Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan väliaikainen järjestely Välimereltä pelastettujen ihmisten jakamisesta eri maihin on etenemässä. Macron sanoi, että maanantaisessa kokouksessa 14 maata on hyväksynyt suunnitelman.
Vastuun jakamisesta keskusteltiin viime viikolla EU:n epävirallisessa sisäministerikokouksessa Helsingissä. Tuolloin halukkaiden maiden määrää tai järjestelyn konkreettista sisältöä ei paljastettu.
Ranskan presidentin kansliasta kerrotaan, että mukana ovat ainakin Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuutta muuta maata ei nimetty.
"Mitään sitovaa ei ole päätetty"
Suomen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen kuvailee listaa Lännen Medialle ranskalaisten omaksi viestinnäksi. Parviaisen mukaan mitään päätöksiä ei ole tehty, vaan maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa keskustelua.
– Mitään sitovaa ei ole päätetty. Jatkamme keskustelua, Parviainen kommentoi Lännen Medialle.
Italian sisäministeri Matteo Salvini ei osallistunut maanantain kokoukseen. Salvini arvosteli ehdotettua järjestelyä siitä, että se tekisi Italiasta edelleen "Euroopan pakolaisleirin".
Salvinin mukaan Italia ei ota vastaan muiden määräyksiä.
– Jos Macron haluaa keskustella siirtolaisista, tulkoon Roomaan, Salvini oli kommentoinut jätettyään Pariisin-kokouksen väliin.
Turvaa etsitty alus kerrallaan
Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan.
EU-komissio on käynnistänyt kyselykierroksensa jäsenmaille aina uudelleen, kun Italian tai Maltan satamiin on saapunut alus täynnä pelastettuja, joita maat ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan.
Kesäkuussa Italian viranomaiset ottivat haltuunsa Lampedusan saarelle siirtolaisia kuljettaneen saksalaisen avustusjärjestön laivan ja pidättivät sen kapteenin.
Sisäministeri Salvini on arvostellut Välimerellä toimivia avustusjärjestöjä "taksipalvelun" pyörittämisestä ja haukkunut siirtolaiset mereltä pelastaneita aktivisteja "tottelemattomiksi ja väkivaltaisiksi merirosvoiksi".
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja siirtolaisuusjärjestö IOM ovat korostaneet avustusjärjestöjen roolia ihmishenkien pelastamisessa ja toivoneet, ettei niiden työtä kriminalisoitaisi.