Jääkiekon SM-liiga singahtaa käyntiin tiistaina. Neljällä päävalmentajalla on edessään uransa ensimmäiset ottelut Liiga-joukkueen peräsimessä. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ja toimittaja Jere Hultin punnitsevat tulokaskvartetin lähtökohtia, kun taistelu Kanada-maljasta alkaa.
Rikard Grönborg, 55, Tappara
Grönborg solmi Tapparan kanssa sopimuksen, joka ulottuu aina kevääseen 2026 saakka. Palkintokaapista löytyy kaksi maailmanmestaruutta Tre Kronorin peräsimestä. Aikuisten seurajoukkueesta kokemusta on aiemmin vain Sveitsin jättiseura Zürich Lionsista, jossa pesti päättyi neljännellä kaudella ennenaikaisesti.
Grönborg tulee Tapparaan kovassa paikassa, kun takana on Jussi Tapolan toinen menestysjakso, jonka aikana seura voitti kaksi Suomen mestaruutta ja CHL-pytyn.
LUE MYÖS: Leo Komarovista tuli kysymysmerkki HIFK:lle – Petteri Sihvoselta yllättävä huomio takaiskusta: "Siinä olisi ollut haastetta"
Grönborgin odotetaan viilaavan Tapolan pelitapaa ainakin keskialueen tiiviin puolustamisen osalta. Hyökkääjä Kristian Tanus avasi MTV Urheilun haastattelussa jo nähtyjä muutoksia.
Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.
0:25
Sihvonen: Tapola-Rautakorpi-pelitavan osittainen imitointi ei tule riittämään. Trapin poistaminen olisi ajatusvirhe. Sitähän pitää pelata silloin, kun sille on hetki. Pelaajamateriaalin suuri muutos helpottaa Grönborgin asemaa, kun niin monella ei ole tuntumaa vanhasta Tapparasta. Grönborgin valmennustiimiä (Juha Juujärvi ja Pasi Puistola) mitataan kauden edetessä, jos toimimattomaan pelitapaan täytyy reagoida.
Hultin: Grönborg on kansainvälinen huippuvalmentaja, jonka ympärillä keskustelu tiivistyy paljolti siihen, millä tavalla hän tallaa Tapolan perinnön päälle. Maailmanmiehen auralla varustettu ruotsalainen on puhunut paljon opista, jota aikoo itse imeä SM-liigasta. Punnitut puheenvuorot vakuuttavat, ja uskon, että lähes varman muutoskipuilun edessä Grönborgin kompetenssi riittää viilaamaan Tapparan terään. Haluan nähdä uudistumisessa mahdollisuuden. Karisman ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Pelkkä NHL-henkinen kopissa pumppaaminen ei riitä. Liigassa pelataan passiivisesti, joten vauhdikkaampaan lätkään luottavan Grönborgin taktinen reagointi kiinnostaa, kun "seisoskelu" pääsee yllättämään.
Matias "Maso" Lehtonen, 35, HPK
Mestiksessä Ketterän käskijänä saavutti kahdesti mestaruuden. Nosti RoKi-vuosinaan pohjoisen seuran kahdesti perättäin pronssimitalille. On puhunut aiemmin nöyrästi Liiga-polusta, eikä halunnut hypätä korkeimmalle sarjatasolle keskeneräisenä.
LUE MYÖS: Ilves teki hämmästyttävän ratkaisun, kevät päättyi rajuun pettymykseen – nyt Antti Pennanen jakaa mystistä tekstiä muutoksista
Nyt HPK:n kanssa sopimus, joka on muotoa 1+1+1. Hämeenlinnassa eletään vaikeita aikoja, kun seura teki jättitappiot ja organisaation taustalla päitä vaihdettiin alkavalle kaudelle runsain mitoin.
Sihvonen: Lehtosen etu on, että seurassa on otettu nyt pohjakosketus. Hänen piikkiinsä ei voi paljonkaan laittaa asioita. Herkullinen maaperä Lehtoselle. Meidän peli on kuitenkin vasta otsikkotasolla hallinnassa. On organisoinut HPK-lätkän jopa paremmin, kuin mitä odotin. Maso Lehtonen on yksi kaikkien aikojen parhaita SM-liigavalmentajia suustaan. Sosiaalinen huipputapaus, joka on hurmannut kaikki. Se ei ole vain moite, että tällaista taitoa käyttää. Pelaajien keskimääräinen laatu on vaarassa sortaa ilmapiirin ja muun hyvän, joka on Lehtosen toimesta luotu. Hänen kaikkia kykyjään ei saada tietää, koska pelaajat ovat niin heikkoja.
1:49
Hultin: Ensimmäisenä Lehtosesta tulee mieleen sanavalmius. Liiga on viihdettä, ja tältä tulokkaalta sitä voidaan värikkäiden lausuntojen muodossa odottaa. Ei pelkää sanoa julkisesti, mikäli HPK:n paatin kurssi kääntyy päin karikkoa. Olen samaa mieltä kuin Sihvonen, että Lehtoselle tontti on turvallinen, kun odotukset ovat nollan tuntumassa. Olisi mielenkiintoista tietää, onko sopimuksen allekirjoitusvaiheessa ollut selvää, miten keskinkertaisella materiaalilla pääsee operoimaan. Iso ristiriita aiempiin päävalmennusrooleihin etenkin tässä asiassa, sillä Mestiksessä pelaajat ovat olleet ehdottoman kilpailukykyisiä. Vaikuttaa loistavalta myyjältä kopissa, eli saa pelaajat mukaan missioonsa.
Petri Karjalainen, 43, KalPa
Todella pitkä tausta valmennustöistä. Aloittanut jo kaudella 2005–06 HC Davosin junioreista. Sittemmin myös Kärppien ja Sportin Liiga-joukkueiden apuvalmentajana.
LUE MYÖS: TPS:n sisällä roihusi tulipalo, päävalmentaja sai kenkää – Tommi Miettinen, 47, hyppäsi kuohuttavaan paikkaan
Valmensi merkittävän jakson Suomen juniorimaajoukkueissa vuosina 2012–21. Toimi päävalmentajana U16, U17 ja U18-ikäluokissa.
Nousee KalPan edustusjoukkueen puikkoihin suunnitelmallisesti, kun valmensi kaksi edellistä sesonkia seuran A-junioreita. Sopimus Liiga-joukkueessa on muotoa 2+1.
Sihvonen: Karjalaisen vahvuus on, että joukkue on suhteellisen sama kuin viime kaudella. Pelaajat ovat päässeet jo viime kaudella kiinni pieneen menestymiseenkin. Uskon, että startti tulee Karjalaisen johdolla olemaan kohtuullisen hyvä, koska tulokasvalmentaja luottaa Tommi Miettisen tyyliseen rivakkaan kiekkokontrollilätkään. Karjalainen on vähän Meidän pelin valevalmentaja, joka antaa oman jääkiekkomakunsa häiritä sitä, että pelissä ei ole kaikkia rytmejä. Ei ole mikään karismavalmentaja, mutta hyvä pelaajien kanssa. Tyyli on keveämpää pelaajille kuin Miettisen persoona. Aika näyttää, mihin sellainen lähestymiskulma johtaa.
1:37
Hultin: Pidetään rentona tyyppinä, joka on valmis keskustelemaan pelaajien kanssa. Kommunikaatiotaidot keränneet kehuja uran varrella. Valtava kokemus nuorten pelaajien kanssa toimimisesta, jonka myötä kärsivällisyys ja mentori-mentaliteetti vahvoja. KalPan U20-joukkueessa piti pelaajien ottelukohtaisen työmäärän kovana. Miettisen omaleimainen pelityyli on kalpalainen arvo, jota tuskin lähtee raivoisasti haastamaan. Joukkueessa paljon jatkuvuutta tässä suhteessa. Mies on kuitenkin penkin takana nyt eri, joten oma kädenjälki tärkeää saada heti mukaan tekemiseen, niin henkilökohtaisen kuin KalPankin menestyksen kannalta.
Jere Härkälä, 38, Ässät
Jo vuonna 2021 varmistunut ykkösluotsin rooli on vihdoin ajankohtainen. Härkälä on tehnyt pitkän päivätyön Ässissä vuosina 2010–2020. Kouli seitsemällä kaudella seuran juniorijoukkueita ja toiminut Liigassa apuvalmentajana kaikkiaan viiden sesongin ajan.
Aikuistasolla päävalmentajakokemusta tilittyi Kokkolan Hermeksestä, jossa pesti päättyi kesken kaiken helmikuussa 2022.
Toimi viime kaudella Karri Kiven valmennusryhmässä. Päävalmentajasopimus koskee ensi kautta, sisältäen option seuraavasta.
2:25
Toisen polven Ässät-päävalmentaja. Isä Jari Härkälä piiskasi patapaitoja kausilla 2006–2008.
Sihvonen: Priorisoi nopeaa pystypeliä. Tuntuu, että kiekkokontrollin hetket ovat vain välttämätön paha. Ennustan Ässien ylivoimapelille vaikeuksia pystypelaamisen vaateen takia. Paineet ovat tietysti kovat, kun pesti siirtyi alkuperäisestä. Myös urheilujohtaja (Janne Vuorinen) on tulokas. Pitkään valmisteltu ja linjakas valmentajan sisäänajo antaa Härkälälle työrauhan Ässien organisaatiossa. Ässät on onnistunut rakentamaan Liiga-pelaajista mukiinmenevän joukkueen, jolla Härkälä voi taistella kymmenennestä sijasta.
Hultin: Härkälän peliymmärrys riittää Liiga-tasolle, kenttäraporttien mukaan todella tarkka havainnoija ja jääkiekon opiskelija. Mestiksessä oli haasteita intohimon välittämisessä joukkueelle. Härkälän tilanne- ja huumorintajua on arvostettu Porissa, kun hän on toiminut osana valmennusryhmää. Liigassa tämän mahdollista onnistua paremmin, koska pelaajat kokeneempia, ja kopissa ehkä sarjan kovin liideri Jesse Joensuu. Ässät palautti kiiman Isomäkeen viime keväänä, mutta harvempi muistelee, miten pienestä se lopulta pudotuspelien 1. kierroksella oli kiinni. Härkälällä aavistuksen epäkiitollinen ajoitus, kun lähes Dingon tasolle noussut porilaissankari Karri Kivi väistyy, jättäen taakseen hurmoksen liekin, jonka paikalliset pelkäävät sammuvan.
SM-liigan uusi kausi starttaa 12. syyskuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä.
0:53