Puolueilla kirjavat näkemykset yhteiskuntasopimuksesta

Puheenjohtajat Vaalit 2015 Stubb Sipilä Rinne
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Antti Rinne MTV:n pääministeritentissä.
Julkaistu 15.04.2015 21:08(Päivitetty 15.04.2015 22:50)

MTV UUTISET - STT

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat uskovat, että Suomeen tarvitaan yhteiskuntasopimus. Erimielisyyttä on siitä, mitä tämä pitää sisällään. Puolueiden puheenjohtajat kohtasivat MTV:n vaalitentissä illalla.  

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan sopimukseen kuuluisivat muun muassa sote-uudistus ja turvallisuuspolitiikka.  

Pääministerin on asetettava sote-komitea ja sille määräaika vuodenvaihteeseen mennessä, Soini sanoi.  

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mielestä sote ja turvallisuuspolitiikka ovat hallitusohjelma-asioita. Yhteiskuntasopimuksessa olisi kyse siitä, miten Suomi pystyisi parantamaan kilpailukykyään.  

– 10-15 prosentin kilpailukykyeroa on haettava takaisin ja yhteiskuntasopimuksessa on haettava siihen keinoja, Sipilä sanoo.  

Sipilästä maltillinen palkkaratkaisu ei kuitenkaan kuulu yhteiskuntasopimuksen piiriin. Hänestä palkkamalttia tarvitaan, mutta se hoituu työmarkkinajärjestöjen keskinäisissä neuvotteluissa.  

Sipilä: Sijoitus vaaleissa ei ratkaise

Keskustelussa vilisi monenkirjavia näkemyksiä siitä, miten kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb katsoo, että kilpailukykyyn tarvitaan äärimmäisen maltillinen palkkaratkaisu ja ansiotuloverotuksen alentaminen.  

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan työmarkkinat pitäisi käydä läpi niin, että osaamista ei hukata ja pitkäaikaistyöttömät saataisiin töihin. Sipilä ja Soini korostivat yrittäjyyden merkitystä.

– Meidän pitää sietää se, että joku yrittäjä pärjää, investoi ja ottaa ihmisiä töihin, Soini sanoi.  

Poukkoileva keskustelu karkasi vähän väliä puolueiden vaaliohjelmien esittelyksi. Sipilä toppuutteli muita esittämästä vaatimuksia.  

– Tärkeintä on, että olemme yhdessä ratkomassa Suomen ongelmia eikä tuoda siihen pöytään vain vaatimuksia, hän sanoi.  

Sipilä katsoi kysyttäessä, että jopa neljän suuren puolueen muodostama hallitus voisi olla mahdollinen.  

– Ei ole merkitystä sillä, kuka näissä vaaleissa tulee toiseksi tai kolmanneksi tai neljänneksi, se on täysin hallitusohjelmakysymys, hän sanoi.   

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015