SM-liigaseura HPK on valtavien muutosten ristiaallokossa. Avainhenkilöiden vaihtuvuus ja joukkueen sammunut vetovoima asettavat vuoden 2019 Suomen mestarin ylle isoja huolenaiheita.
Neljä vuotta sitten HPK venyi runkosarjan kutospaikalta yllätysmestariksi. Joukkue on kevään 2019 mestaruuden jälkeen edennyt kertaalleen pudotuspelien 1. kierrokselle (keväällä 2020 HPK oli runkosarjassa seitsemäs, mutta kausi keskeytettiin). Se on siis Kanada-maljan nostelun jälkeen pelannut kaksi ottelua pudotuspeleissä.
LUE MYÖS: Vapauksia Lauri Marjamäeltä vaatinut tähtihyökkääjä lähtee Kärpistä
Joulukuussa urheilujohtaja Mika Toivola jätti seuran. Hän toimi Hämeenlinnassa kaikkiaan viisi kautta ja oli rakentamassa vuoden 2019 mestarijoukkuetta. Toivolan tilalle palkattiin Liiga-tasolla kokematon Ilkka Haapea. Hän aloittaa tehtävässään elokuussa.
Viimeisin johtotontti aukesi tiistaina, kun pitkäaikainen toimitusjohtaja Antti Toivanen irtisanoutui.
– Toivanen ja Toivola jättävät surkean perinnön, MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen täräyttää.
LUE MYÖS: SM-liigaseuran toimitusjohtaja irtisanoutunut tehtävästään – seitsemän vuoden aikakausi päätökseen
Sihvonen uskoo, että urheilullinen menestymättömyys ja taloudelliselta puolelta odotettavissa olevat huonot uutiset saivat Toivasen tekemään omat johtopäätöksensä.
– Köysi alkoi ympärillä varmasti kiristyä. Oli ehkä tiedossa, että joutuu lähtemään ja teki päätöksen itse ennen aikojaan. Hyvin toivasmainen ratkaisu. Hän on aika temperamenttinen luonne, Sihvonen sanoo.
Lehtoselle epäreilu asetelma
Johto-osaston lisäksi myös joukkueen valmennusjohto kokee ensi kaudella muutoksen, kun Mestiksessä kovaa jälkeä takonut Matias "Maso" Lehtonen astuu päävalmentajaksi. Lehtoselle jätetyt pelimerkit ja HPK:n toimistolla tapahtuva turbulenssi näyttäytyvät epäreiluna asetelmana valmentajadebytantin kannalta.
– Tulevaisuus on lukittu vanhan johtoportaan toimesta. Uudet ihmiset joutuvat tästä tilanteesta nyt aloittamaan. Ei olisi Lehtosellekaan suonut tällaista starttia.
HPK on Sihvosen näkemyksen mukaan jäämässä väistämättä Liigan pienempien seurojen välisessä kilvoittelussa pahasti takamatkalle. Lehtosen sopimuksen julkaisun yhteydessä joukkuetta vahvistettiin korkeintaan keskinkertaisella pelaajamateriaalilla. Kilpailukyky uupuu tässä vaiheessa merkittävästi.
– Esimerkiksi KooKoo takoo samankokoisella budjetilla pöytään Otto Paajasta, Arttu Ilomäkeä ja Ville Leskistä. HPK:n imu on poissa. Päävalmentaja ja seuran tilanne eivät houkuttele pelaajia, Sihvonen näkee.
LUE MYÖS: SM-liigaseura kertoi merkittävästä nimityksestä – tulokasvalmentajan joukkueelle uusi urheilupomo
Sihvonen on huolissaan myös hämeenlinnalaisseurassa ammattitaidolla rakennetusta pelillisestä identiteetistä. Jukka Jalosen aikanaan taloon istuttama pelitapa ja toimintakulttuuri ovat vailla jatkajaa.
Pienelle, rajallisella budjetilla operoivalle seuralle pelitapa ja toimintamallit ovat elinehto pysyä pinnalla.
Pennanen piti Sihvosen mielestä tätä jatkumoa ansiokkaasti elossa, mutta sittemmin Matti Tiilikaisen ja Jarno Pikkaraisen aikana linja pikku hiljaa hukattiin.
– Se perintö ei ole nyt kenenkään käsissä. Suljettu sarja pelastaa HPK:n, Sihvonen linjaa.