SM-liigassa huima paineviikko: Nolo mahalasku vaarassa toteutua – "Selkeä maalitaulu"

Tappara palkitsi huiman vieraskatsomon – yli 2 000 tamperelaiskannattajaa juhli voittoa 1:11
Tappara palkitsi huiman vieraskatsomon – yli 2 000 tamperelaiskannattajaa juhli voittoa lauantaina Turussa

Jääkiekon SM-liigan runkosarjan osalta käynnistyy viimeinen kokonainen viikko. 60 ottelun maratoni päättyy täyteen seitsemän ottelun kierrokseen tiistaina 12. maaliskuuta. 

Kutkuttavan moni asia on edelleen auki, kun joukkueilla on pelaamatta kahdesta neljään ottelua. MTV Urheilun kiekkoasiantuntija Ari Vallin ja selostaja Jani Alkio ottavat kantaa kuumiin asetelmiin pudotuspelien kynnyksellä.

Mikäli 60 ottelun jälkeen pisteet ovat kahden joukkueen välillä tasan, ratkeaa järjestys kolmen pisteen voittojen määrän mukaan. 

Runkosarjan voitto

Paalupaikka pudotuspeleihin ratkeaa tamperelaisten välillä. Ilves ja Tappara ovat varmistaneet kaksi ensimmäistä sijaa. Järjestys on edelleen auki.

Joukkueet ovat tasapisteissä (114). Ilveksellä on kuitenkin pelaamatta enää kaksi ottelua, Tapparalla peräti neljä. Matemaattinen etu on siis merkittävästi hallitsevan Suomen mestarin puolella.

Tulevana perjantaina pelissä on paljon, kun Ilves isännöi runkosarjan viimeistä paikalliskamppailua. 

– Perjantain matsi varmasti ratkaisee jonkin verrankin. Ei se (runkosarjan voitto) pelkkää teoriaa ole Ilveksen osalta. Tappara on kuitenkin ailahdellut kauden aikana, Vallin sanoo.

– Kyllä runkosarjan voiton osalta lyön latit aika vahvasti Tapparan puolesta, kun prosentuaalisesti katsotaan. Kaksi pelattua ottelua vähemmän tässä vaiheessa riittää Tapparalle kyllä. Ilveksen oljenkorsi on perjantaissa, Alkio lisää.

Ilves kohtaa Tapparan lisäksi vielä vieraskentällä TPS:n. Tappara puolestaan pelaa enää vain Nokia Areenassa. Kotipeleissä vastaan asettuvat Lukko, Kärpät ja HPK. 

– Kyllä Tapparan otteluohjelmankin osalta saa aika iso ihme tapahtua, jos eivät runkosarjaa voita, Alkio jatkaa.

Kuuden Suomen mestaruuden konkari Vallin ei näe runkosarjan voitolla suurta merkitystä. Tappara on napsinut ykköspaikan kahdella edellisellä kaudella. Ilveksellä edellisestä kerrasta on aikaa peräti 36 vuotta.

– Kumpikin pääsee pudotuspeleissä pelaamaan varmuudella kotiedulla välieriin asti. Jonkun pienen rahapalkinnon joukkue varmaan runkosarjan voitosta saisi, mutta kyllä se tavoite on kuitenkin siellä pidemmällä keväällä. En minä ainakaan muista, että missä joukkueessa ja milloin tuli runkosarja voitettua. Ei se sellainen juttu ole, Vallin heittää.

Haastajat tiukassa nipussa

Pelicans, Kärpät, Jukurit ja HIFK ovat erittäin vahvoilla neljän jäljelle jäävän suoran puolivälieräpaikan osalta. Kuudentena olevalla HIFK:lla on seitsemän pisteen kaula takana olevaan Lukkoon, kun kummallakin on pelejä jäljellä enää neljä. 

– Kuuden sakissa eivät joukkueet enää muutu. Sijoitukset ovat kyllä mielenkiintoiset. Nyt on itsellä sellainen kutina, että Kärpät nousee tuosta vielä kolmanneksi, Alkio profetoi. 

Tässä vaiheessa voidaan siis sanoa, että ensin mainittu nelikko muodostaa suurella todennäköisyydellä kaksi puolivälieräparia.

– Etelä vastaan pohjoinen, eli HIFK–Kärpät sytyttää aina. Toki myös HIFK–Pelicans on potentiaalinen kuuma pari. Näissä pareissa asetelmat ja tunne olisivat aika kohdillaan, Alkio maalailee.

– Kärpät ja HIFK pelasivat tasaisia ja hyviä vääntöjä viime viikonloppuna. MItä pareja siitä nelikosta muodostuukaan, tulevat ne varmasti olemaan herkullisia, Vallin jatkaa.

Vallin nostaa esiin myös merkittävän pointin Kärppien osalta. Vastustajan olisi hyvä osua pääkaupunkiseudun suuntaan. 

– Vanhana Kärpät-pelaajana tulee kyllä mieleen, että Kärpät-Jukurit-parissa on se, että siinä matkustaminen vaikeutuu, kun ei pääse lentämään. Pelicansia ja HIFK:ta vastaan lentoavut olisivat käytössä, Vallin pohtii.

Jukurien tilanne? 

Mikkelin Jukurit on isossa kuvassa matkalla loistavaan lopputulokseen runkosarjassa. Yli kaikkien odotusten pelannut nippu aloittanee siis pudotuspelit suoraan puolivälieristä. 

Vuodenvaihteessa Olli Jokisen suojatit takoivat voittoputken merkeissä seurahistoriaa ja Jukurit nousi jopa hetkellisesti spekulaatioihin runkosarjan voittotaistelun osalta. 

Sittemmin on ollut vaikeaa. Kymmenestä edellisestä ottelusta joukkue on voittanut vain kolme. Voitoista kaksi viimeisintä saatiin naarattua loppupään SaiPasta ja JYPistä. 

Voiko alakuloisesti runkosarjan loppupätkän pelannut Jukurit olla muodostumassa toivotuksi vastustajaksi Pelicansin, Kärppien ja HIFK:n näkökulmasta? 

– En jaksa usko siihen ollenkaan. Kyllä siinä haetaan paras mahdollinen sijoitus nyt ja kotietu. En näe, että "sopivia" vastustajia mietitään pätkääkään, Ari Vallin sanoo suoraan. 

Alkion mielestä ajatus ei ole mahdoton. Selostaja nostaa kuitenkin esiin mikkeliläisnipun runkosarjan loppuohjelman, jossa on paraatipaikka suoristaa rivit. Vastassa on vielä Ässät, KalPa ja Kärpät.

– Vastassa on joukkueita, jotka pelaavat vielä isoilla panoksilla. Jukureilla olisi siinä hyvä sauma hakea flow tuohon loppuun. Kyllä tähänastinen runkosarjan loppu on kysymysmerkin jättänyt leijumaan, kun vielä tovi sitten puhuttiin jopa runkosarjan voitosta.

Kymppipaikalla armoton vääntö

Viimeisistä pudotuspelipaikoita käydään tänä keväänä herkullinen taistelu. Tässä vaiheessa sijoilla 8–12 ovat KooKoo, TPS, Sport ja Ässät. 

KooKoo ja TPS pelaavat enää kolme ottelua, Sport ja Ässät neljä. Joukkueet ovat neljän pisteen sisällä toisistaan. 

Yhdeksäntenä KooKoo herättää asiantuntijoissa luottamusta.

– Viime viikon Ässät-voitto oli KooKoolle iso rypistys. Joukkue on muutenkin näyttänyt viime aikoina kelvollista meininkiä, Alkio sanoo.

Vallin uskoo, että kouvolalaisten peliformaatti kestää vertailun, mutta voittaminen on ollut tuskan takana. 

Kymmenentenä keikkuvan TPS:n jäljellä oleva otteluohjelma saa asiantuntijoissa aikaan kylmää hikeä. Viime viikolla KalPalta ja Tapparalta käkeen yhteismaalein 1–13 ottanut turkulaisjoukkue kohtaa vielä HIFK:n, Lukon ja Ilveksen. 

– TPS:n pitää viimeiseen viikkoon löytää jotain. Tuli pahasti kuokkaan viime viikolla KalPalta ja Tapparalta, Vallin toteaa.

– TPS on tuossa viivataistelussa selkeä maalitaulu, etenkin kun katsoo loppuohjelmaa. Se on aika kova, Alkoi komppaa.

– Nyt on sellainen aavistus, että TPS putoaa ulos ja päätöskierroksen Ässät–Sport-ottelussa ratkaistaan KooKoolle kaveri kympin sakkiin. Sanon, että se on Sport, joka menee, Alkio täräyttää.

Runkosarja päättyy siis ensi viikon tiistaina. Pudotuspelien ensimmäinen kierros pyörähtää käyntiin perjantaina 15. maaliskuuta.

Leo Komarov lensi suihkuun – lanasi tylysti vastustajan 0:57
Leo Komarov lensi suihkuun lauantaina Oulussa – lanasi tylysti vastustajan

Lue myös:

    Uusimmat