Sivullista naista ammuttiin olohuoneessaan Kajaanissa – ampuja käveli väärän asunnon ovelle

Syyttäjä vaatii sivullista naista Kajaanissa ampuneelle 35-vuotiaalle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta murhan yrityksestä.

Rikos tapahtui 14. maaliskuuta 2024. Syyttäjän mukaan mies matkusti kuljettajan kyydissä Oulusta Kajaaniin mukanaan neljällä patruunalla ladattu pistooli. Perille päästyään hän käski kuljettajaa laittamaan musiikin soimaan ja odottamaan.

Mies nousi autosta pistooli mukanaan ja käveli väärän asunnon edustalle. Sitten hän ampui ikkunan läpi neljä laukausta olohuoneessa istunutta naista kohti. Niistä kaksi osui naista ylävartalon alueelle ja kaksi seinään hänen yläpuolelleen.

Ampumisen jälkeen mies pakeni paikalta auton kyydissä. Nainen haavoittui vakavasti, potentiaalisesti hengenvaarallisesti kaulaan.

Syyttäjä pitää rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Erityisesti se on sitä siksi, että mies avasi tulen välittömästi ja yllättäen. Naisella ei ollut mahdollisuutta puolustautua tai paeta. Teko jäi yritykseksi, koska nainen sai ensiapua ja pääsi ajoissa sairaalaan, jossa hänen vammansa vaativat useita toimenpiteitä ja leikkauksia.

Ampumisen oikea kohde oli naisen naapurissa asuva mies. 

Murhan yrityksen lisäksi syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta ampuma-aserikoksesta ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Taustalla haasto nyrkkitappeluun

Syytetty mies kiistää yrittäneensä tappaa naisen tai ampuneensa tietoisesti ketään henkilöä kohti. Oikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessaan hän kertoi tarkoituksensa olleen ampua pelottelutarkoituksessa naapurin asunnon ikkunan yläosaan.

Miehen mukaan hänellä oli tarvetta pelotella naapurissa asuvaa miestä, koska hän oli haastanut miehen kaksi päivää aikaisemmin nyrkkitappeluun välien selvittämiseksi. 

Tätä nyrkkitappelua varten hän oli turhaan käynyt tuolloin Kajaanissa tavoittamassa (miehen nimi). Sen sijaan nyrkkitappelun
toteutumatta jäämisestä ei seurannut tarvetta tai tarkoitusta matkustaa kahden päivän päästä Kajaaniin murhaamaan ampumalla myöskään (miehen nimi).

Mies kuitenkin myöntää syytteen ampuma-aserikoksesta oikeaksi ja myöntää syyllistyneensä myös törkeään kotirauhan rikkomiseen. Hän kuitenkin kiistää sen syytteen teonkuvauksen väitteen, että hänen ilmeisenä tarkoituksenaan olisi ollut asetta käyttämällä kohdistaa asunnossa olevaan henkilöön väkivaltaa.

Ammuttu nainen taas vaatii ampujalta yli 35 000 euron korvauksia muun muassa kivusta, särystä, kärsimyksestä ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta. Uhrille jäi haavoittumisestaan pysyvät arvet.

Lue myös:

    Uusimmat