Mitä Suomessa tapahtuisi, jos Baltiaan syttyisi sota? Presidentti Niinistön synkkä arvio: "Siitä tulisi kolmas maailmansota"

52794634
Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Suomen Nato-suhdetta Euroopan kansallisten parlamenttien kokoukselle.Lehtikuva
Julkaistu 05.09.2019 11:54
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Suomen Nato-suhdetta Euroopan kansallisten parlamenttien kokoukselle.

Niinistö korosti, että Suomen asema ei ole muuttunut, vaan tärkeintä on huolehtia omasta puolustuskyvystä, roolista vahvana kumppanina, sekä tietysti pitää Suomen alue vapaana.

Yleisöstä kysyttiin, mitä Suomessa tapahtuisi jos Baltiaan syttyisi sota, etenkin kun Suomi ei ole Naton jäsen.

– Tämä on hyvin kiinnostava spekulaatio, Niinistö vastasi.

”Sota Baltiassa olisi kolmas maailmansota”

– En usko, että Venäjä ja Nato voivat keskenään sopia, että rajataan sota vain Baltian alueelle. Se olisi kolmas maailmansota, se olisi kaikkialla. Rajattu sota olisi aika outo ajatus, Niinistö totesi.

– Kaikki ymmärtävät – Nato mukaan lukien – että Suomelle tärkeintä on pitää oma alue vapaana. Olemme hyvin lähellä Baltiaa, ja siksi kenties houkuttelevakin alue, mutta Suomi pitää asiansa omissa käsissään, ja se on myös Baltian intresseissä. Ja sitten paradoksi: Mitään sotaa ei tule, koska siitä tulisi maailmanpalo, ja sellaisessa kukaan ei voita. Joku voi ehkä menettää vähän vähemmän kuin muut, mutta kaikki menettäisivät. Tämän kaikki syvästi ymmärtävät, Niinistö sanoi.

Niinistö kommentoi voimakkain sanakääntein myös Suomen puolustuskykyä.

– Puolustuspolitiikkamme perustuu kahteen asiaan: että olemme riittävän voimakkaita – ja voin kertoa että olemme – joten kynnys hyökkäykselle on korkea. Haluamme myös näkyä tässä suhteessa kyvykkäinä kumppaneina muille maille.

Kritiikkiä heikolle EU-politiikalle

– Hyvä uutinen on se että vihdoin Eurooppa on heräämässä tilanteeseen. Koin pitkään olevani yksin vaatimassa vahvempaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa Euroopalle, Niinistö totesi

– Luotan siihen että uusi von der Leyenin komissio jatkaa Junckerin perintöä. Eurooppalaiset toimet voivat tulla vain jäsenmaiden poliitikoilta. Olen siksi erityisen iloinen presidentti Macronin aloitteista. Voin vain lämpimästi kannattaa hänen ajatuksiaan vahvemmasta Euroopasta, Niinistö sanoi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on voimakkaasti ajanut vahvempaa yhteistä puolustuspolitiikkaa Euroopalle useissa eri aloitteissaan.

Tuoreimmat aiheesta

Nato