Sisäportaat voi asentaa itsekin

Julkaistu 22.07.2002 17:23

Oikein valittu puuporras on kodin koriste, kun taas väärin valitut portaat ja niiden materiaalit sekä muoto alkavat ennemmin tai myöhemmin vaivata käyttäjää.

Talon suunnitteluvaiheessa pitää ottaa huomioon portaiden luonteva paikka. Sisäportaiden suunnittelun lähtökohtana on arkkitehdin piirtämä porrasaukko, jonka mittoihin portaiden on sovittava. Porrasvalmistajat puolestaan toivovat, että suunnittelijat ottavat huomioon rakennusmääräyskokoelman ohjeet korkeintaan 19 cm noususta ja vähintään 25 cm etenemästä.

Usein portaille varataan liian pieni tila, johon joudutaan sijoittamaan alimittaiset portaat. Portaiden hankinnassa ei kannattaisi säästellä. Huonosti tehdyt ja suunnitellut portaat kiusaavat läsnäolollaan jatkuvasti. Tehdasvalmisteiset ovat paikalla tehtyjä ja käsityönä tehtyjä portaita jonkin verran kalliimmat. Lopputuloksen laatu, toimintavarmuus ja huolettomuus ovat kuitenkin myös paremmat.

Porrasmitoitus tärkeintä

Luontevakulkuisissa portaissa askelmajako noudattaa laskukaavaa: 2 x nousu + etenemä = 610 - 650 mm askelmien keskikohdalta mitattuna. Askelmien määrä kerrosten välillä saadaan jakamalla kerrosten valmiiden lattiapintojen korkeusero oletetulla nousulla, esim 190 mm. Saatu tulos pyöristetään lähimpään kokonaislukuun.

Etenemä lasketaan sitten edellä olevalla kaavalla. Esimerkiksi jos kerrosten lattiapintojen korkeusero on 2800 mm. Tavallinen askelmien lukumäärä on 15 kpl, joten yhdeksi nousuksi tulee 2800 / 15 = 187 mm. Etenemä = 630 - 2x187 = 256 mm. Etenemäksi valitaan 236-276 mm tilan sallimissa puitteissa. Tavoiteltava etenemä on 250 mm.

Askelmien nousukorkeus on kaikissa askelmissa täsmälleen sama, jolloin portaiden luonteva kulku saavutetaan. Portaiden ylä- ja alapäässä ei ole erikorkuista "lisäporrasta", jossa kulkija voi kompastella.

Useita eri tyyppejä

Portaat jaetaan suoriin R-portaisiin, L1-tai 2-1/4 kiertäviin, U1- tai U2- 2x1/4 kiertäviin, U3- 3x1/4 kiertäviin ja Z-muotoon kiertäviin portaisiin. Lisäksi portaat voidaan varustaa eri tyyppisellä lepotasolla, jolloin puhutaan R2- tai Y2-portaista. Lisäksi askelmat yläkertaan voivat kiertyä oikealle tai vasemmalle.

Portaiden hinta on monen tekijän summa. Niitä ovat muun muassa puulaji, pintakäsittely, kaiteiden määrä ja malli. Kaikki puulajit soveltuvat sisäportaisiin. Suosituin ja edullisin on mänty, sitten koivu ja sen jälkeen eksoottisemmat puulajit kuten saarni, pyökki ja tammi. Myös kustannukset kasvavat samassa mitassa, mitä vieraampaa puuta käytetään.

Tehtaalta tulevat sisäportaat pystyy jokainen vähänkin remonttitaitoinen asentamaan itsekin, kunhan noudattaa tarkasti asennusohjeita. Liimaa ei käytetä puuportaiden kokoamisessa, sillä se aiheuttaa narinoita kuivuttuaan. Sen sijaan silikonia tarvitaan taustalevyjen kiinnityksessä. Elementit kootaan, siirretään porrassyöksyyn, liitetään toisiinsa ja passataan paikoilleen. Reisilankkujen ja seinän väliin asennetaan huopakaistale, jotta askeläänet vaimenevat.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle