Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolusteli hallituksen kaavailemaa yrittäjävähennystä keskiviikkona, kun eduskunta jatkoi ensi vuoden budjetin käsittelyä. Opposition mielestä vähennys sataa enimmäkseen parhaiten tienaavien laariin.
Yrittäjävähennyksessä henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotusta kevennetään vähentämällä heidän tekemästään tuloksesta viisi prosenttia. Tavoitteena on aktivoida yritystoimintaa.
Hallituksen esitysluonnoksessa sanotaan, että 10000 euron tulosta tekeville yhtiöille yrittäjävähennyksen hyöty olisi 50-150 euroa vuodessa. Yli 100000 euron tuloksella kevennys olisi 1700-2900 euroa. Maltillista kasvua syntyisi lähinnä näissä suurta tulosta tahkoavissa yrityksissä.
Alle 10000 euron tulosta tekeviä vähennyksen piiriin kuuluvia yrityksiä oli pari vuotta sitten 150000, kun yli 100000 euron tulosta tahkoavien määrä oli 5000.
STT:n saaman eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan uudistus suosisi vähennystä saavista ylimpien tuloluokkien ihmisiä. Ylimmässä tuloluokassa olevia hyötyjiä olisi yli 70000, alimmassa alle 20000. Keskivaiheilla hyötyjien määrä jakautuisi melko tasaisesti.
1:46
Tavoitteena tasata veroeroa
Sipilän mukaan uudistus koskee pääosin pientä tulosta tekeviä yhtiöitä. Vuoden 2014 verotusaineiston mukaan elinkeinonharjoittajista 77 prosentilla ja henkilöyhtiöistä 79 prosentilla vuotuinen tulos oli alle 30000 euroa.
– Totta kai siitä (yrittäjävähennyksestä) hyötyvät eniten he, jotka tekevät kovinta tulosta. Se on itsestään selvää, kun tehdään prosenttilaskua, Sipilä sanoi.
Sipilä painotti, että tavoitteena on tasata henkilö- ja osakeyhtiön välistä veroeroa. Kun edellinen hallitus alensi yhteisöverokannan 20 prosenttiin, osakeyhtiön verotusasema parani muihin yritysmuotoihin verrattuna.
Yrittäjävähennyksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Vuosikustannukset ovat lähes 130 miljoonaa. Vähennys koskee yksityisiä elinkeinonharjoittajia, henkilöyhtiöiden osakkaita sekä maatalouden, metsätalouden ja porotalouden harjoittajia.