Kun tavan tallaaja jonottaa lentokentän passintarkastuksessa ja tullissa, VIP-tason vieraat kohtaavat toisenlaisen todellisuuden. Ulkoministeriö kertoo MTV Uutisille, miten diplomaattipassi helpottaa matkantekoa ja paljastaa, tarvitseeko presidentin käydä ulkomaanmatkoillaan passintarkastuksen kautta.
Diplomaatit sekä tietyt korkeassa asemassa olevat henkilöt voivat saada käyttöönsä diplomaattipassin.
Ulkoministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että yleisesti diplomaattipassi usein sujuvoittaa kulkemista maahantulon yhteydessä. Esimerkiksi lentokentällä saattaa olla oma tarkastuspisteensä diplomaattipassin haltijoille.
– Diplomaattipassi ilmentää sitä vanhaa diplomaattiedustajien erityiskohtelun perinnettä, jonka tavoitteena on vastavuoroisuuden perusteella mahdollistaa tehtävien mahdollisimman tehokas hoito, ulkoministeriön passi- ja notaaripalveluiden yksikön päällikkö Anna Esko kertoo.
Lue myös: Suomen passi kuuluu maailman arvostetuimpiin, ja nyt se nosti sijoitustaan entisestään
Eskon mukaan joihinkin maihin saattaa myös olla kahdenvälisiä sopimuksia, joiden perusteella diplomaattipassien haltijat vapautetaan viisumivaatimuksesta lyhytaikaisella vierailulla.
– Diplomaattipassin haltija voi siis tällaisissa tapauksissa matkustaa ilman, että hänen tarvitsee hankkia viisumia. Yksi esimerkki diplomaattipassilla matkustavien viisumivapaudesta on vaikkapa Intia.
Kenellä diplomaattipassi on?
Suomen lain mukaan kyseinen erikoispassi voidaan myöntää tasavallan presidentille, eduskunnan puhemiehelle ja varapuhemiehelle, valtioneuvoston jäsenelle, oikeuskanslerille, korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentille, puolustusvoimain komentajalle sekä evankelisluterilaisen kirkon ja ortodoksisen kirkkokunnan arkkipiispoille.
Lisäksi diplomaattipassia käyttävät muun muassa Suomen diplomaatit ja sitä työssään tarvitsevat ulkoasiainhallinnon työntekijät. Erikoispassi voidaan myöntää myös diplomaattien perheenjäsenille.
Kaikki diplomaattipassin ehdot voit tarkistaa passilaista.
Näin arkkipiispa käyttää
Arkkipiispa Tapio Luoman esikunnasta vahvistetaan, että arkkipiispalla on käytössään diplomaattipassi.
Arkkipiispan tehtävässä diplomaattipassi sujuvoittaa etenkin rajamuodollisuuksia.
– Arkkipiispa tekee säännöllisesti ulkomaamatkoja eri puolille maailmaa ja tapaa valtiollisia toimijoita ja uskonnollisia johtajia, arkkipiispan erityisavustaja Meri-Anna Paloniemi kertoo.
Arkkipiispa vierailee erityisavustajan mukaan myös muun muassa lähetystöissä.
MTV Uutiset tiedusteli myös, mistä arkkipiispan oikeus diplomaattipassiin kumpuaa.
Esikunnan mukaan täysin selvää vastausta ei nopealla selvittelyllä saatu selville, mutta oikeus erikoispassiin kumpuaa vuosisatojen takaa, jolloin arkkipiispa oli säätyvaltiopäivillä yhden säädyn puheenjohtaja ja samalla korkea valtiollinen viranhaltija.
Joutuuko presidentti tai pääministeri passintarkastukseen?
Ulkoministeriön Anna Esko kertoo, että lähtökohtaisesti passit tarkastetaan kaikkialla tai niiden esittämiseen täytyy olla ainakin valmius pyydettäessä.
Tämä koskee luonnollisesti maita, joihin saavuttaessa Suomen kansalainen ylipäätään joutuu passintarkastukseen.
Suuri osa Euroopan maista kuuluu Schengen-alueeseen, joten lähinaapureihimme matkustaminen sujuu sutjakkaasti passin tyypistä riippumatta.
Ulkoministeriöstä kerrotaan, että toisinaan valtiojohdon matkojen ja vierailujen yhteydessä saatetaan kulkea myös erillisen VIP-terminaalin kautta.
– Ruuhkaa on vähemmän ja passintarkastus tapahtuu jonottamatta.