SM-liigan kilpailujohtaja Arto I. Järvelä on tietoinen liigaseurojen urheilupuolta sapettavasta ongelmasta. Järvelän mukaan poukkoilevan otteluohjelman korjaaminen on kuitenkin seurojen nykytoiveilla mahdotonta.
Jääkiekon SM-liigan sarjataulukkoon ei ole liikaa katsomista. Myös pistepörssin kanssa on vähän niin ja näin. Ainakaan vertailu tiettyjen joukkueiden ja pelaajien välillä ei ole erityisen mielekästä.
Tämä johtuu SM-liigan näkyvästä epäkohdasta, joukkueiden ottelumäärien epätasaisuudesta. Tästä havainnollistavan esimerkkinä käy Ilves, joka on pelannut vasta seitsemän ottelua runkosarjasta. Vastaavasti Ässät on pelannut jo 11 ottelua.
LUE MYÖS: Karri Kivi hämmästelee SM-liigajätti HIFK:hon liittyvää kinkkistä piirrettä – "Minkä takia ei uskalleta antaa mahdollisuutta"
Ilveksen ohella muita joukkueita perässä kulkee Jukurit kahdeksalla ottelullaan, kun taas suurin osa muista joukkueista on pelannut yhdeksän peliä. Neljä joukkuetta on puolestaan kymmenessä ottelussa.
MTV Urheilun tietojen mukaan sarjaohjelman epätasaisuus on herättänyt kritiikkiä ja jopa ärtymystä useamman liigaseuran sisällä. Liigan kilpailujohtaja Arto I. Järvelä on hyvin perillä kritiikistä, mutta vetoaa vastauksessaan seurojen itsensä esittämiin toiveisiin.
– Urheilupuolelta on tullut keskustelua, mutta toimitusjohtajat hyväksyvät aina sarjan, Järvelä sanoo MTV Urheilulle.
"Ei sitä keskustelua tarvitse hirveän pitkälle käydä"
Järvelän mukaan SM-liiga on joutunut tänä vuonna ohjelmaa laatiessa useiden tilannetta hankaloittavien tapahtumien eteen, joista hän mainitsee esimerkkeinä lentopallon EM-kisat Tampereella, salibandyn MM-kisat Helsingissä ja Jyväskylän MM-rallin.
– Tänä vuonna punaisia päiviä on ollut kuusikymmentä, Järvelä kertoo.
SM-liigan otteluohjelman laatijoita rajoittavat tapahtumien ohella seurojen omat toiveet, jotka korostavat yleisörikkaampia viikonloppuja ja tietynlaisia vieraspelimatkoja.
LUE MYÖS: Nuoret SM-liigapelaajat palasivat menneisyyteen – hupaisa kokeilu päättyi punaisen klassikon tuhoon: "Ihan kuin rautakanki"
Ruotsin pääsarjan SHL:n joukkueet ovat sarjataulukkoa vilkaisemalla tällä hetkellä kahden pelin sisällä, kun niillä on vyöllään viidestä seitsemän ottelua.
– Ruotsissa on parillinen määrä joukkueita ja meillä pariton. Jonkun pitää aina huilata, kun muut pelaavat. Tästä johtuu myös osittain meidän ja Ruotsin välinen ero. Lisäksi ne pelaavat runkosarjassa 52 peliä, kun meillä on 60, Järvelä huomauttaa.
SM-liigan sarjaohjelma on siis Järvelän mukaan seurojen toiveiden mukainen. Liigasta onkin toistaiseksi jäänyt puuttumaan arvokeskustelu siitä, onko näin poukkoileva sarjaohjelma hyväksi sarjalle.
– Sitä keskustelua käydään koko ajan, mutta kun (seurojen) toimitusjohtajat tietävät nämä lainalaisuudet, he ovat aika kartalla näistä hallivarauksista. Ei sitä keskustelua oikeastaan tarvitse hirveän pitkälle käydä, kun se asia aina realisoituu, että näillä mennään, Järvelä summaa.
Järvisen mukaan SM-liigan sarjaohjelma on laadittu ensin tietokoneella algoritmien pohjalta, jonka jälkeen loppu on tehty käsin.
Ongelma vain kasvaa
Järvelä lisää, että monitoimiareenoiden yleistyessä tilanteesta tulee jatkossa entistäkin vaikeampi. Ongelmakohdaksi muodostuu erityisesti Tampereen uusi kansiareena, jossa pelaa kaksi liigaseuraa.
– Niin kauan kuin meillä on monitoimiareenat, tämä tulee olemaan ongelma. Tapahtumien mukaan mennään, Järvelä sanoo.
Jos Tampereen uuteen areenaan saadaan halutulla tavalla jääkiekon ulkopuolisia tapahtumia, Ilveksen ja Tapparan otteluita saatetaan pelata jatkossa yhä enemmän alkuviikon päivinä.
Järvelä nostaa vertailuksi Jokerit, joka SM-liigassa ollessaan ei pelannut viimeisinä vuosinaan juuri koskaan kotona lauantaisin, kun Ilmalan areenassa riitti muita tapahtumia viikonloppuisin.