Sirpa Asko-Seljavaara: Alkoholistien hoitoon pääsyä helpotettava

Alkoholisti tarvitsee hoitoa, mutta hoitopaikkoja ei ole riittävästi.
Julkaistu 11.01.2012 11:21(Päivitetty 14.01.2012 01:13)

Professorin ja entinen kansanedustajan Sirpa Asko-Seljavaaran (kok.) mukaan perhesurmien taustalta löytyy usein alkoholismia, johon ei ole puututtu riittävän ajoissa.

– Meidän täytyisi pystyä puuttumaan juomiseen ajoissa, Asko-Seljavaara sanoo.

Hän peräänkuuluttaa hoitopaikkojen järjestämistä alkoholisoituneille ja mielenterveysongelmista kärsiville. Esimerkiksi A-klinikoiden käyntimääriä on vähennetty jopa viidenneksellä.

– Vaikka alkoholisti haluaisi hoitoon, ei löydy paikkaa minne mennä. Tunnen paljon alkoholisteja ja tiedän, että heidän ongelmansa on se, että kun he ovat vaikeassa krapulavaiheessa, he eivät löydä hoitopaikkaa.

– Minkäänlaista pakkohoitoa tässä tuskin tarvitaan, sillä jos näille ihmisille osoitettaisiin paikka minne mennä, he vierottuisivat aika hyvin näistä ongelmistaan, Asko-Seljavaara kertoo.

Kunnat karttavat vastuutaan

Asko-Seljavaara moittii kuntia siitä, että ne tinkivät helposti päihderiippuvaisten hoitamisesta.

– Koska päihderiippuvaisten hoitaminen ei ole lakisääteinen asia, niin kuntien on helppo tinkiä siitä. Muun muassa tästä syystä kuntauudistus on äärimmäisen tärkeä. Nyt kun meillä on yli 300 kuntaa, kaikki toimivat omalla tavallaan ja säästävät niissä asioissa, jotka eivät ole lakisääteisiä, Asko-Seljavaara sanoo.

Hän uskoo, että päihderiippuvaisten hoito onnistuisi paremmin suuremmissa kuntakokonaisuuksissa, jotka vastaisivat yhdessä terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta.

Hoitoketjun tulisi Asko-Seljavaaran mukaan kulkea sujuvasti päihdehuollon, mielenterveyspuolen ja lastensuojelun välillä.

Kun kukaan ei uskalla puuttua

Asko-Seljavaara on siviiliammatiltaan lääkäri, ja lääkäri tunnistaa hänen mukaansa alkoholistin jo ovelta. Jos hoitopaikkoja ei ole, sinne on kuitenkin hankala ketään ohjata.

– Alkoholismi on sairaus, josta ei pääse eroon omin voimin, siinä tarvitaan asiantuntijoita ja usein myös lääkehoitoa. Pitää olla olemassa paikka, jonne voi mennä jopa kahdeksi viikoksi vierottumaan alkoholista, Asko-Seljavaara sanoo.

Asko-Seljavaara on hoitanut poliklinikallaan usein perheväkivallan uhreja. Hänen kokemuksensa mukaan hoitoon hakeutumista vaikeuttaa se, että läheiset eivät uskalla huomauttaa alkoholistille hänen ongelmastaan tarpeeksi aikaisin ja napakasti.

Esimerkiksi työtoverit eivät uskalla puuttua toisen alkoholinkäyttöön.

– Työikäinenkin väestö voi pahimmillaan ryypätä aamusta iltaan, käydä töissä ja vieläpä ajaa autoa.

Ennen pitkää alkoholistin puoliso joutuu usein väkivallan uhriksi. Kun puoliso uhkaa lähteä jatkuvan ryypiskelyn vuoksi, tilanne voi äityä väkivaltaiseksi.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa