Sihvonen: Jokerit palasi piittaamattoman härskisti ja anteeksi pyytelemättä suomalaiseen jääkiekkoon

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa suomalaisen jääkiekkokauden avanneesta Pitsiturnauksesta Raumalla. Turnauksen poikkeuksellinen merkkitapaus oli Helsingin Jokerien röyhkeä esiintyminen kaukalossa.

Raumalla viime perjantaina pelattu kotimaisen kiekkokauden avaus, jo 30. Pitsiturnaus oli tällä kertaa normaaliakin suurempi tapaus kiitos sen, että kotimaisesta jääkiekkoilusta sivuraiteella melkein kymmenen kautta ollut Helsingin Jokerit palasi osaksi suomalaista kiekkoperhettä.

Harry Harkimo teki aikoinaan radikaalin munauksen viemällä Jokerit Kalervo Kummolan myötävaikutuksella Venäjän KHL-sarjaan. Nyt se kujanjuoksu on vihdoin ohi.

Raumalla tuhlaajapoika Jokerit otettiin vastaan varsin suurella ilolla – joskin helsinkiläisiä sekä jäällä että katsomossa koetellen.

Ehkä merkittävin ja tyylikkäin taistelu Äijänsuolla käytiin muualla kuin kaukalossa. Jokerien ensimmäinen ottelu oli Ässiä vastaan. Sen tiimoilta kaksi upeaa kannattajaryhmää – Jokerien ja Ässien – ottivat hienon suusanallisen ja eleisiin perustuvan väännön jäähallin eri päistä. Ääntä, reagointia, nokittelua ja tunnetta piisasi.

Itse pelissä – ja oikeastaan kaikissa turnauksen peleissään – Jokerit pelasi anteeksi pyytelemättä. Ässät-ottelun viisi ensimmäistä minuuttia oli aloitteellisesti ja piittaamattoman härskisti pelanneen Jokereiden selvää hallintaa. Lopulta porilaiset kuitenkin peittosivat selkein lukemin helsinkiläiset kahden 15 minuutin erän minipelissä.

Kaikkineen Jokerit pelasi laadukkaat neljä ottelua parempiaan vastaan Raumalla.

Päävalmentajan Tero Määtän johdolla Jokerit pelasi hyvää Meidän peliä läpi turnauksen. Näyttää siltä, että Jokereilla on varsin kilpailukykyinen joukkue Mestikseen. Siellä hallitseva mestari Kiekko-Espoo saa Jokereista yhden merkittävän haastajan mukavaksi riesakseen.

Muutaman viime kauden Kiekko-Espoon otteet kaukalossa ja koko organisaation puolella kielivät siitä, että espoolaiset ovat valmiita siirtymään SM-liigaan kauden 2024–2025 alussa.

Uskon, että Jokerit ehtii niin halutessaan ja tarvittaessa samaan nousujunaan mukaan Kiekko-Espoon kanssa.

Jokerien paluussa on kaikkinaista voimaa. Tapahtumat Pitsiturnauksessa kielivät siitä, että seuraa saa välittömästi tärkeän osan entistä kannattajakuntaansa mukaan katsomoon.

On erinomainen asia, että Jokereiden taustalla on pitkän linjan Jokerit-ihmisiä, kuten Ossi Väänänen. Väänästäkin tärkeämmässä asemassa vaikuttamassa seuran arkeen ovat toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi ja urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki, joilla on myös mittava tausta seurassa.

En voi olla huomauttamatta, ettei missään muussa suomalaisessa seurassa SM-liigasta Mestikseen ole toimitusjohtaja–urheilutoimenjohtaja-työparina Niemen ja Yrjänheikin veroista kaksikkoa, mitä tulee parivaljakon kykyyn ymmärtää jääkiekkoa pelinä. Ollaan liki pistettä, jossa Niemi ja Yrjänheikki ovat tässä suhteessa kaikkien aikojen kaksikko Suomessa. Näen, että tältä pohjalta Jokereiden on paras mahdollinen sauma muodostaan tahtomansa seuran minäkuva, mitä tulee peli-identiteettiin.

Niin ikään Jokerien paluussa on mukana nostalginen ulottuvuus. Nyt palaavan Jokerien myötä suomalaiseen kiekkoiluun siirtyy takaisin myös iso osa seuran historiaa. Historia siivittää, velvoittaa ja toimii ojennusnuorana koko Jokerit-yhteisölle. Vieraspaikkakunnilla – ensin Mestiksessä, sitten SM-liigassa – yleisöt haluavat taatusti nähdä Jokerien pelaavan. Arvelen, että ensi talvena jopa Mestiksen televisio-ottelut saavat uutta pontta Jokereista.

Jokerit sähköistää väistämättä koko Helsingin. Jokerien paluu kiekkokartalle on tuonnempana myös arkkivihollisen HIFK:n edun mukainen seikka.

Silti eniten hyötyy koko suomalainen jääkiekkoilu. Pääkaupungin suuri juniorien massa saa joko välillisen, ellei jopa välittömän piristysruiskeen siitä, että Helsingissä on pian kaksi nuorille esikuvallista liigajoukkuetta. Tähän kun yhdistää Kiekko-Espoon paluun SM-liigaan lähitulevaisuudessa, ollaan urheilullisesta vinkkelistä katsoen todella oikealla tiellä.

Sanon vielä, että jos Kiekko-Espoon ja Jokerien piirissä olisi kykyä ajatella laajemmin ja suuremmin yli ja ohi välittömän ja kuvitellun oman edun, seurat lyöttäytyisivät yhteen SM-liigaan paluupyrkimyksineen. Tosin en osaa arvioida, ovatko seurojen puheenjohtajat Ami Rubinstein ja Mikko Saarni tuollaiseen siirtoon riittävän mittavia jääkiekkohenkilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat