MTV Sport niputtaa joka maanantai SM-liigan onnistujat ja epäonnistujat. Viime viikolla vietettiin maajoukkuetaukoa. Tällä kertaa tutkailussa ovat alkukauden iloisimmat yllättäjät ja pahimmat pettymykset.
Topit
1. Tappara
Ei ole sattumaa, että Tappara vietti maajoukkuetaukoa sarjakärjessä. Äärimmäisen kova suoritus se silti on, kun muistaa lähtökohdat tähän kauteen. Viime runkosarjan maaleista lähti liki 40 prosenttia, kun yhteensä 60 osumaa mättäneet Olli Palola, Jarkko Malinen ja Pekka Jormakka siirtyivät pois. Ykkösvahti Juha Metsolan tilalle tullut Tomi Karhunen on onnistunut. Muista täsmähankinnoista esiin pitää nostaa Jani Lajunen sekä koko ajan parantava Veli-Matti Savinainen. Kultakypärä Kristian Kuusela pelaa kenties uransa parasta kiekkoa. Näin väkevää starttia kirvesrinnoilta ei osattu odottaa. Tappara tulee jatkamaan vahvasti myös tauon jälkeen.
2. Eero Kilpeläinen, KalPa
Lukon huippuvahti Ryan Zapolski ja KalPa-torjuja Kilpeläinen ovat olleet alkukauden parhaimmat pelipaikallaan. Kilpeläinen vie vertailun niukasti haastavamman lähtökohdan vuoksi. Kilpeläinen aloitti viime kaudella hyvin, mutta mies loukkaantui joutuen leikkauspöydälle. Välilevyn pullistuman vuoksi Kilpeläinen oli pitkään toipilaana. Tämän jälkeen hän on tehnyt hurjasti töitä päästäkseen huippukuntoon. Hän on ollut kokemattoman ja nuoren puolustuksen takana varma lenkki illasta toiseen. Kilpeläinen ylsi lokakuussa SM-liigahistorian toiseksi pisimpään nollaputkeen.
3. Sebastian Aho, Kärpät
18-vuotiaalla Aholla on menossa vasta ensimmäinen kokonainen liigakausi. Tämä saattaa unohtua huipputaitavan laiturin otteita seuratessa, sillä Aho pelaa kuin kokenut pelimanni. Ahon sulava luistelu ja mainiot kiekolliset taidot ovat liki kaikkien tiedossa, mutta myös hänen kiekoton pelaamisensa hivelee silmiä. Loistavan pelisilmänsä ansiosta Aho katkoo usein vastustajan syöttöjä keskialueella ja kääntää peliä nopeasti. Tehopisteitä Aho on kerännyt 15 ilman ylivoimavastuuta. Lisäksi hän komeilee SM-liigan tehopörssin keulilla. Näin vakuuttavaa menoa ei tainnut Aholta odottaa juuri kukaan.
4. Nuorten lupausten esiinmarssi
Tapparan Patrik Laineen, Kärppien Jesse Puljujärven ja Pelicansin Sebastian Revon nimet ovat kaikkien kiekkoa seuraavien ihmisten tiedossa. Mainitun kolmikon lisäksi moni muukin nuoremman kaartin pelaaja on ottanut isoja askelia täyttäen paikkansa liigaympyröissä. Pelaajabudjetit ovat pienentymään päin, joten nuorille miehille on tarjolla vastuuta. Tämä on hyvä trendi. Jäähallille on mukavampaa tulla katsomaan oman kylän lupausten otteita kuin ulkomailta tuotuja tusinahankintoja. SM-liiga on profiloitumassa entistä enemmän kasvattajasarjaksi.
5. Chad Rau, SaiPa
Rau on SM-liigan maalipörssin kärkinimi 11 osumalla. Rau on latonut valtaosan maaleistaan metrin säteellä maalista. Mies on vahva ja osaa ajoittaa liikkeensä oikein. Rau on parhaimpia maalineduspelaajia koko sarjassa. 28-vuotias jenkki on tehnyt ammattilaisena parhaimmillaan 19 osumaa 71 otteluun AHL-kaudella 2009-2010. Pari viime kautta olivat paljon vaisumpia, joten Raun kova tehoilu on ollut iso yllätys. Lisäksi Rau on todellinen herrasmiespelaaja eikä sorru typeryyksiin. Tällä kaudella hänelle ei ole tuomittu yhtään jäähyä.
Flopit
1. SM-liigan heikentynyt julkisuuskuva
Ei liene liioiteltua sanoa, että SM-liiga ja sen johtoportaan imago on rapautunut kuluvalla kaudella. SM-liiga on saanut osakseen ansaittua kritiikkiä. Toimitusjohtaja Kimmo Rannisto astui tonttinsa ulkopuolelle viemällä HIFK:n Arttu Luttisen taklauksen kurinpitäjän käsittelyyn. Miksi tämä tapaus sai tällaisen huomion, kun muitakin tilanteita on mennyt läpi sormien? Myös SM-liigan toimiston osallisuus viime kauden tammikuun tasaus -kierroksen otteluvalintoihin heitti synkän varjon johtoportaan ylle. Ongelmia ja kysymyksiä on useita, mutta vastauksia on annettu valitettavan vähän.
2. Yleisömäärät
Tilastoja voi kutsua fraasin mukaisesti emävaleen seuraavaksi asteeksi, mutta jotain ne kuitenkin kertovat. Ensimmäisen jakson osalta katsojat eivät ole löytäneet tietään halliin seurojen asettamisen tavoitteiden mukaisesti. Vain Ässät, KooKoo ja Blues ovat tällä hetkellä budjetoitua yleisömääräänsä edellä. Peräti 12 seuraa taas laahaa tavoitettaan perässä. Hyssyttely saa riittää, sillä tästä on syytä olla todella huolissaan. JYP reagoi tilanteeseen ottamalla käyttöön dynaamisen hinnoittelun lipunmyynnissä ensimmäisenä seurana SM-liigassa.
3. Blues
Espoolaisten kausi on sujunut mollivoittoisesti – jälleen kerran. Blues on pärjännyt urheilullisesti odotettua heikommin majaillen sarjataulukon hännillä. Toisaalta pudotuspeliviiva on vain kuuden pisteen päässä, joten kaikki on vielä auki runkosarjaa ollessa jäljellä kaksi kolmannesta. Palkanmaksuongelmat ja velkarästit eivät sen sijaan ole hyvää julkisuutta. Myös tiedotuspolitiikassa on parantamisen varaan. Olli Malmivaaran ja Siim Liivikin sopimusten puruista liikkui mediassa kaikenlaisia tietoja ennen seuran virallista tiedotetta.
4. HPK
Ennen kauden HPK:lta ei liikoja odoteltu ja pääsyä pudotuspeleihin pidettiin maksimitavoitteena. Seura kuitenkin naarasi kesällä mielenkiintoisia pelaajia kuten Antti Miettisen ja Riku Hahlin, mutta kaksikko on ollut melkein koko ajan sairastuvan puolella. Ykkösvahti Jere Myllyniemi on ollut odotuksia heikompi eikä ulkomaalaiset ole vakuuttaneet Vojtech Polakia lukuun ottamatta. Joukkue on kasattu väärin ja tämä näkyy karulla tavalla. Kausi ei ole vielä kokonaan ohi, mutta nähdyn perusteella HPK:n taival tulee päättymään runkosarjaan.
5. Sekava otteluohjelma
Tämä asia on tapetilla jälleen kerran. Useat pelaajat, valmentajat sekä kiekon seuraajat ovat sitä mieltä, että SM-liiga kaipaa säännöllisiä pelipäiviä. Nyt otteluita on ripoteltu pahimmillaan kuudelle eri päivälle viikossa. Kyse ei ole muusta kuin tahtotilasta, sillä esimerkiksi Ruotsissa yhden tai kahden ottelun kierroksia pelataan todella harvoin. Tänä syksynä osa joukkueista on ajoittain kärsinyt kohtuuttoman kovasta peliruuhkasta.