Siirtolaislaiva Ocean Vikingin pelastamat 82 ihmistä päästetään maihin Lampedusalle

1:01img
Videolla siirtolaiset yrittävät uida rantaan Italiassa.
Julkaistu 14.09.2019 11:49(Päivitetty 14.09.2019 16:07)

MTV UUTISET – STT

Siirtolaisia Välimerellä pelastavan Ocean Viking -aluksen 82 matkustajaa päästetään maihin Italian Lampedusan saarelle. Asiasta kertoo Lääkärit ilman rajoja (MSF) Twitterissä.

Italian viranomaiset kielsivät pitkään Ocean Vikingiä ja muita siirtolaisia pelastavia aluksia rantautumasta italialaisiin satamiin. Linja on muuttunut sen jälkeen, kun Italia sai uuden hallituksen.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner tviittasi, että Italia, Ranska, Saksa, Portugali ja Luxemburg ovat sopineet vastaanottavansa siirtolaisia, jotta alus saatiin rantaan. Castaner peräänkuulutti ilmoituksensa yhteydessä selkeämpää toimintamallia.

–  Nyt meidän täytyy sopia aidosta eurooppalaisesta väliaikaismekanismista, hän kirjoitti.

Italia on luvannut ottaa vastaan kymmenesosan siirtolaisista, Ranska ja Saksa ovat kumpikin kertoneet ottavansa neljänneksen.

Lääkärit ilman rajoja ja SOS Mediterranee -järjestöjen yhteinen Ocean Viking kulkee Norjan lipun alla. Nyt aluksella olevat siirtolaiset ovat odottaneet maihin pääsyä lähes kaksi viikkoa. Aluksella on järjestöjen mukaan 58 miestä, kuusi naista ja 18 alaikäistä.

Viime kuussa alus pelasti 356 ihmistä uppoavilta laivoilta Libyan rannikolla. Joukossa oli yli sata alaikäistä. He pääsivät lopulta nousemaan maihin Maltalla.

"Italiasta tulee jälleen Euroopan pakolaisleiri"

Edellisen hallituksen kovasta siirtolaislinjasta vastannut laitaoikeistolaisen Legan johtaja Matteo Salvini osoitti tyytymättömyyttään päätökseen Twitterissä. Kun Salvini oli Italian sisäministeri, hyväntekeväisyysaluksia uhattiin jopa miljoonan euron sakoilla, kapteenin pidättämisellä ja aluksen takavarikoimisella.

–  Tässä sitä mennään, satamat ovat auki ilman rajoituksia, Salvini tviittasi sen jälkeen, kun tieto siirtolaisten maihinnoususta tuli julkisuuteen.

–  Uusi hallitus avaa satamat uudelleen. Italiasta tulee jälleen Euroopan pakolaisleiri.

Salvini julisti myös, että uuden hallituksen ministerit vihaavat Italiaa. Entinen sisäministeri oli itse vastuussa edellisen hallituksen kaatumisesta. Salvini ilmoitti elokuun alussa puolueensa vetäytyvän hallituskoalitiosta ja vaati uusia vaaleja. Hän halusi uudet vaalit, koska Lega oli mielipidemittausten suosituin puolue.

Salvinin päätös vetää töpseli seinästä kuitenkin kostautui, ja nyt Lega on oppositiossa. Edellinen hallituskumppani Viiden tähden liike kokosi koalition demokraattisen PD-puolueen kanssa.

Viiden tähden liikkeen johtaja ja maan ulkoministeri Luigi Di Maio kertoi, että laivalle tarjottiin turvasatama sen jälkeen, kun Euroopan unioni suostui maan pyyntöön. Italia oli pyytänyt muilta EU-mailta, että maat ottaisivat vastaan valtaosan siirtolaisista.

Kivuliaalle prosessille on saatava loppu

Diplomaattilähteiden mukaan Italia yrittää saada aikaiseksi automaattista järjestelmää, jonka avulla maahan saapuvat siirtolaiset voitaisiin jakaa ympäri Eurooppaa. Jos sopimus ehdotetusta mekanismista menisi läpi, se laittaisi lopun sille, että jokaikisen siirtolaisia pelastavan laivan kohdalla pitäisi neuvotella erikseen.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi, että tällaisen mahdollisen sopimuksen myötä Saksa ottaisi neljänneksen Italiaan rantautuvista siirtolaisista.

–  Se ei olisi liikaa meidän siirtolaispolitiikallemme, Seehofer kertoi saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle perjantaina.

–  Olen aina sanonut, että siirtolaispolitiikkamme on myös inhimillinen. Emme anna kenenkään hukkua, hän kertoi lehdelle.

Seehoferin mukaan on tullut aika saada loppu kivuliaalle prosessille, jossa jokaisen laivan kohdalla pitää erikseen vääntää siitä, kuka siirtolaisia ottaa.

Saksan lisäksi Ranska on toistamiseen osoittanut olevansa valmis ottamaan siirtolaisia Italian käsistä. Italian pääministerin Giuseppe Conten onkin määrä keskustella mahdollisesta sopimuksesta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa ensi keskiviikkona. Macron on tuolloin vierailulla Roomassa.

Tuon jälkeen sopimusta tutkaillaan tarkemmin sisäministerien kokouksessa Maltalla 23. syyskuuta.

Conte on ehdottanut, että ne EU-maat, jotka eivät hyväksy sopimusta, saisivat tästä sanktioita. Muun muassa Tshekki, Unkari, Puola ja Slovakia ovat aiemmin kieltäytyneet ottamasta mereltä pelastettuja vastaan.

Mahdollinen sopimus olisi väliaikainen ratkaisu, joka edeltäisi niin sanotun Dublin-sopimuksen muuttamista. Dublinin turvapaikkamenettelyn mukaan vastuu siirtolaisista on sillä valtiolla, johon he ensiksi saapuvat.

Tuoreimmat aiheesta

Siirtolaisuus