Edesmennyt kuningatar Elisabet II nautti kansan suosiota ja vältti kuninkaallista perhettä koskevat skandaalit. Nuoremman polven astuessa valtaan, monarkian nauttima kunnioitus voi romahtaa.
Brittiläisen Monocle-aikakauslehden radiotoimittajana työskentelevän Markus Hipin mukaan 1990-luvulta lähtien Iso-Britanniassa vahvistui yksimielisyys siitä, että kuningatar Elisabet on tehnyt hienon työn ja ansainnut asemansa. Samalla kritiikki muita kuninkaallisen perheen jäseniä kohtaan lisääntyi.
Nuoremman polven kuninkaalliset prinssi Harrysta kuningas Charlesiin ovat saaneet osansa tabloidien kohuotsikoista, eivätkä he osittain siksi nauti samanlaista suosiota ja kunnioitusta kuin Elisabet.
– Muut kuninkaallisen perheen jäsenet ovat olleet skandaaleissa vuodesta toiseen. Kuningatar pysyi taidokkaasti ulkopuolella suurimmista skandaaleista, Hippi sanoo.
Lue lisää: Kestääkö brittimonarkia kuningas Charlesin? Kansa muistaa kohut, eikä yhteenkään mokaan ole varaa, sanoo Pertti Salolainen
Hipin mukaan esimerkiksi Harryn ja hänen puolisonsa herttuatar Meghanin suhde mediaan on ollut ilmiselvästi tulehtunut. Prinssi Williamin suhde mediaan on sen sijaan parempi.
– Myöskään kuningas Charlesilla ja kuningattarella ei ole ainakaan julkisesti ollut suurempia konflikteja [median kanssa].
Hippi uskoo, että kansa ei tule kunnioittamaan nuoremman polven kuninkaallisia yhtä paljon kuin se kunnioitti kuningatar Elisabetia.
– Monarkian suosio on ollu tasaisessa laskussa vuosia. Nyt ennakoidaan, että suosio tulee menemään vielä paljon alaspäin, kun uusia polvia tulee.Elisabetin kuolema yllätti ja järkytti monia
Lue lisää: Yhdeksän kuninkaallista skandaalia – nämä kruunupäihin liittyvät kohut ovat järkyttäneet maailmaa vuosien mittaan
Elisabetin kuolema yllätti ja järkytti monia
Hipin mukaan Iso-Britannia meni hätämoodiin, kun tieto kuningatar Elisabetin terveysongelmista tuli julki. Televisio-ohjelmia peruttiin ja niiden tilalla lähetettiin kuningasperhettä ja kuningatarta käsitteleviä ohjelmia.
Media oli valmistautunut kuningattaren mahdolliseen kuolemaan.
– Kaikki olivat varmasti varautuneita tavallaan. Lehdillä oli muistokirjoituksia valmiiksi kirjoitettuna ja meillä radiokanavalla oli viiden minuutin raportti, jossa muisteltiin kuningatarta ja puhuttiin siitä, mitä hän oli tehnyt elämänsä aikana.
Valmistautumisesta huolimatta Elisabetin kuolema tuli yllätyksenä. Vain kaksi päivää ennen kuolemaansa kuningatar oli tavannut vastavalitun Iso-Britannian pääministerin Liz Trussin.
– Kun tieto tuli, että hän on kuollut, kyllä täällä oltiin järkyttyneitä. Ulkopuoliselle on vaikea selittää millainen merkitys hänellä oli. Tämä kertoo erityislaatuisesta suhteesta kuningattareen. Häntä arvostettiin ja hän oli tavallaan kansakunnan äiti. Hänen poistumisensa oli kova kolaus, vaikkakin se oli 96-vuotiaana vanhana.