Sikainfluenssan leviämisnopeus yllätti viranomaiset

Sikainfluenssan kiihtynyt tahti Suomessa on yllättänyt viranomaiset.

Esimerkiksi työpaikoilla sikainfluenssan aiheuttaman sairauslomasuman arvioidaan alkavan parin viikon tai viimeistään parin kuukauden sisällä syksyn sijaan.

- Toki epidemian eteneminen on yllättänyt meidät, niin kuin se on yllättänyt monet muutkin maat. Sanoisin, että monissa suhteissa Suomi on kuitenkin varautunut erittäin hyvinkin. Jos esimerkiksi ajattelemme näitä rokotehankintoja, niin Suomi on ensimmäisten joukossa lähtenyt tätä asiaa järjestämään, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Hoitovastuu influenssasta siirtyy pandemiajakson aikana terveyskeskuksille. On arvioitu, että tällöin jopa neljäsosa suomalaisista sairastuu tautiin. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) anookin Sanomalehti Keskipohjanmaan mukaan 10 miljoonaa euroa terveydenhuollon kasvaviin menoihin.

- Pandemia saattaa tulla yllättävän aikaisin, joten se saattaa olla haasteellista monelle terveyskeskukselle. Etenkin, jos pandemia lähtee leviämään kovin nopeasti, niin silloin terveyskeskuksiin voi olla vaikeata saada lisähenkilökuntaa. Silloin toimintoja pitää suunnata eri tavalla. Ne ihmiset, jotka tekevät ei-kiireellisiä hoitoja, heidän työnsä pitää suunnata pandemiapotilaiden hoitoon, Kuusi arvioi.

Pandemiassa kotihoitoja jatketaan

Kuusi painottaa, että viranomaiset ovat luottavaisia siitä, että Suomessa selvitään hyvin tautisumasta. Influenssan hoito ei pandemian aikana tule poikkeamaan nykyisestä hoidosta.

- Kotihoito tulee olemaan keskeinen hoitomuoto jatkossakin. Sillä pystytään myös ehkäisemään ja hidastamaan taudin leviämistä. Lääkehoitoa ei tulla antamaan laajasti, koska lääkehoito ei ensinnäkään ole parantava, vaan se lievittää oireita, ja tiedetään, että perusterveellä ihmisellä tämä influenssa on perus kausi-influenssan kaltainen taudinkuvaltaan.

Rokotteita ensisijassa vain tietyille ryhmille

Suomi on jo tilannut rokotteita ja peruspalveluministeri Risikko anoo 40 miljoonaa euroa lisää uusien rokotteiden hankintaan. Rokotteita ei kuitenkaan ehditä saada ajoissa, jos tauti leviää jo muutamassa viikossa.

- On selvää, ettei rokote tule Suomeen yhtenä toimituksena. Siksi täytyykin miettiä ne ryhmät, jotka ovat erityisen haavoittuvaisia tai joille on siitä eniten hyötyä.

Rokotteen tarkat kohderyhmät tullaan määrittelemään loppukesästä.

- Tiedetään, että tauti on eräillä ryhmillä vaikea. Sellaisia ovat henkilöt, joilla on vaikea perustauti, joka heikentää heidän vastustuskykyään. Esimerkiksi astma tai muu krooninen perussairaus tai vaikea sydänsairaus, diabetes, tämäntyyppiset ryhmät ovat niitä, jotka tulevat varmasti ensimmäisten joukossa rokotteen saamaan.

Toistaiseksi on mahdotonta arvioida, milloin tauti iskee Suomeen voimakkaimmillaan. Arviointi helpottuu silloin, kun Suomen sisäisiä, matkustamiseen liittymättömiä tartuntoja alkaa tulla ilmi.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat