Vantaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina hampurilaisketju Snackyn entisen toimitusjohtajan 1,7 miljoonan euron talousrikoksista 5 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen.
Oikeus määräsi Jukka Pekka Edvard Niemisen, 51, heti vangittavaksi.
Tuomio tuli törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta törkeästä petoksesta. Ne ajoittuivat vuoden 2015 loppupuoliskolle.
Oikeus hyväksyi pääsyytteet lähes sellaisenaan.
Oikeuden 32-sivuisen päätöksen mukaan Nieminen oli nostanut Snackyn taustalla olleen Effect Investment Oy:n pankkitileiltä 1,1 miljoonaa euroa seitsemällä eri kerralla loka-marraskuussa 2015.
Nieminen oli myynyt yrityksen omaisuutta 170 000 euron arvosta ja saanut haltuunsa Snacky-ravintoloiden käteismyynnistä tulleita varoja lähes 600000 euroa.
"Poliisi on ystävä"
Snacky-pikaruokapaikat lopettivat toimintansa viime vuonna, kun emoyhtiö ajautui konkurssiin joulukuussa 2015.
Ketju toimi pääkaupunkiseudulla ja ravintoloita oli seitsemän.
Snackyt toimivat ensimmäisen kerran 1980-1995 ja aloittivat uudestaan 2007-2015.
Pikaruokapaikka tunnettiin muun muassa mainoslauseistaan "Poliisi on ystävä" ja "Poliisissa on munaa".
Pikaruokapaikan hampurilaisia olivat muun muassa poliisi, pressa, taksi ja ruis.
(Lähde: Wikipedia)
Samaan aikaan yrityksen laskut olivat jääneet maksamatta, mikä aiheutti konkurssin loppuvuodesta 2015.
Toimitusjohtaja kiisti
Nieminen oli kiistänyt rikokset. Hän kertoi käyneensä ostamassa varoilla kaupoista ja tukkuliikkeistä ostoksia ravintoloihin. Miehen mukaan ostoista oli kuititkin, mutta ne olivat toimiston siivouksessa kadonneet.
Oikeudessa kuullut ravintolapäälliköt eivät olleet kuitenkaan havainneet, että toimitusjohtaja olisi tuonut tavaroita. Oikeus katsoi myös, että kirjanpito oli jäänyt pääosin tekemättä.
Jutussa tuomittiin avunannosta törkeään velallisen epärehellisyyteen myös yhtiössä työskennellyt 50-vuotias nainen. Hän sai seitsemän kuukautta ehdollista ja noin 1500 euron oheissakon. Nainen oli kerännyt hampurilaisravintoloista myynnistä saatua käteistä rahaa, jonka hän toimitti toimitusjohtajalle.
Rahaa markkinointituesta
Oikeus katsoi myös, että Nieminen oli saanut petoksella Hartwallilta 200000 ja Smile henkilöstöpalveluilta 300000 euroa markkinointitukea, kun näille oli valheellisesti kerrottu Snackyn laajentavan toimipisteitään.
Niemisen katsottiin myös tilanneen Keskon omistamalta tukulta tarvikkeita, joita sitten oli myyty toiselle yritykselle. Tästä oli 170000 euroa maksettu käteisellä, joka ei päätynyt Snackyn taustayhtiön tilille.
Niemiseltä takavarikoitiin runsaat 300000 euroa rahaa, jotka oikeus määräsi palautettavaksi konkurssipesään.
"Valitus hoviin"
Vankeusrangaistuksen ohella Nieminen tuomittiin viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.
- Päätöksestä valitetaan hoviin, Niemisen asianajaja Jussi Sarvikivi sanoo.
Erikoisena seikkana tuomiossa voi pitää sitä, että oikeus pohti Niemisen asianajajan korvausta sivun verran. Oikeus päätyi siihen, että asianajajalle on maksettava valtion varoista korvausta arvonlisäveroineen 18000 euroa, vaikka toimitusjohtajalle ei ollut haettu tai määrätty maksutonta oikeudenkäyntiä.