C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen niputtaa kerran kuukaudessa Ruotsin jääkiekkoliigan SHL:n merkittävimmät tapahtumat. Kauden ensimmäinen katsaus on poikkeuksellisesti kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa ynnättiin SHL-kauden alku poikkeusoloissa koronatilanteen kanssa, tässä toisessa osassa keskitytään pelillisiin asioihin ja myös suomalaisten suorituksiin.
Uusi SHL-kausi käynnistyi poikkeusoloissa 19. syyskuuta, ja sarjaa ehdittiin pelata reilu kuukausi ennen viime viikon maaottelutaukoa. Sarjataulukko näyttää tässä vaiheessa varsin repaleiselta, sillä kuten kotimaisessa Liigassakin koronan aiheuttamia ottelusiirtoja on tullut ja pelimäärä joukkueilla on siksi hyvin epätasainen. Eniten pelanneet ovat saaneet tililleen jo 13 ottelua ja koronahuililla pisimpään olleet Linköping ja Djurgården vasta kahdeksan.
Kun mietitään alkusyksyn toppeja ja floppeja, niin ensimmäisenä toppipuolella esiin nousee ilman muuta Oskarshamn. Viime kaudelle vasta ensi kertaa sarjaan noussut joukkue aloitti silloinkin pirteästi, mutta arki tuli nopeasti vastaan ja lopputuloksena oli täysin odotettu runkosarjan jumbopaikka. Korona kuitenkin perui myös karsinnat, joten Oskarshamn sai vapaataipaleen jatkaa SHL:ssä.
Joukkue on saanut valtavasti itseluottamusta uuden päävalmentajansa Martin Filanderin alaisuudessa ja tehnyt toki hyviä liikkeitä myös pelaajamarkkinoilla. Peli-ilmeen uudistus on ollut erinomainen: joukkue puolustaa tiiviisti uuden ykkösveskarinsa Joe Cannatan toimiessa viimeisenä tukipilarina, ja hyökkäyspäässä uskalletaan pelata entistä kiekollisempaa ja jopa monimutkaisempaa peliä. Yksiselitteisesti joukkueessa on entistä enemmän taitavia ja parempia pelaajia. Onnistujia on laajalla rintamalla, mutta Cannatan ohella tärkeimpiä ovat olleet ykköspakki Nolan Zajac, MoDosta napattu kaksikko Kim Rosdahl–Fredrik Olofsson sekä jo viime kaudella väläytellyt Tyler Kelleher.
Se, että Oskarshamn komeilee tällä hetkellä sarjassa viidentenä esimerkiksi ennen Skellefteåta, Färjestadia ja HV71:tä, on kiistatta toistaiseksi suurin yllätys. Muista kärkiporukoista piikkipaikalla oleva Frölunda on onnistunut jopa odotettua paremmin uudistuksessaan. Entistä nuorempi ja ehkä nimettömämpi, mutta toisaalta älyttömän hyvin ja tiiviisti puolustava joukkue ansaitsee kiitoksen jämäkästä pelistään. Frölunda aloitti kauden heti kahdella nollapelillä, mikä oli myös selkeä viesti joukkueen uudesta ykkösvahvuusalueesta.
Kakkos- ja kolmospaikoilta löytyvät Rögle ja Örebro säkenöivät Frölundaan verrattuna enemmän hyökkäyspelillään. Siinä missä Frölundan pelit voivat olla usein"kliinisempiä, nämä kaksi hyökkäävät vimmatusti välillä oman päänkin kustannuksella. Sekä Rögle että Örebro ovat toistaiseksi onnistuneet todella hyvin pelaajamarkkinoilla paikkaamaan viime kauden jälkeiset todella isot pelaajamenetykset, minkä vuoksi itsekin epäilin kovasti heidän suorituskykyään. Vielä on toki aikaista sanoa kestääkö molempien vire tappiin saakka, etenkin Örebrota uhkaa riski ykkösketjun miesten Mathias Bromen ja Rodrigo Abolsin paluusta NHL-seuroihinsa, kunhan kutsu käy.
Edellämainittujen lisäksi alkukauden selkeisiin onnistujiin lasken vielä Växjön. Parilla viime kaudella hieman huonosta asenteesta ja jopa lepsusta puolustuspelistä tunnettu joukkue on luonut nahkansa ja onkin tällä kaudella ollut koko sarjassa vähiten maaleja päästäneitä. Iso rooli tässä on ollut muun muassa viime kaudella TPS:n maalillakin nähdyllä Erik Källgrenillä.
Floppipuolelle on vaikea tehdä valintoja tässä kohtaa kauden erityisluonteesta johtuen. Skellefteå, Färjestad ja HV71 ovat tällä hetkellä kaikki hieman odotettua alempana sarjataulukossa, mutta kaikkien peleissä on ollut myös jo paljon positiivista, ja uskon, että marraskuun aikana tämä trio tulee jälleen rynnimään kärkikuusikkoon.
Sekä Linköping että Djurgården olivat pelanneet alakanttiin jo ennen koronatilannetta, mutta juuri tällä hetkellä on epäreilua listata heitä flopeiksi, koska ottelumäärä laahaa niin pahasti muita jäljessä. Tilanne normalisoitunee vasta vuodenvaihteen jälkeen, sillä rästipelejä riittää tällä hetkellä tammikuulle asti.
Brynäsin ja Malmön vaikeudet ja kasvukivut eivät ole tulleet ainakaan itselleni yllätyksenä. Leksand on tällä hetkellä ihan kohtalaisissa asemissa sijalla 10, mutta joukkue häviää edelleen liikaa siihen nähden, että sillä on riveissään koko sarjan tämän hetken paras kentällinen Peter Cehlarik–Marek Hrivik–Carter Camper (tehot 8+6, 4+14 ja 7+10). Esimerkiksi Oskarshamniin verrattuna Leksandin kokonaisuus on kuitenkin ollut epäyhtenäisempi ja omiin menee vielä liikaa maaleja.
Teppo Laaksosen valinnat lokakuun tähdistökentälliseksi:
Maalivahdit:
Niklas Rubin, Frölunda (varalla Joe Cannata, Oskarshamn)Puolustajat:
Nolan Zajac, Oskarhamn
Joel Persson, VäxjöHyökkääjät:
Peter Cehlarik, Leksand
Marek Hrivik, Leksand
Carter Camper, Leksand
(ja papukaijamerkki myös Örebron ketjulle Mathias Brome–Rodrigo Abols–Borna Rendulic)
Suomalaisittain alkukauden positiivisin yllättäjä on ilman muuta ollut Örebron Robert Leino. Kahden suunnan sentteriksi Liigassa profiloitunut Leino on vallannut ison roolin Örebrossa, pääosin kakkosketjun keskellä ja välillä Abolsia ykkösessäkin tuuraten. Vastuuta tulee paljon myös ylivoimalla, ja Leino on tehnyt yllättäen jo viisi maalia sekä syöttänytkin kolme.
Färjestadin Jesse Virtasen startti kauteen oli vaisuhko, kuten koko joukkueelle, mutta viime kierroksilla molempien meno on parantunut huomattavasti. Tehoilla 2+8 Virtanen on tällä hetkellä jo suomalaispörssin ykkönen, ja vire näyttäisi vain paranevan.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Kolmantena erityisenä onnistujana nostaisin esiin Örebrosta puolustaja Robin Salon, joka on kantanut joukkueensa suurinta kiekollista vastuuta Kristian Näkyvän ja Nick Ebertin poissaollessa. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy kun molempia odotellaan takaisin peleille marraskuussa.
Tasonnostoa kaivataan vielä ennen kaikkea koko Linköpingin suomalaislegioonalta Jussi Rynnäs, Jarno Kärki, Oula Palve, Niko Ojamäki, Petteri Nikkilä ja Jaakko Rissanen. Kaikkien suoritukset ovat olleet toistaiseksi paljon odotettua vaisumpia, kuten toki koko joukkueenkin. Myös HV71:n Jesper Kokkosella on ollut vielä haasteita, HockeyAllsvenskanissa myös pisteillä ja maaleilla juhlinut hyökkääjä on ajautunut nelosketjun rikkovaan rooliin nimekkäässä joukkueessa.
SHL-kausi jatkuu maaottelutauon jälkeen tiistaina 10. marraskuuta. Toki koronatilanne saattaa jatkossakin tuoda muutoksia otteluohjelmaan ja tilannetta joudutaan tarkastelemaan päivittäin.
C More esittää tämänhetkisen suunnitelman mukaan marraskuussa seuraavat ottelut. Mikäli muutoksia ilmenee, niistä tiedotetaan ja mahdollisesti siirtyvien tv-otteluiden tilalle pyritään valitsemaan mahdollisimman nopeasti korvaavat ottelut.
SHL:n päälähetykset C Morella marraskuussa:
ti 10.11. klo 19:55 Växjö-Örebro
to 12.11. klo 19:55 Leksand-Oskarshamn
la 14.11. klo 18:55 Linköping-Frölunda
to 19.11. klo 19:55 Luulaja-Örebro
la 21.11. klo 18:55 Skellefteå-Malmö
su 22.11. klo 15:55 Färjestad-Luulaja
to 26.11. klo 19:55 Djurgården-Rögle
la 28.11. klo 18:55 Linköping-Örebro
Lisäksi tarjonnassa seuraavat lisäottelut vain cmore.fi-suoratoistopalvelun kautta, otteluissa ruotsinkielinen selostus:
ti 10.11. klo 19:55 Luulaja-Frölunda
to 12.11. klo 19:55 Frölunda-Färjestad ja Örebro-Malmö
ma 16.11. klo 19:55 Djurgården-Skellefteå
ti 17.11. klo 19:55 Rögle-Malmö ja Oskarshamn-Linköping
to 19.11. klo 19:55 Rögle-Färjestad ja Leksand-Linköping
ti 24.11. klo 19:55 Djurgården-Brynäs
to 26.11. klo 19:55 HV71-Linköping ja Växjö-Malmö