Sienissä ollut lentäjä yritti sammuttaa moottorit – paljastaa nyt, miten tillin tallin oli päivien ajan: "Ehkäpä tämä ei ole totta"

Yhdysvaltalaisen lentäjän Joseph Emersonin ura oli ohi lokakuun 22. päivänä vuonna 2023. Entinen Alaska Airlinesin lentäjä yritti sienipäissään sammuttaa lentokoneen moottorit kesken lennon.

Alaska Airlinesin tytäryhtiön koneen ohjaamossa ”jump seatilla” eli pelkääjän paikalla matkustanut, vapaalla ollut lentäjä tarttui yhtäkkiä lentokoneen moottorien sammutuskahvoihin ja yritti sulkea myllyt kesken matkan. Kahvoja on tarkoitus käyttää palotilanteessa ja ne katkaisevat moottorien polttoaineensyötön.

Lentäjät onnistuivat kuitenkin estämään miehen äkillisen tempauksen. Nyt Emerson kertoo ABC Newsin haastattelussa, mitä tapahtui.

Elämänsä virhe

Emerson kutsuu tekoaan elämänsä suurimmaksi virheeksi.

Ennen tapahtunutta mies oli tavannut ystäviään ja oli paluumatkalla Alaska Airlinesin tytäryhtiön lennolla Washingtonin osavaltiossa sijaitsevasta Everettistä Kalifornian San Franciscoon.

Mies kertoo käyttäneensä matkansa aikana ystäviensä kanssa hallusinogeenisisiä sieniä, joita kutsutaan suomeksi myös taikasieniksi. Mies kertoo, ettei ollut aiemmin kokeillut kyseisiä päihteitä ja seuraukset huomioiden hän oli edelleen ohjaamossa istuessaan "tillin tallin".

Emerson kertoi myös surreensa edelleen parhaan ystävänsä kuolemaa, josta oli tapahtuma-aikaan jo kuusi vuotta. Ex-lentäjä kertoo tunteneensa jo matkalla kentälle, ettei kaikki ollut hyvin. 

Ainoa asia, mitä hän kykeni ajattelemaan, oli olla kotona perheen kanssa.

Lentäjän mieltä alkoi kuitenkin kalvaa pelko. 

– Minulla oli tunne kuin olisin ollut ansassa enkä koskaan pääsisi kotiin, hän kertoo ABC Newsin haastattelussa.

Emersonin mukaan tunne vain paheni.

– Tämä ei ole totta enkä tosiasiassa ole matkalla kotiin, ennen kuin aloin lopulta uskoa, ettei mikään tapahtuvasta ollut totta, hän kuvaa tilannetta päänsä sisällä.

Sekaisin ollut lentäjä otti yhteyttä ystäväänsä, joka kehotti viestillä tekemään hengitysharjoituksia. Tämän jälkeen hänen päässään pimahti kuitenkin lopullisesti.

Lentäjätkään eivät olleet vielä tässä vaiheessa reagoineet kollegansa epätavanomaiseen käytökseen, mikä vain vahvisti hänen harhaansa siitä, ettei mikään ollut totta.

– Minun täytyi herätä.

Vaarallinen veto

Ex-lentäjä tarttui seuraavaksi moottorien sammutuskahvoihin, joiden hän uskoi herättävän hänet tilastaan.

Hänen tartuttuaan kahvoihin myös lentäjät reagoivat ja työnsivät hänen kätensä pois kahvoilta, joita hän ei ollut ehtinyt vetää tarvittavaa määrää ja moottorit pysyivät käynnissä.

Lentäjien kosketus sai Emersonin myös tajuamaan, ettei hän ollutkaan unessa, vaan tilanne oli totisinta totta.

Lentäjät keskustelivat tilanteesta ja avasivat Emersonille ohjaamon oven, josta hän pääsi matkustamon puolelle. 

Seuraavaksi mies kertoo kävelleensä matkustamoon ja juoneensa siellä kahvia suoraan pannusta. Lopuksi hän oli istuutunut matkustamohenkilökunnan käyttämälle istuimelle.

Sekava tila ei kuitenkaan ollut ohi. Seuraavaksi mies yritti avata matkustamon ovea.

– Jossakin vaiheessa ajattelin, että ehkäpä tämä ei ole totta ja herään, jos hyppään ulos.

Mies ehti laittaa kätensä oven avauskahvalle, muttei vetänyt siitä. Tässä vaiheessa matkustamohenkilökunnan jäsen pysäytti hänet. 

Vaikka sekaisin ollut lentäjä olisikin vetänyt vivusta, lentokoneen ovi ei olisi toki avautunut jo pelkästään paineistuksen vaikutuksesta.

– Hän kosketti kättäni kädellään ja jälleen ihmisen kosketus sai minut irrottamaan otteeni. Luulen, että sanoin tuossa vaiheessa, etten ymmärrä mikä on totta ja mikä ei.

Emerson pyysi lentoemäntää laittamaan hänelle käsiraudat, mikä järjestyi välittömästi.

Lento teki lopulta hätälaskun Portlandiin.

Portlandissa Emerson otettiin viranomaisten huomaan.

Pää selvisi vankilassa

Lentäjän pää oli selvä vasta neljä päivää sienien nauttimisesta. Vankeudessa lääkärit kertoivat hänen kärsineen HPPD:stä eli hallusinogeenien käytöstä johtuneesta aistivääristymien jäännöstilasta.

Kymmenen kuukautta tapahtuneesta Joseph Emerson kertoo olevansa jopa kiitollinen tapahtuneesta. 

Uran päättänyt katastrofi on miehen mukaan pelastanut hänen avioliittonsa ja tarjonnut enemmän aikaa perheen kanssa, sekä saanut hänet hakemaan ammattiapua.

Hän on alkanut kampanjoida myös mielenterveysongelmista kärsivien lentäjien auttamiseksi.

Emersonia vastaan on sittemmin nostettu kymmeniä syytteitä. Syyttäjät voivat tarjota hänelle jonkinlaista sopimusta tai tapaus voi päätyä oikeuskäsittelyyn.

Ex-lentäjä kertoo kaipaavansa lentämistä edelleen, mutta tämän haaveen toteutuminen ei ole hänen omissa käsissään.

Helsinki-Vantaan lentokentällä palataan takaisin tiukempiin nesterajoituksiin 0:27
Katso myös: Helsinki-Vantaan lentokentällä palataan takaisin tiukempiin nesterajoituksiin.

Lue myös:

    Uusimmat