SM-liiga halusi vähentää päähän kohdistuneita taklauksia ja jyräsi läpi kritisoidun päätöksen – kurinpitotapausten määrä on vain kasvanut

1.03938934
Elmeri Elo / All Over Press
Julkaistu 03.03.2020 17:00
Toimittajan kuva

Ville-Veikko Valta

ville-veikko.valta@mtv.fi

@veksiveksi

Jääkiekon SM-liigan kurinpitolinjaus päähän kohdistuneiden taklausten rangaistuksien koventamisesta ei ole ainakaan toistaiseksi tehonnut niiden määrän kitkemisessä.

Syyskaudella neljän ensimmäisen pelikuukauden aikana liigassa sattuneista päähän kohdistuneista taklauksista jaettiin pelikieltoja yhteensä kymmenelle pelaajalle. Pelikiellot olivat kokonaisuudessaan 3–8 ottelun mittaisia.

17. joulukuuta SM-liigan hallitus teki uuden linjauksen päähän kohdistuneista taklauksista. Laajasti puhuttaneen ilmiön kitkemiseksi niistä tuomittaisiin jatkossa uuden linjan mukaan vähintään viiden ottelun pelikieltoon.

Päätös nostatti kritiikkiä Pelaajayhdistykseltä, jonka mukaan se jyrättiin läpi yksimielisesti ilman pelaajien kannan selvittämistä. 

Kun uusi linjaus esiteltiin, päähän kohdistuneita taklauksia oli tilastoitu kauden aikana yhteensä 29. Viime kauden kokonaisluku oli SM-liigan mukaan 98 päähän kohdistunutta taklausta.

– Linjaus tehtiin, kun emme silloin nähneet riittävää trendiä, että kurinpidon aiemmat muutokset olisivat vähentäneet näitä päähän kohdistuneita osumia, SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo MTV Urheilulle.

"En lähtisi vielä vetämään johtopäätöksiä"

1.03825324

Heikki Hiltusen mukaan uutta SM-liigan rangaistuslinjaa on vielä liian aikaista arvioida.

Rangaistusasteikon koventaminen ei kuitenkaan ole antanut toivottuja tuloksia ainakaan toistaiseksi, sillä linjauksen ja vuodenvaihteen jälkeen liigassa on annettu pelikieltoja kymmenelle pelaajalle runsaassa kahdessa kuukaudessa. Koko syyskaudella sanktioita tuli yhteensä kymmenen.

Kun kurinpitoon johtaneet tapaukset eivät ole vähentyneet, vaan päinvastoin lisääntyneet vuodenvaihteen jälkeen, voiko todeta, että linjauksella ei ole ollut toivottavaa vaikutusta?

– Mä en lähtisi vielä vetämään johtopäätöksiä siitä. Mun mielestä se on ennenaikaista ja riskaabelia vielä lähteä siihen tällä otannalla, Hiltunen sanoo.

– Me ei myöskään oikein voida verrata syksyä ja kevättä keskenään. Me halutaan katsoa kaudesta kauteen -kehitys.

Hiltusen mukaan kevään ja syksyn vertailu ei ole hedelmällistä muun muassa kauden mittaan koventuneiden panosten vuoksi.

– Vedetään tilanne yhteen sitten kauden jälkeen. Meidän näkemyksemme on se, että trendi viime kauteen verrattuna on laskeva, Hiltunen sanoo.

Useita eri syitä epäonnisille taklauksille

MTV Urheilun haastattelemien kahden nimekkään kiekkovalmentajan mukaan useat viimeaikaiset tapaukset eivät johdu pelaajien keskinäisen kunnioituksen puutteesta tai välinpitämättömyydestä.

Heidän mukaansa suuri osa viime aikoina tapahtuneista päähän kohdistuneista taklauksista on seurausta epäonnisuudesta, pelin nopeutumisesta ja kiekkokontrolliin pyrkivän pelityylin painottumisesta nykykiekkoilussa.

LUE MYÖS: Sanktio tuli! Lukko-puolustaja seuraa runkosarjan loppuun katsomosta käsin

LUE MYÖS: Viiden ottelun panna – KalPan tähtihyökkääjän runkosarja ohi

Toinen liigavalmentajista tuo esiin seuraavan huomion.

Samalla kun rohkeasti kiekkoa pitävät pelaajat luistelevat irti laidasta saadakseen tilaa jäällä, he saattavat altistua vaarallisemman taklauksen kohteeksi. Usein näin tapahtuu valmennuksen ohjeiden mukaisesti, sillä keskellä kaukaloa kiekkoa pitävällä pelaajalla on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja kiekollisen hyökkäyspelin kannalta kuin laidassa olevalla pelaajalla.

Kun kovatkin avojään taklaukset ovat jääkiekossa sallittuja, voi puhdasta vartalo-osumaa yrittävä pelaaja aiheuttaa tahtomattaan päähän kohdistuneen taklauksen, jos samalla kohteena olevan pelaajan pää laskee hetkellisesti alemmas, esimerkiksi kiekon karkaamisen vuoksi.

– Tuntuu myös, että monelta nykypelaajalta puuttuu sellainen itsesuojeluvaisto ja pelko siitä, että voi joutua taklauksen kohteeksi, nimettömänä pysyvä kiekkoluotsi sanoo.

"Tuskin kukaan siellä tietoisesti ketään vahingoittaa"

1.03938934

Ässien 19-vuotias Otto Kivenmäki loukkaantui pahasti viime viikonloppuna Satakunnan paikallisottelussa, kun Lukon David Nemecek taklasi häntä.

Myös SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen puhuu sattuman vaikutuksesta päätaklauksiin.

– Jokainen tapahtuma on yksilöllinen ja me tiedetään, että aika moni näistä taklauksista tulee nopeissa pelitilanteissa ilman, että on mitään tarkoitusta osua päähän ja se siitä huolimatta osuu. Sattumalla on osaa. Tuskin kukaan siellä tietoisesti ketään vahingoittaa, Hiltunen sanoo.

Kysymys kuuluukin, ovatko päähän kohdistuvien taklausten määrää siten suitsittavissa kurinpitolinjauksella, joka tuo taklaajalle kovemman rangaistuksen. Vielä suurempi kysymys on, mitä muuta asialle on tehtävissä.

Hiltusen mukaan päätaklauksista käytävä jatkuva keskustelu on lajin kannalta tärkeää.

– Kauden jälkeen varmaan punnitaan vielä lisää liigan sisällä, Pelaajayhdistyksen kanssa ja koko kiekkoyhteisön kesken, mitä asialle pitäisi tehdä. Meidän näkemys on, että trendi on kuitenkin ollut tällä kaudella laskeva SM-liigassa (viime kauteen verrattuna), Hiltunen sanoo.

Rangaistukset päähän kohdistuneista taklauksista SM-liigakaudella 2019-2020:

12.9.–17.12.2019:

Ville Varakas, 6 peliä
Jussi Jokinen, 8 peliä
Arto Laatikainen, 6 peliä
Topi Jaakola, 3 peliä
Tuukka Mäntylä, 7 peliä
Teemu Vuorisalo, 3 peliä
Anssi Löfman, 3 peliä
Charles Bertrand, 5 peliä
Taavi Vartiainen, 6 peliä
Panu Mieho, 4 peliä

18.12.2019–3.3.2020:

Tomas Zaborsky, 6 peliä
Aaro Vidgren, 6 peliä
Turo Asplund, 5 peliä
Martin Berger, 4 peliä
Roni Allén, 5 peliä
Ville Hyvärinen, 5 peliä
Toni Kähkönen, 5 peliä
Lukas Klok, 5 peliä
David Nemecek, 7 peliä
Miikka Pitkänen, 5 peliä

Juttua korjattu 5.3. klo 14.31: Zack Budishin pelikielto johtui polvitaklauksesta, joten se on poistettu listauksesta. 

Tuoreimmat aiheesta

Liiga