"Hulluin, mutta paras juttu ikinä". Näin kuvailee sosiaalisessa mediassa suuren suosion saavuttaneen nukkelinnanjuhlien keksijä, hääpukusuunnittelija Aurora Raiskinen.
Raiskinen, idean toinen äiti, suunnittelija Suvi Leinonen sekä kymmenkunta muuta suunnittelijaa päättivät järjestää nukkejen linnan juhlat, koska perinteisiä tasavallan presidentin Linnan juhlia vieraineen ja kättelyineen ei tänä vuonna järjestetty koronaepidemian vuoksi.
Raiskinen kertoo, että valtaosa projektissa mukana olleista on suunnitellut pukuja myös oikeisiin Linnan juhliin.
– Tämä oli alun perin ihan terapiaprojekti, koska normaalisti marraskuu on sellainen, että teemme yövuoroja töissä Linnan juhlien pukujen kanssa. Tämä vuosi oli ihan tyhjä sattuneesta syystä, kun muitakaan gaaloja ei järjestetty.
– Totta kai siihen liittyvät myös taloudelliset paineet, mutta päätimme, että emme ala itkeä, vaan kehitämme jotain missä saadaan ajatuksemme pois ja parempaa fiilistä.
Lue myös: Pekka ja Teija koristelivat talonsa hurjalla määrällä led-valoja – katso videolta upea itsenäisyyspäivän valoloiste Finlandia-hymnin tahdissa
Perinteisten Linnan juhlien poisjäänti vei loppuvuoden tulot
Ensin suunnittelijat loivat kukin yhden puvun nukelle, mutta pian projekti paisui niin, että parikymmentä nukkea sai puvun.
Pienoiskoko aiheutti suunnittelijoille omat haasteensa, mutta enemmän iloa.
– Totesimme, että tämä tuottaa meille niin paljon iloa, että voimme jakaa sitä muillekin. Kaikki mikä ilahduttaa tänä kauheana vuotena, on tarpeen, Raiskinen nostaa pääasiaksi.
Lue myös: Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann tulkitsivat kaksi koskettavaa Suomi-klassikkoa itsenäisyyspäivän kunniaksi – katso kylmiä väreitä aiheuttavat esitykset tästä
– Lisäksi halusimme näyttää, kuinka paljon suomalaista osaamista ja työtä jää uupumaan jo siitä syystä, että Linnan juhlia ei ole. On paljon tekijöitä, jotka jäivät nyt ihan tyhjän päälle, mikä tarkoittaa kirjaimellisesti, että kaikkien loppuvuoden tulot menivät tässä.
Sofi Oksasen iltapuvun ylijäämäkangas uusiokäyttöön
Nukkelinnanjuhlia saattoi seurata "livenä" sitä varten perustetuilta sometileiltä, joissa julkaistiin myös "haastatteluja".
Tempaus saikin Raiskisen mukaan suuren suosion. Tuhannet ihmiset tunnelmoivat kutsuvieraiden kättelyä Instagramissa ja Facebookissa. Lisäksi illanviettoa saattoi seurata Vau.fi-sivustolta.
Lue kaikki MTV Uutisten itsenäisyyspäivän jutut täältä!
Mutta mitä "lähetyksessä" sitten nähtiin?
Presidentinlinnan valtiosali rakentui painossa teetetyistä aidonnäköisistä taustoista, ja nukkeharrastajat lähettivät omia nukkejaan eri puolilta Suomea. Ja kuten perinteisissäkin Linnan juhlissa, näissäkin vieraat saapuivat kättelemään presidenttiparia.
Osalle vieraista oli tehty vaate jopa oikeasti Linnan juhlissa käytössä olleen vaatteen ylijäämäpalasta.
– Siellä oli esimerkiksi (kirjailija) Sofi Oksasen vanhasta iltapuvusta ylijäämäkangasta ja (kokoomuksen kansanedustaja) Kai Mykkäsen puolison linnanjuhlapuvun kangasta, Raiskinen paljastaa.
Tunnistettava kapellimestarihahmo ja viesti poliitikoille?
Vierasjoukossa nähtiin niin poliitikkoja, sairaanhoitajia, lastenhoitajia kuin roskakuskejakin.
– Halusimme vierasvalinnoilla kiittää niitä, jotka oikeasti kiitoksen ansaitsevat ja pyörittävät yhteiskuntaamme.
Raiskinen tunnustaa, että ainakin yksi nukkehahmo rakentui mahdollisesti tunnistettavan julkisuuden henkilön mukaan.
– Siellä oli yksi kapellimestarihahmo, jolla saattaa olla hyvinkin tunnistettava esikuva oikeassa elämässä nimiä sen kummemmin sanomatta.
Vieraslistalta löytyi nimittäin kapellimestari Jani-Petteri Porvali, joka muistuttaa kapellimestari Santtu-Matias Rouvalia.
Lisäksi esimerkiksi poliitikko Emmi Tuumijan päättämättömien puolueesta saattaa joku tulkita olevan yhteiskunnallinen viesti siitä, etteivät poliitikot ehkä ole tehneet kaikkea yrittäjien tukemiseksi korona-aikana.
– Kyllä siinä on vähän sitäkin, Raiskinen kertoo.
– Koska teemme hyvin paljon töitä poliitikkojen kanssa, emme halunneet ottaa suoraan kantaa politiikkaan, vaan halusimme Aku Ankka -hengessä luoda ihan omat juttumme. Jokainen saa tehdä omat päätelmänsä.
Ehkäpä joku myös tunnistaa "yhdeksi radioaaltojen suosituimmaksi ääneksi" tituleeratun Arja Porisevan Arja Korisevaksi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Seuraajat liikuttuivat kyyneliin
Raiskinen kertoo, että nukkelinnanjuhlien seuraajat ovat lähettäneet paljon palautetta ja kiitoksia siitä, että he pääsivät seuraamaan nukkelinnanjuhlien vieraiden kättelyä ja ihastelemaan pukuloistoa.
– Kun palautetta alkoi tulla, tajusimme, kuinka iso asia tämä oli ihmisille. Saimme hirveästi palautetta siitä, että ihmiset olivat kyyneliin asti liikuttuneet, miten se tuntui niin turvalliselta ja hyvältä, että Linnan juhlat tuli tässä muodossa järjestettyä.
– Palautteen perusteella kyllä kannatti tehdä. Hulluin, mutta paras juttu ikinä!
Asiasta kertoivat aiemmin Vau.fi ja Helsingin Sanomat.
Juttuun täydennetty tieto 10.12. kello 10.16, että tapauksesta uutisoi aiemmin myös Vau.fi.