SM-liigassa syttyi supertähti – 19-vuotias maalitykki käy jatkuvaa vuoropuhelua NHL-seuran kanssa: "Antavat hyviä tipsejä"

Jani Nyman, 19, takoo maaleja SM-liigassa – pörssikärjen huiman nousun taustalta löytyy tuntikaupalla kovaa työtä 2:29
Tulosruutu: Jani Nyman, 19, takoo maaleja SM-liigassa – pörssikärjen huiman nousun taustalta löytyy tuntikaupalla kovaa työtä.

Ilveksen 19-vuotias hyökkääjä Jani Nyman on noussut SM-liigan maalintekijäeliittiin.

Ilvestä kohtasi onnenpotku heinäkuussa. Tuolloin varmistui, että Seattle Krakenin kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen solminut Jani Nyman pelaisi ainakin vielä yhden kauden Tampereella lainasopimuksella.

Tuossa vaiheessa tuskin kovin moni kuitenkaan olisi uskonut, mitä tuleman piti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka viime kausi oli jo antanut osviittaa 19-vuotiaan Ilves-laiturin kyvyistä, on Nyman silti päässyt yllättämään. Viime aikoina hyökkääjä on muodostanut SM-liigan kenties tuhoisimman ketjun yhdessä Oula Palven ja Eemeli Suomen kanssa.

Meillä on mennyt joukkueena erinomaisesti, ja on saatu ketjuna hyvin viime peleissä, oikeastaan jo pidemmän aikaakin peli rullaamaan ja saatu paljon luotua maalitekopaikkoja. Sitä kautta on tullut omia onnistumisiakin, Nyman ruotii vaatimattomasti  MTV Urheilun haastattelussa.

Yksi huippuhetki nähtiin 18. marraskuuta, kun Nyman iski SM-liiga-uransa ensimmäisen hattutempun SaiPan verkkoon.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ilveksen Jani Nyman, 19, hurjana Nokia Arenalla: hattutemppu alle kahteen erään 1:54
Ilveksen Jani Nyman, 19, hurjana Nokia Arenalla: hattutemppu alle kahteen erään

Vaikka viimeiset neljä ottelua ovat menneet ilman maaleja, on tamperelaisnuorukainen  mättänyt 26 ottelussa kunnioitettavat 13 maalia. Tuolla määrällä hän jakaa maalipörssin kärkipaikan Sportin Jens Lööken ja Kärppien Teemu Turusen kanssa.

Nymania pidetään nimenomaisesti maalintekijänä ja samaa mieltä hän on itsekin. Pyrkimyksenä on pystyä maalintekoon monipuolisesti eri puolilta. Tätäkin taitoaan Nyman harjoittaa jäällä monta tuntia viikossa omatoimisesti Ilveksen joukkueharjoitusten lisäksi. 

SM-liigaa seuranneet ovat panneet merkille hyökkääjän tulisen laukauksen. Nyman on laukonut tällä kaudella 85 kertaa. Laukauksista noin 15 prosenttia on painunut verkkoon. Laukauksen myös Nyman nostaa tärkeäksi tekijäksi maalisaldonsa takana.

Varmaan laukaisuominaisuudet, ja sellainen tietynlainen halukkuus maalintekoon on joka pelissä iso. Vaadin itseltäni todella paljon joka pelissä. Vaadin sitä tulosta ja sitä kautta sitä varmaan tuleekin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kraken varasi Nymanin viime kesäkuussa pidetyn NHL-varaustilaisuuden toisella kierroksella. Myös Seattlessa odotukset ovat kovat seuran tamperelaista kultakimpaletta kohtaan. Siitä kertoo seuran ja jatkuva yhteydenpito kauden aikana.

Aika lailla joka viikko juttelen heidän kanssaan ja käymme pelejä läpi. He antavat hyviä tipsejä ja vinkkejä ja kehitysjuttuja peleistä. Ollut iso apu ja on hyvä saada toinen perspektiivi neuvoja sieltä myös.

"Kaksi kultaa?"

Vuodenvaihteessa Nymanilla on edessä yksi kauden kohokohdista, kun alle 20-vuotiaat pelaavat maailmanmestaruudesta Göteborgissa Ruotsissa. Nyman kuuluu itseoikeutetusti joukkueen kirkkaimpiin tähtiin.

Odottavaiset fiilikset. Tosi hienoa päästä taas mittamaan itseään. Varmasti tulee olemaan ihan mieletön joukkue tänäkin vuonna Suomella. Isot on odotukset. Kaikki haluaa voittaa. Se on ihan selkeä sapluuna.

Selvää on sekin, mitä Nymanilta turnauksessa odotetaan. Vuosi sitten Nyman iski turnauksen viidessä ottelussa tehot 2+1, mutta upea alkukausi SM-liigassa on nostanut odotukset turnauksessa pilviin.

Haluan itsestäni kaiken parhaan irti ja pystyä tuomaan samaa, mitä olen pystynyt tuomaan Liiga-peleissä. Maalinteko on iso osa mun peliä ja yritän tehdä parhaani ainakin sen osalta ja tietysti kaikkien peliominaisuuksien osalta, että pystyn itsestäni parhaani antamaan sinne.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

SM-liigan maalipörssin kärkinimestä kun puhutaan on paikallaan pohtia myös Nymanin nousua aikuisten maajoukkueeseen kuluvan kauden aikana. Pelaaja itse ei tässä vaiheessa halua aiheella spekuloida, vaikka myöntääkin kiinnostuksensa. Myöskään ensi kauden pelipaikkaansa Nyman ei lähde arvuuttelemaan. Tavoite on NHL-kaukaloissa, mutta millä aikataululla.

– Kaikki on auki vielä. Mennään päivä kerrallaan ja peli kerrallaan. Yritän tehdä koko ajan parhaani ja pelata niin hyvin kuin pystyn. Uskon, että kun tekee vain hommia, mutkin siellä joku päivä nähdään.

Ennen mahdollisia NHL-kuvioita tamperelaisella on vielä paljon voitettavaa Euroopassa. Kun nuorten MM-kisat on saatu pakettiin, on aika keskittyä Ilveksen mestaruusjahtiin. Kanadamalja on karttanut kelta-vihreää tamperelaisseuraa jo pian 40 vuoden ajan, mutta tällä kaudella mestaruuteen on kenties parhaimmat mahdollisuudet vuoden 1985 juhlien jälkeen. Hirmuvireeseen äitynyt Nyman saattaa hyvinkin olla mestaruuspalapelissä se ratkaiseva palanen.

Nymanille kauden huipentaminen kultajuhliin sekä nuorten maajoukkueessa että Ilveksessä maistuisi.

Se on ainakin tavoite. Sitä kohti mennään. Voittamisen tahto on iso. Olisi hienoa, jos löytyisi kaksi kultaista.

Lue myös:

    Uusimmat