SM-liigassa survaistiin kohumaali – tästä syystä se kelpasi tuomareille

Ilves protestoi HPK:n maalia, Siim Liivik raportoi syyn – osuma lopulta hyväksytään 5:07
Tämä HPK:n maali syntyi vasta vihellyksen jälkeen – tilanne kuumensi tunteita

HPK:n ja Ilveksen välisessä SM-liigaottelussa syntynyt hämeenlinnalaisten tasoitusmaali kuumensi tunteita. Kiekko tirvaistiin verkkoon selvästi vihellyksen jälkeen. Tuomio osoittautui sääntökirjan perusteella kuitenkin täysin oikeaksi.

Artturi Toivola huitaisi kiekon ylivoimalla maalin edestä sisään kolmannessa erässä ajassa 48:21. Päätuomari oli kuitenkin juuri ennen osumaa ehtinyt viheltää pilliinsä.

Tapaus kuumensi Ilves-leiriä. Päävalmentaja Antti Pennanen kävi todella lämpimänä, etenkin sen jälkeen, kun vielä videotarkistelun perusteellakin osuma päätettiin hyväksyä.

Voit katso maalin ja siitä seuranneen kuplinnan pääkuvan videolta!

Erikoiselta vaikuttaneeseen tuomioon löytyy selvyys SM-liigan viimeaikaisista sääntömuutoksista. Liiga otti kaudella 2022–23 käyttöön IIHF:n sääntökirjan, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Yksi erikoisuuksista, eli Liigan omista poikkeussäännöistä on niin sanottu jatkuvan pelin periaate. Sääntöpykälän mukaan tuomarit voivat tarkastaa ja hyväksyä videolta sellaisen osuman, jota on edeltänyt vihellys, mutta maali on syntymässä vääjämättömästi tavalla, jota kukaan ei voinut tilanteessa estää.

Toivolan maali oli 2–2-tasoitus. Ilves korjasi lopulta täydet kolme pistettä, kun Joona Ikonen survoi 3–2-ratkaisun viimeisellä minuutilla.

Myös MTV Urheilun ottelustudiossa pureuduttiin sykettä nostattaneeseen tuomioon. Voit katsoa perkauksen alta:

MTV:n studio käy läpi HPK:n kohutasoituksen – vihellys-sääntömuutos tehty täksi kaudeksi 2:02
MTV:n studio käy läpi HPK:n kohutasoituksen – vihellyssääntö meni aivan oikein