Jääkiekkosarjojen ensi kauden sopimusneuvottelut ovat seisovassa tilassa koronaviruksen takia. SM-liigassakin on paljon hyviä pelaajia, joiden tulevaisuus on hämärän peitossa.
Puolustaja Joonas Järvinen ei jäänyt munimaan kauden yllättävän päätöksen jälkeen Helsinkiin, vaan livahti nopeasti kotiseudulleen Turkuun.
Edelliskausi kului KHL-joukkue Kunlunin ja Tapparan riveissä, ja viime kauden hän pelasi HIFK:ssa. Seuraavasta työpaikasta ei ole mitään tietoa – neuvottelut eivät etene mihinkään suuntaan vähän aikaan koronaviruksen aiheuttaman kiekkomaailman seisahtumisen takia.
– Tilanne on mikä on. Jokainen ymmärtää, ettei joukkueilla ole tuloja kevään aikana, joten on vaikea koota joukkueitakaan, Järvinen toteaa.
Pelihaluja kovaotteisella 31-vuotiaalla puolustajalla vielä olisi. Tilannetta helpottaa se, ettei hänellä ole lapsia elätettävänä.
Onko säästöjä pahan päivän varalle?
– Niistä en nyt viitsi tässä yhteydessä puhua, Järvinen naurahtaa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Seuraavaksi Järvinen aikoo selvittää, että löytyisikö Turun seudulta auki olevaa kuntosalia, jossa voisi aloittaa harjoittelun.
Pelaajamarkkinat jumissa
Lähes koko jääkiekkomaailma on pysähtynyt koronaviruksen takia. Samalla tulevaisuuden suunnittelu on mahdotonta, kun sarjojen alkamisesta syksylläkään ei ole mitään takeita.
Seurojen näkökulmasta on ymmärrettävää, ettei vapaita paikkoja kokoonpanossa täytetä, vaikka tarvetta olisikin. Kaikki haluavat katsoa, mihin suuntaan maailma etenee.
Epävarmasta tilanteesta kertoo, että jo kolme SM-liigan seuraa (Pelicans, JYP ja Lukko) ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista.
Pelaaja-agentti Jukka Vienonen kuvailee pelaajamarkkinoiden tilaa "jäiseksi".
– Muualla ei tunnu tapahtuvan kuin Venäjällä. Ja sielläkin aika vähän, Vienonen kuvailee.
Ruotsissa aukot täytetään keväällä
SM-liigan seurat ovat perinteisesti tehneet sopimuksensa muita maailman huippusarjoja aiemmin, mikä on nyt kääntynyt suomalaispelaajien eduksi. SHL:n joukkueet sen sijaan painottavat joukkueiden rakentamisen enemmän kevääseen.
SHL:n johto ilmoitti, ettei pelaajasopimuksia ei saa edes tehdä taloudellisen epävarmuuden takia. Poikkeuksena ovat 18–21-vuotiaat pelaajat.
Vienonen kertoo esimerkin maajoukkuetason pelaajasta, jolla oli ulkomaanoptio maaliskuun loppuun asti. Hänellä oli vetoa SHL:ään, mutta nyt neuvottelut ovat seis – Ruotsin juna taisi mennä jo.
– Ruotsin kulttuuri on sellainen, että isoja kaloja aletaan kiinnittää vasta suunnilleen Sweden Hockey Gamesin jälkeen.
Vienonen muistuttaa, että edes sopimus pelaajan taskussa ei takaa välttämättä mitään, koska monen seuran vakavaraisuus on koetuksella.
– En mene vannomaan kaikista Keski-Euroopan seuroistakaan, että näkevätkö ne ensi kautta. Ja sitten pitää tietysti miettiä sitäkin, että miten katsojat palaavat halleihin, kun sarjat taas alkavat.
Aikaiset linnut nappasivat sopimusmadon
Pelaajat ja agentit pelaavat usein sopimuksillaan uhkapeliä. Vaikka taskussa olisi jo kelpo tarjous, he odottavat silti vielä sitä nappidiiliä, joka toisi hieman paremman roolin ja lihavamman palkkapussin.
Ne pelaajat, jotka ovat viime viikkoina jääneet odottelemaan, voivat katua vielä paljon.
Perheelliselle konkaripelaajalle sopimukseton tila voisi nostaa ison stressin pintaan. Kahden lapsen isä Juhani Jasu, 32, tiesi jo hyvissä ajoin, ettei hänen ja Tapparan yhteinen taival jatku enää tämän kauden jälkeen.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Jasu teki sopimuksen toiseen SM-liigaseuraan jo tammikuussa.
– En ole ollut urallani varmaan kuukauttakaan ilman sopimusta. Minulle sopii se hyvin, että tiedän seuraavan pelipaikan jo ajoissa, kaksinkertainen Suomen mestari tuumii.
Jasu myöntää, että tilanne olisi "kuumottava", jos hänellä ei olisi tässä vaiheessa sopimusta ensi kaudeksi.
– Kaikki on mennyt niin nopeasti ilman sopimusneuvottelujakin. Ei ole pitkää aikaa, kun mietittiin, että jääkö kausi kesken. Nyt pohditaan, että toivottavasti ensi kausi pääsee alkamaan normaalisti.