Yliopistoväen seminaarissa puhunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi, että luottamus hallituksen ja tiedeyhteisön välillä on heikentynyt.
Jotkut osallistujista suuttuivat siitä, että Sipilä puhui taloustieteilijä Joseph Schumpeteristä innovaatioiden yhteydessä.
– Schumpeter on äärimmäisen elitistisen demokratiateorian kehittäjä, joka on sitä mieltä, että kansa ei pysty hallitsemaan vaan kansan tehtävä on rajoitettava siihen, että se kerran neljässä vuodessa valitsee itselleen päättäjät ja mahdollisesti vaihtaa ne taas neljän vuoden kuluttua, sanoo professori Anne Maria Holli Helsingin yliopistosta.
Sipilä kertoi, että työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt teettää OECD:llä riippumattoman arvion tutkimus- ja innovaatiorahoituksen vaikuttavuudesta. Tämä herätti huolta siitä, että ylikorostetaan aloja, joilta syntyy selkeitä tuotteita.
– Onko se kuinka voimakkaasti innovaatio- ja elinkeinoelämäyhteyksiä korostava? Nämä ovat toki tärkeitä, mutta muissa puheenvuoroissa tänään on korostettu perustutkimusta, yliopistojen sivistystehtävää ja muitakin kuin luonnontieteellisiä tai teknisiä aineita. Toivon, että nämä eivät jää selvityksestä ja sen johtopäätöksistä pois, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.
Sipilän puhe herätti toiveita yliopistojen perusrahoituksen jonkinlaisesta kasvattamisesta. Tällöin osa siitä ajasta, jonka tutkijat käyttävät rahoitushakemusten tekoon, voitaisiin käyttää tutkimuksen tekemiseen.
– Jopa haetaan yliopiston johdolta rahoitusta siihen, että kirjoitettaisiin rahoitushakemus Suomen Akatemialle siitä, mitä tutkitaan, kuvaa nykytilannetta lehtori Tapio Nykänen Lapin yliopistosta.