Siniset tavoittelee virkamiesruotsista luopumista – Elo: "Pidemmän aikavälin poliittinen kysymys"

15:12img
Julkaistu 21.02.2018 09:25
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Vain muutama kunta on toistaiseksi kiinnostunut uudesta kielikokeilusta, jonka hakuaika päättyy tällä viikolla. Kansanedustaja Simon Elo (sin.) kertoi aamun Huomenta Suomessa olevansa pettynyt, ettei useampi kunta ole tarttunut tilaisuuteen.

Kokeilussa kunnat voisivat tarjota pakollisen ruotsin vaihtoehdoksi peruskoulun kuudennella luokalla B1-kielenä jotain muuta vierasta kieltä. Siniset on voimakkaasti kannattanut ruotsin kielen pakollisuuden poistamista.

– Kyllä me nähdään, että erityisesti Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa olisi järkevää esimerkiksi Venäjää ottaa siihen rinnalle, Elo sanoo.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja uskoo, että yksi syy kuntien vähäiseen kiinnostuksen on ainakin osittaiset väärät tiedot kokeilusta. Hän sanoo, ettei ruotsin opiskelemattomuus peruskoulussa hankaloita jatko-opintoja. Se on taattu kokeilussa.

Myös opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta arvioi, että pelko jatko-opintojen hankaloitumisesta on etenkin vanhempien huoli.

– Ehkä pelätään, että lapsen koulupolkua sillä tavoin hankaloitetaan, Laine sanoo.

Laine kertoo, että moni kunta on monipuolistanut kielten opetuksen valikoimaa uuden opetussuunnitelman myötä, vaikka kokeiluun ei olekaan lähdetty mukaan.

Virkamiesruotsin poistaminen on sinisten tavoite

Virkamiesruotsin suorittaminen on vaatimuksena moniin valtion ja kuntien virkoihin. Tämä voi olla yksi syy vanhempien nihkeään suhtautumiseen kokeiluun. Elo kertoo, että virkamiesruotsivaatimusten muuttaminen on sinisten tavoite.

– Virkamiesruotsi on pidemmän aikavälin poliittinen kysymys, hän sanoo.

Elo kertoo, ettei siniset kuitenkaan halua purkaa perustuslain kaksikielisyyttä. Palvelujen toteutuminen molemmilla kotimaisilla kielillä voitaisiin toteuttaa, vaikka kaikki virkamiehet eivät puhuisikaan ruotsia. Julkisissa palveluissa vain osan virkamiehistä tarvitsi osata palvella ruotsiksi.

Elo arvioi, että moni opiskelisi silti ruotsin kieltä, vaikka pakollisuus kielen opiskelusta ja virkamiesruotsista valtion virkatehtävissä poistuisi.

2:02img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa