SM-liiga-joukkueissa jylläävä koronavirus on aiheuttanut lukuisia ottelusiirtoja kuluvan kauden aikana. Kevään lähestyessä vapaat pelipäivät vähenevät, mikä aiheuttaa lisää hommia SM-liigan toimistolla. Koronapäätöksiä on tehty sarjassa pian kaksi vuotta.
Jatkuvasti elävän SM-liigan otteluohjelman pääarkkitehtina on kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä, joka ei viime kuukausina ole juuri vapaapäiviä viettänyt.
SM-liigan viimeisimmät koronaviruksen aiheuttamat ottelusiirrot ilmoitettiin tiistaina. Keskiviikon Lukko-Sport- ja torstain HIFK-KooKoo-ottelut siirtyivät tulevaisuuteen. Se tarkoitti lisää töitä Järvelälle.
– Tämähän alkoi jo viime syksynä, kun oli ensimmäiset koronatapaukset. Jo marraskuussa oli ensimmäiset ottelusiirrot.
LLUE MYÖS: SM-liiga-pomo arvioi – päätöksiä loppukauden kulusta tehdään pian: "Aika lähellä ollaan sitä"
Vielä syksyllä lähtökohtana oli, että yhden joukkueen joutuessa karanteeniin tilalle etsittiin toinen joukkue pelaamaan ottelu. Näin ohjelmaa saatiin eteenpäin koronatapauksista huolimatta. Keväällä tilanne on toinen, kun joukkueet ovat jo monesti pelanneet vastakkain. Korvaavia vastustajia ei enää helposti löydy.
– Ei voi sitä korttia enää käyttää, vaan joudutaan hakemaan varapelipäiviä, kun ei ole enää vapaana olevia vastustajia.
Varapelipäivien löytäminenkään ei ole enää kauden tässä vaiheessa mitenkään yksinkertaista. Runkosarjaa on jäljelllä kuukauden päivät, ja osalla joukkueista otteluita on pelaamatta vielä jopa 15. Vapaita pelipäiviä ei ole tarjolla liiaksi.
– Kyllä tämä on ollut aika taiteilua, mutta vielä homma on toiminut.
"Turha tässä on murehtia"
Kun SM-liiga-joukkueessa paljastuu koronatapauksia, jotka estävät pelaamisen, käynnistyvät SM-liigan toimistolla toimet sovitun protokollan mukaisesti. Koolle kutsutaan Teams-palaveri, johon osallistuvat seurojen lääkärit, toimitusjohtajat sekä ”pari henkilöä” SM-liigasta.
– Käydään tilanne läpi ja tehdään päätöksiä, jos pystytään niitä tekemään. Se riippuu siitä, löytyykö ottelulle heti uusi päivä vai lykätäänkö päätöstä. Keväällä kun oli iso liuta siirtoja, tehtiin koko kevään osalta uusi sarjaohjelma. Kyllä meillä varmaan sellainen toista sataa siirtoa on tällä kaudella tullut.
Tälläkin hetkellä sarjassa on pelaamatta otteluita, joille ei ole vielä merkitty pelipäivää. Lisää siirrettävää voi kuitenkin tulla koska tahansa. SM-liigan tavoitteena on yhä, että 60 ottelun runkosarja saataisiin pelattua kokonaisena päätökseen 23. maaliskuuta mennessä.
– Siinä vauhdissa ollaan, mutta ei tämä enää montaa liikkuvaa osaa kestä. Sitten täytyy katsoa, mitä kortteja käytetään.
Järvelälle jatkuva kalenterin muokkaaminen on tarkoittanut pitkiä päiviä.
– Olen ottanut sellaisen lähtökohdan, että kun tämä ei ole kenenkään syy, turha tässä on murehtia. Täytyy reagoida ja tehdä asian eteen se mitä voidaan tehdä. Korona on tämän aiheuttanut, me olemme kaikki siihen syyttömiä. Pyritään ratkomaan ongelma ja menemään eteenpäin.
Ottelusiirtojen suma on vain kasvanut joulun jälkeen, kun aiempaa helpommin leviävä koronanviruksen omikron-muunnos on rynnistänyt läpi SM-liigan.
– Olisiko niin, että tapaninpäivästä lähtien ei ole yhtään vapaapäivää vietetty, eikä tarvitse varmaan hetkeen viettääkkään. Syksyllä oli muutamia vapaapäiviä siltä osin, ettei tarvinnut vastata koronasta puhelimeen, Järvelä sanoo.
– Kyllä tämä on jokapäiväistä ongelmaa. Tähän liittyy niin monta asiaa. Mutta kuten sanoin, täytyy vain viedä kausi läpi, eikä sille mitään voi.
Järvelän mukaan jatkuva koronataakka ei ole kuitenkaan sentään tullut uniin.
– Sen verran on vuosia takana, että osaan suhtautua oikealla tavalla.
"Kiukuttelemalla tämä ei parane"
Koronavirus iski Suomeen ja SM-liigaan keväällä 2020, ja 12. päivä maaliskuuta SM-liigassa tehtiin päätös runkosarjan pelaamisesta loppuun ilman katsojia. Kuitenkin jo seuraavana päivänä kausi päätettiin keskeytetään. Mitalit jäivät jakamatta ensimmäistä kertaa sitten sotavuosien. Tuosta päätöksestä tulee muutaman viikon päästä kuluneeksi kaksi vuotta.
– Ei tässä ole kahteen vuoteen oikeastaan normaalia arkea elänyt. Alkaa tähän olla jo vähän tottunutkin, Järvelä toteaa.
– 12. päivä maaliskuuta tuli ongelma syliin. Siitä eteenpäin alettiin miettimään, että mitäs nyt tehdään. Tehdään sarjaohjelmaa, suunnitelmia ja kaikkea muuta.
Järvelä laskee, että viimeisen kahden vuoden aikana kalenterissa olleista 900 runkosarjan ottelusta lähes 50 prosenttia on siirretty.
– Viime vuonna varmaan 75 prosenttia alkuperäisestä otteluohjelmasta siirrettiin, tänä vuonna ollaan varmaan 20-30 prosentin kohdilla, Järvelä laskee.
– Tietää tehneensä.
Seurat ovat suhtautuneet tilanteeseen ja paikoitellen hurjiksikin kasvaviin otteluruuhkiin maltillisesti. Päätöksiä tehdään yhteistyössä protokollan mukaan, ei ”diktaattorimaisesti”.
– Kaikki tietävätä mikä tilanne on. Kiukuttelemalla tämä ei parane.