Venäjä on määrätty maksamaan Hollannille korvauksia Greenpeace-ympäristöjärjestön Arctic Sunrise -aluksen takavarikosta. Haagin pysyvä välitystuomioistuin päätti asiasta eilen.
Venäjä takavarikoi Hollannin lipun alla seilanneen aluksen vuonna 2013, kun sen aktivistimiehistö osoitti mieltään öljynporausta vastaan yrittämällä nousta Venäjän porauslautalle Petshoranmerellä. Aktivistien joukossa oli suomalainen Sini Saarela.
Välitystuomioistuin totesi, että Venäjän öljynporauslautan ympärille julistama kolmen merimailin turva-alue ei perustunut lakiin, eikä Venäjällä ollut oikeutta vallata laivaa ilman Hollannin suostumusta.
Oikeusistuimen mukaan Hollanti on oikeutettu saamaan Venäjältä korvauksia muun muassa alukselle koituneista vahingoista sekä takuista, jotka se maksoi pidätettyjen aktivistien vapauttamisesta.
Venäjä pidätti 30 öljynporausta vastustanutta aktivistia ja syytti heitä muun muassa huliganismista, mutta vapautti heidät noin kahden kuukauden kuluttua. Laiva palautettiin Hollantiin vuosi sitten.
Greenpeace kertoo pitävänsä päätöstä tervetulleena.
– Valtiot ovat olemassa ylläpitääkseen lakeja, eivät toimiakseen öljyteollisuuden aseistettuina turvallisuuspalveluina. Tällainen toiminta ei rajoitu Venäjän viranomaisiin - eri puolilla maailmaa ympäristöaktivisteja yritetään hiljentää häirinnällä ja uhkailulla, sanoo Greenpeace Internationalin asianajaja Daniel Simons järjestön tiedotteessa.
Venäjä ei ottanut osaa välimiesoikeuden istuntoihin. Se ei ole myöskään kommentoinut tuomiota.