Allergiakodin sisustaminen alkaa yleisen järjestyksen luomisella. Toimivat säilytysratkaisut, pölyämättömät materiaalit ja hyvä yleinen puhtaanapito luovat perustan kotiin, jossa allergisen perheenjäsenen on hyvä asua ja olla.
Koti on paikka, jossa valtaosa ihmisistä viettää suurimman osan ajastaan. On sanomattakin selvää, että kodin tulisi olla asukkaalleen mahdollisimman mukava paikka oleskella. Allergiaperheissä sisustusta on suunniteltava ulkonäköseikkojen ohella erityisen huolellisesti terveydellisessä mielessä. Tärkeintä on poistaa kodista kaikki allergiaoireita aiheuttavat tekijät ja hankkia tilalle mahdollisimman allergiaystävällisiä ratkaisuja. Kodin tulisi olla pölytön, hajuton ja helppohoitoinen. Kotieläimen hankkimista tai sijoittamista joudutaan miettimään uudestaan, jos jollakulla perheenjäsenellä havaitaan allergisia oireita.
Helppohoitoiset tekstiilit
Allergia- ja astmaoireista kärsivän koti tulisi sisustaa sileäpintaisilla, helposti puhdistettavilla ja pölyämättömillä materiaaleilla. Matoiksi ei kannata hankkia kovin paksuja vaikeasti puhtaana pysyviä mattoja, vaikka ne ihanan pehmeitä ja näyttäviä ovatkin. Parempia vaihtoehtoja ovat muun muassa paperinaru- tai tiukkaan kudotut villa-, puuvilla- ja silkkimatot. Myös allergiaystävällisissä matoissa löytyy valinnanvaraa värien ja kuviointien suhteen.
Myös muihin kodintekstiileihin on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi verhoiksi ei kannata valita samettisia tai muita raskaita, pölyä kerääviä materiaaleja. Ilmavat ja helposti pestävät verhot ovat järkevä vaihtoehto. Kangasmateriaaleiksi sopivat erinomaisesti sileäpintaiset kankaat, kuten sileä puuvilla, vahattu puuvilla eli sintsi, sekä polyesteri.
Huonekaluista kannattaa valita helposti puhtaana pidettäviä ja mahdollisimman vähän pölyä kerääviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi olohuoneen sohvalla tai lepotuolissa vietetään iltaisin aikaa tv:tä katsoessa, ja allergisen ihmisen saattaa olla tukala oleilla sohvalla, joka ei ole allergiaystävällinen. Sohvien tai nojatuolien, eli pehmustettujen huonekalujen materiaalien tulisi olla tiivis- tai sileäpintaisia. Myös nahka on erinomainen vaihtoehto.
Panosta peittoihin ja tyynyihin
Makuuhuone on erityisen tärkeää huomioida "allergiasaneerausta" tehtäessä. Nukkumamukavuutta ajatellen patjan tulisi olla mahdollisimman ergonominen ja sopivan paksuinen kullekin nukkujalle. Sijauspatjan olisi hyvä olla spiraali-, ontelokuitu- tai vaahtomuovitäytteinen. Sijauspatjan päällisen ja tyynyn tulisi molempien olla vesipestäviä. Tyynyn täyttömateriaaleiksi sopivat spiraali-, pallokuitu- tai höyhentäyte.
Etenkin tyynyt ja peitot, joissa on allergia- ja astmaliiton merkki, sopivat erinomaisesti allergisen henkilön vuoteeseen. Vuodevaatteiksi soveltuvat parhaiten kaikki sileät ja tiivispintaiset materiaalit, kuten puuvillasatiini tai merseroitu puuvilla. Kun makuuhuoneeseen on valittu sopivat allergiaystävälliset vuodevaatteet, tulisi niitä muistaa pestä ja puistella noin viikon välein. Hyvin allergisille henkilöille ei suositella kesäaikaan pyykkien kuivattamista ulkosalla, sillä niihin tarttuu helposti siitepölyä.
Toimivia säilytysratkaisuja
Kodin siistinä ja pölyttömänä pitämiseen vaikuttaa hyvin paljon se, kuinka tavarat ovat esillä. Kun jokaiselle tavaralle on oma säilytysratkaisunsa, eli lelut ovat kannellisissa laatikoissa ja kirjat siististi hyllyissä lasiovien takana, on kotia huomattavasti helpompi pitää puhtaana.
Mikäli kirjahyllyssä ei ole lasiovia, tulisi hylly sijoittaa muualle kuin makuu- tai lastenhuoneeseen. Ihannetilanteessa kaikille kodin irtotavaroille löytyy omat säilytyspaikkansa. Aika ajoin olisi myös hyvä tehdä tavarakartoitus, eli miettiä mitä kaikkea todella tarvitsee. Kaiken turhan voi viedä vaikka kirpputorille myytäväksi.
Hyvä tietää huonekasveista
Myös erilaiset huonekasvit ja niiden kasvualustat voivat aiheuttaa allergisia oireita tai lisätä niitä entisestään. Esimerkiksi limoviikuna, traakkipuut, oleanteri, tyräkit, viirivehka ja saniainen lukeutuvat allergisoiviin kasveihin. Erittäin allergisen on siis syytä olla huolellinen siitä, mitä kasveja hankkii kotiinsa.
Monet kukkivat sisäkukat saattavat myös aiheuttaa allergiaoireita, tällaisia ovat muun muassa asterikasvit, hyasintit ja posliinikukka. Toki on paljon myös huonekasveja, jotka eivät tunnetusti aiheuta oireita, mutta niidenkin sijoittelussa voi olla hyvä välttää makuuhuonetta. Kukat on hyvä sijoittaa esimerkiksi olohuoneen tai keittiön ikkunalaudoille.
Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asuntomessut 2006, Finlayson ja Johanna Tamminen