Otin myönteisin mielin vastaan tiedon siitä, että SM-liigaseura päättivät ”investoida” sen verran, kuten puheenjohtaja Heikki Hiltunen asian ilmaisi, että vuoden vaihteeseen mennessä pelataan 15 liigaottelua, olkoonkin, että tyhjille katsomoille.
Pelejä me niin asiantuntijat kuin fanit kuin sponsoritkin haluamme nähdä pelattavan. Tämä on nyt viisas ja toivottavasti ei kuitenkaan kamelin selän taittava taloudellinen uhraus seuroilta. Pidän siitä, että ilmassa on solidaarista henkeä: pelit on pyritty jakamaan mahdollisimman usean joukkueen kotikentällä järjestettäviksi. Se tasaa taloudellista kuormaa, jota ilman yleisöä pelaaminen kiistatta tuo.
LUE MYÖS: KalPa-hyökkääjä esitteli keskustelua herättäneen kokovisiirikypärän – pienellä lisäosalla tärkeä tehtävä
Minua karvasteli kuulla taannoin se tieto, että SM-liiga jää koronarajoitusten tähden tauolle. Harmini oli sikäli itsekäs, että aloin nauttia suunnattomasti siitä, miten hyvää lätkää liki jokainen joukkue pakkotauon alkuun mennessä oli alkanut pelata.
Verrattuna pariin, kolmeen edelliseen sesonkiin SM-liigan pelillinen taso on noussut silmin nähden.
Käsillä olevan kauden startti oli vielä keskinkertainen, mitä tuli joukkueiden pelitapoihin ja niiden toteutuksiin. Mutta sitten alkoi tapahtua.
Papereissani seisoo, että Jarno Pikkaraisen HIFK, Tommi Niemelän Pelicans, Raimo Helmisen TPS, Jussi Tapolan Tappara, Tero Lehterän SaiPa (tosin Ville Hämäläisen valmentamana) ja Matti Tiilikaisen HPK paransivat kauden alun mittaan joukkueidensa pelaamista valtavin askelin.
LUE MYÖS: SM-liigaseurat suunnittelevat porsaanreikää katsomorajoitusten kiertämiseksi: "Ei pitäisi olla estettä"
Oikeastaan peli ja sen vaste pakottivat nuo kyseisestä joukkueet mukaan laadukkaan pelaamisen piiriin. Oikeastaan nuo kaikki joukkueet voi niputtaa hyvin yksinkertaisella huomiolla: viisikko alkoi näkyä kokonaisuudessaan televisiokuvissa sekä hyökkäämiseen ja puolustamiseen löytyivät rytmit.
Lukko, KooKoo, KalPa ja Jukurit pelasivat sesongin alusta asti tiiviin viisikon lätkää. Ja Ilves oli oma lukunsa, vaikka sen viisikko ei aina TV-kuviin mahdukaan, se pärjäsi silti hienosti omin konsteinensa.
Välimallin joukkueiksi luen Ässät ja Sportin, ne olivat ja eivät olleet kartalla heti syksystä lähtien.
Sen sijaan JYPillä ja etenkin Kärpillä on ollut koko ajan vaikeaa. JYPin tilannetta voi jotenkin ymmärtää, Kärppien ei. Kärppien kujanjuoksu on itse aiheutettua Mikko Mannerilta ja hänen valmennustiimiltään. Kärpät ei todellakaan mahdu koko viisikkonsa puitteissa TV-kuvaan.
Nyt, kun pelit taas jatkuvat, on uppiniskaisimmillakin mahdollisuus korjata kurssinsa.