.11. klo 16.10. Oskarshamn-Växjö ja klo 18.55 Färjestad-Frölunda
to 5.12. klo 19.55 Frölunda-Djurgården
la 7.12. klo 16.10 Oskarshamn-Örebro